Hufvudstadsbladet

Miljoneven­emang i sommari Helsingfor­s

Om cirka 80 dagar arrangeras ett av de största internatio­nella evenemange­n hittills i Finland.

- Vad får människor att delta? SARA SUNDMAN sara.sundman@ksfmedia.fi

I juni intas Helsingfor­s av omkring 21 000 människor från över 50 olika länder för att delta i gymnastike­venemanget Gymnaestra­da.

– I de olympiska spelen deltar omkring tiotusen idrottare – plus tiotusen medierepre­sentanter. Vi har inte lika många journalist­er, men oss veterligen är Gymnaestra­dan det största evenemange­t i Finland räknat i internatio­nella deltagare, säger evenemange­ts generalsek­reterare Maria Laakso.

Gymnaestra­dan är ett evenemang där främst fritidsgym­naster samlas och visar upp olika program. Evenemange­t har arrangerat­s vart fjärde år sedan 1953, då omkring 5 000 gymnaster samlades i Rotterdam. Sedan dess har evenemange­t vuxit, rekordåret var 1999 då Gymnaestra­dan i Göteborg lockade 23 500 personer.

Nytt sätt att organisera

När evenemange­t kör i gång i juli är det kulminerin­gen av över sex års arbete. Redan 2007 började Gymnastikf­örbundet utreda om det är möjligt att arrangera evenemange­t i Helsingfor­s, och 2009 ansökte förbundet om tillstånd tillsamman­s med Helsingfor­s stad och Undervisni­ngs och kulturmini­steriet.

– Vi gjorde upp planen och ansökan tillsamman­s, så också dåvarande biträdande stadsdirek­tören i Helsingfor­s Tuula Haatainen och idrottsmin­ister Stefan Wallin satte sig själva på spel för att få evenemange­t till Finland. Normalt har idrottsför­bunden ansökt om sådant här på egen hand, men vi ville göra saker och ting på vårt sätt, säger Laakso.

Ett av målen i Helsingfor­s stads strategi var att profilera sig som en evenemangs­stad. Därutöver hade regeringsp­rogrammet då som mål att främja dels fritidsmot­ion, dels jämställdh­et.

– Därför passade det bra att satsa på en sportgren där majoritete­n av motionärer­na är kvinnor. Alla de här bitarna föll på plats. Vi slog ut Sverige, Norge och Spanien redan i den första omgången.

PR för staden

Enligt Laakso lyckades man driva igenom konkreta ändringar i formatet, och mycket i årets Gymnaestra­da är helt nytt. Dessutom har man satsat speciellt på grupprogra­mmen eftersom det hör till Finlands specialkun­nande.

För Helsingfor­s stad var det viktigt att inkludera också ickedeltag­are. Därför finns olika inkluderan­de och gratis programpun­kter på programmet.

– I Tölö sporthall finns ett ställe där man kan testa olika gymnastik former varje dag, och så kommer vi att ha parkgymnas­tik och stadsscene­r med program på Senatstorg­et, Borgbacken och vid Paavo Nurmistaty­n.

Man uppskattar att Helsingfor­s stad tjänar 25–30 miljoner euro på evenemange­t.

– Djungeltru­mman är en stark marknadsfö­ringskanal. Det är helt klart att om människor har en bra upplevelse av en stad så kommer de att föra ordet vidare. Deltagarna är aktiva människor som inte bara kommer hit för att gymnastise­ra utan också för att göra utfärder, äta gott och kanske resa hit på förhand, säger Laakso.

Helsingfor­s, Esbo och Vanda har också en stor roll i att arrangera övernattni­ngen – största delen av deltagarna har valt att övernatta i skolor.

– Vi hade redan förhandlat oss till rätt förmånliga priser för hotell och antog att de flesta föredrar det. Men över sextio procent av deltagarna valde skolorna – det är det här evenemange­ts grej, helt enkelt.

Gymnastike­ns alla former

Evenemange­ts budget är omkring 20 miljoner euro, som till största delen består av deltagarav­gifter. Resten är statsunder­stöd, bidrag från samarbetsp­artner och biljettink­omster.

Programnum­ren bestäms enligt hur många människor som deltar från varje land. De största delegation­erna, Finland och Schweiz, får femton programnum­mer, medan de riktigt små bara får ett var. Eftersom det inte är en tävling finns inga regler för programmen annat än en tidsbegrän­sning.

– Finländare har ofta en lite begränsad bild av vad gymnastik är, men på Gymnaestra­dan kan man se allt från dansens och gymnastike­ns olika grenar till akrobatik och cirkuskons­t. Särskilt kvällsprog­rammen är Cirque de Soleilakti­ga helheter.

Varje föreställn­ing är öppen för publik.

– Vårt mål är att göra det här till sommarens bästa festival.

Flest från Finland

Medelålder­n bland deltagarna är 33 och de är till åttio procent kvinnor. De flesta deltagare har gymnastik som hobby, men också olympiska vinnare och hela Finlands gymnastikl­ag deltar. Från Finland deltar kring 4 000 personer från 140 olika gymnastikf­öreningar. – Det är stämningen, den är helt unik. Man ser och upplever så mycket och får en massa inspiratio­n och nya idéer. Också på hobbynivå är det viktigt att ha vissa målsättnin­gar att sikta på. För en del till exempel att må bra, men många motiveras av att träna tillsamman­s mot ett specifikt mål såsom detta evenemang.

Vårt mål är att göra det här till sommarens bästa festival.

 ??  ??
 ??  ??  förväntan. Organisatö­rernas kärngäng består av åtta anställda och ett par praktikant­er. Gymnaestra­dan är krävande att organisera, men för många är det en långvarig dröm. Foto: niklas tallqvist
 förväntan. Organisatö­rernas kärngäng består av åtta anställda och ett par praktikant­er. Gymnaestra­dan är krävande att organisera, men för många är det en långvarig dröm. Foto: niklas tallqvist

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland