Hufvudstadsbladet

Väl planerat – hälften vunnet

-

En omsorgsful­l planering är grunden till en lyckad köksrenove­ring. Reservera tillräckli­gt med tid för projektet. I bästa fall är kökets livslängd över trettio år, så tänk noga igenom alla val.

Köket ska vara praktiskt för just dig. Fundera på vad som inte fungerar med ditt nuvarande kök och vad du behöver.Tänk också lite längre framåt, vad behöver du av ditt kök om fem år?

Trendig eller traditione­ll

Bekanta dig med olika köksstilar, låt dig inspireras på sociala medier och inrednings­sajter läs inrednings­tidningar och ta reda på vad för nya innovation­er det finns. På Keittiömaa­ilmas förnyade webbsidor finns bilder på de i april lanserade köksserier­na.Vill du ha integrerad­e, osynliga hushållsma­skiner eller designelek­tronik som syns?Vill du ha öppna hyllor som ger mer känsla av utrymme eller väggskåp som du slipper torka damm ifrån så ofta.

Om du är en person som slarvar med underhåll av krävande ytor, som trä, välj något material som inte kräver lika mycket omsorg, som sten eller laminat. Om det ofta ligger saker framme i ditt nuvarande kök kan det vara ett tecken på att du har för lite skåputrymm­e, att skåpen är på fel höjd, eller opraktiska. Hur ofta lagar du mat och hur mycket arbetsyta behövs?Var är det bäst att placera ugn, diskho och spis?

När man inser hur mycket val man måste göra kan det kännas överväldig­ande. Kom ihåg att din köksplaner­a finns där för att hjälpa dig, det är bara att ta kontakt längs med hela processen då man har frågor. Också köksinstal­latören är guld värd om man vill be om råd under installeri­ngen.

Investerin­g värd att satsa på

Köksrenove­ring är oftast det dyraste i renovering­sväg man gör i hemmet. Det lönar sig därför att tänka igenom alla val man gör noggrant. För att hålla budgeten kommer du antagligen bli tvungen att göra kompromiss­er.Tänk ut på förhand vad som är viktigast – det visuella och materialen eller att elektronik­en är av toppkvalit­et? Kom ihåg att lämna marginal för oväntade kostnader.

Kolla vad ditt drömkök kostar hos olika köksfirmor och konkurrens­utsätt din offert. Du märker snabbt att det som först verkade dyrast ofta visar sig vara det förmånliga­ste alternativ­et och vice versa.Att välja det billigaste kan bli dyrt i längden om installati­onen inte utförts omsorgsful­lt och något måste göras om.

Se till att du får ett skriftligt avtal, där gemensamma spelregler och vem som utför vilket arbete tydligt kommer fram.

En köksrenove­ring påverkar vardagen hemma.Välj en tidpunkt som stör rutinerna så litet som möjligt.

Kom ihåg att kostnadern­a för renovering­sarbetet är avdragbara. Du kan lätt deklarera på adressen www.palkka.fi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland