Hufvudstadsbladet

Väntade förgäves på läkarbesök

Efter ett par timmars väntan på Ögonklinik­en i Mejlans blev en HBL-läsare hemskickad med oförrättat ärende – och utan förklaring. – Väntetider­na ökar då patientmän­gderna växer fortare än resurserna. Men ingen ska bli hemskickad utan att få komma till läka

- JENNY BäCK 029 080 1319, jenny.back@hbl.fi

Det var tidigt en måndagsmor­gon som en äldre HBL-läsare i god tid åkte i väg från servicehem­met till Ögonklinik­en i Mejlans. Den äldre damen hade en tid till ögonläkare 8.30, men var på plats en hel timme i förväg.

Efter nästan tre timmars väntan kom en sköterska och meddelade att det inte finns någon läkare, och att det är bara att åka hem igen. Damen erbjöds en tid i slutet på juni i stället.

– Att man får vänta är ingenting exceptione­llt, man får ofta vänta länge. Men för det mesta får man ju ändå träffa läkaren till sist, säger damen, som vill vara anonym.

Hon var inte den enda väntande som skickades hem. Någon förklaring gavs inte.

Med flera decenniers perspektiv tycker damen att köandet på klini- kerna alltid varit ett problem, och att det snarare blivit värre än bättre.

– Det är som på teater. Sköterskor­na springer fram och tillbaka i korridoren och undviker att möta de väntandes blickar. Någon förklaring på väntandet får man aldrig, säger damen.

”Väldigt stor utmaning”

Någon förklaring på just den här morgonens långa väntan har inte heller linjedirek­tören Erna Kentala vid Ögonklinik­en. Många i personalen har visserlige­n varit förkylda den senaste tiden, men i de fall då en läkare insjuknar brukar man veta om det redan på morgonen och kunna avboka dagens besök.

– De patienter som redan anmält sig på kliniken brukar vi försöka boka om så att de får träffa en annan läkare i stället. Många av våra patienter är äldre människor och vi brukar se till att de inte behöver åka hem med oförrättat ärende. Jag har inte hört något om det här fallet, men det låter förstås orimligt om patienter bara skickats hem utan förklaring.

Vad gäller köandet ger Kentala den äldre damen rätt. Ögonklinik­en har ungefär 500 patienter per dag, och behoven och antalet patienter växer hela tiden i takt med att befolkning­en åldras.

– Våra resurser och vår apparatur har inte ökat i samma takt som patientmän­gderna. I och med att patientern­a kan få vänta på att en apparat ska bli ledig kan också besöken dra ut på tiden. Det här är en väldigt stor utmaning, säger Kentala.

 ?? LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO ?? Ögonklinik­en har 500 patienter per dag.
LEHTIKUVA/ANTTI AIMO-KOIVISTO Ögonklinik­en har 500 patienter per dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland