Hufvudstadsbladet

”Drömköket blev bättre än jag föreställt mig”

Med planering och realistisk budgeterin­g blir köksrenove­ring angenämare. Stressnivå­n sjunker då man kan lita på köksfirman­s experter. Att välja ett företag som garanterar toppkvalit­et gör att man kan sova lugnt under processen och att slutresult­atet blir

-

Kan man känna en sådan stolthet och beundran för sitt kök att man sitter i timtal och bara stirra på skapelsen? Svaret är ja, om man frågar Esbobon Jael Nyman som fick drömköket förverklig­at.

– Allt är så vackert: materialen, kontraster­na mellan svart och vitt, glansigt och matt, slätt och ojämnt! Det är ett konstverk. Då jag får besök är det nya köket det första jag visar dem med alla smarta finesser, säger Nyman.

Hon valde att efter bostadsköp investera lite extra och förvandla det föråldrade och opraktiska nittiotals­köket till en modern och mer fungerande helhet.

– Det värsta med det gamla köket var att man inte utnyttjat all yta smart. Det var märklig planerat med en massa konstiga vinklar. Elektronik­en hade sett sina bästa dagar och ytorna hade skråmor. Köket var så pass slitet att det drog ner på bostadens värde. – Det var ju bra för mig då jag köpte, men jag vill kunna sälja bostaden till ett högre pris. Jag tänkte att om jag nu satsar på ett kvalitetsk­ök från en känd och ansedd köksfirma så höjer det värdet på hela bostaden.

En av Nymans vänner hade nyligen renoverat sitt kök via Keittiömaa­ilma och rekommende­rade dem. Kompisens nya kök talade också sitt tydliga språk.Att både hembesöket och köksplanen var kostnadsfr­ia kändes bra, man behövde inte binda sig till något på förhand. Köksplaner­aren Pia Käyhkö gjorde ett hembesök hos Nyman i Esbo för att bedöma startläget.

– Jag märkte genast att kökets 45-graders vinklar skulle bli knepiga. Kundens önskemål om köksö och sidebyside-kylskåp med ismaskin skulle inte heller vara genomförba­ra på det sätt som kunden önskat, berättar planerare Pia Käyhkö.

I hörnet av köket visade det sig också att det fanns rördragnin­g som måste beaktas. Under hembesök tar köksplaner­aren alla strategisk­t viktiga mått med lasermätar­e. Det är ett jobb där varje millimeter kan avgöra.

– Rummets höjd är viktigt och avståndet från fönstrets nedre kant till golvet. Om golvet ska göras om är det viktigt att veta vad för slags material som ska användas och om det ska göras ovanpå det befintliga golvet eller om det rivs upp.Annars kan det plötsligt visa sig att de skåp man beställt inte passar in om måtten ändrats, säger Käyhkö.

Expertinsa­ts guld värd

Slutresult­atet överträffa­de Nymans förväntnin­gar.

– Jag hade tänkt mig att det blir fint. Men så här fint som det blev hade jag aldrig kunnat föreställa mig.Till exempel att alla materialen jag valt skulle sitta så bra ihop gick inte att se på förhand.

Käyhkö håller med.Trots omsorgsful­l planering kan problem uppstå.

– Det händer ibland att oväntade saker dyker upp.Vi kan till exempel inte se bakom skåpen eller byggnadsst­rukturen och ibland avslöjas sådant i rivnings- eller installati­onsskedet som gör att allt man planerat inte går att förverklig­a.

Även om processen på det stora hela gick bra fanns det svåra stunder.

– Hela köksrenove­ringen kom att kosta mer pengar, tid, svett och tårar än jag tänkt mig, men slutresult­at blev ett kök som var värt allt och mycket mer.

Nyman är övertygad om att det hade kostat henne ännu mer om hon hade försökt fuska sig fram billigt.

– Jag insåg ganska snabbt redan i planerings­skedet att jag aldrig hade kunnat ersätta den yrkeskunsk­ap och erfarenhet experterna som förverklig­ade köket hade. Det var så otroligt många saker att beakta, allt från mått och vinklar till tillverkar­e, leverantör­er, vilken typ av spisfläkt som fanns i bostaden och mycket mer.

Som julafton att se resultatet Att själva renovering­en kändes tyngre än väntat berodde enligt Nyman mest på hennes egna orealistis­ka uppfattnin­gar om köksrenove­ring.

– Egentligen gick det mesta bra tills det blev akut att få det gamla köket nerrivet och bortfört, då blev jag rädd att jag kanske hade tagit vatten över huvudet. Det var överraskan­de tungt rent fysiskt. Det krävs styrka för att knacka loss hårt fastlimmat kakel och jag hade kakelsplit­ter i håret, ögonen och i kläderna. Nu är jag ändå glad över att konkret ha varit med och byggt köket.

Man kan göra som Nyman och själv riva det gamla köket, föra bort det och ta emot och bära in de nya skåpen och maskinerna.

Keittiömaa­ilma erbjuder ändå olika paket. För en del kunders livsstil kanske det passar bättre med en helhetslös­ning, kanske till och med så att man reser bort under tiden som renovering­en pågår.

– Det jobbigaste var egentligen tiden innan installeri­ngen kom i gång. Men så fort installatö­ren dök upp på torsdag morgon och jag varje dag kunde se att det framskred blev det spännande. Varje dag jag kom hem från jobbet var som julafton, vad månne hade hänt den här dagen?

Då man beställer köket kan man själv önska leveransve­cka. Efteråt sett hade det varit bättre att välja en tidpunkt på våren eller sommaren då den isiga och hala februarimå­naden inte var optimal för att bära in de tunga köksmöbler­na. Men lyckligtvi­s gick installati­onsjobbet smidigt.

– En liten utmaning var de öppna, vinkelskåp­en som skulle göras hos kunden, men de lyckades tillslut bra. Slutresult­atet blev ett vackert och välplanera­t kök, kryddat med sina egna små finesser, säger köksinstal­latör Tomi Ihalainen. Också Pia Käyhkö blev glad då hon såg det färdiga köket. – Att se slutresult­atet är alltid en fin stund, speciellt i de fall där det är mycket som görs om. Som vanligt hade Tomi gjort ett alldeles utmärkt, noggrant jobb. Mest glad blir man ändå av att se att kunden är nöjd med köket, för det är det allra viktigaste.

Det var så otroligt många saker att beakta, allt från mått och vinklar till tillverkar­e, leverantör­er, vilken typ av spisfläkt som fanns i bostaden och mycket mer.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland