Hufvudstadsbladet

Komarov: Jag är i bra skick

Ishockey I några dagar var förvirring­en kring Leo Komarovs plats i VM-truppen stor. I kväll spelar han då lejonen möter Danmark – men någon förklaring till varför han stod över träningska­mperna och matchen mot USA gav varken han själv eller tränaren Kari

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@hbl.fi, Twitter: @FilipSaxen

OSTRAVA Leo Komarov var på gott humör efter lejonens träningar på lördagen. Att mycket av snacket kring lejonen handlat om hans spela eller icke spela och hans fysiska hälsa var inget han verkade ha lagt allt för mycket energi på.

Då Toronto Maple-Leafs-spelaren klev av isen i den lilla och rätt kallla träningsha­llen intill CEZ Arena i Ostrava samlades det snabbt ett stort gäng finländska journalist­er kring honom för att höra varför han inte spelade mot USA, om han är i skick nu och hur det känns att hoppa in på isen mot Danmark. Några minuter tidigare hade tränaren Kari Jalonen berättat att Komarov registrera­s som spelare och är med i dagens match.

– Jag spelar med (Antti) Pihlström och (Jarkko) Immonen, säger Komarov med ett leende.

Man kunde tänka sig att de många frågorna om orsakerna till att han inte spelade mot USA skulle irritera eller påverka Komarov negativt. Men han var på hur gott humör som helst och försökte svara på frågorna utan att egentligen berätta allt för mycket.

Komarov försäkrar att han är i skick och redo för spel och att han inte ser det som ett problem att han stod över den första matchen. Men han vill inte heller gå in på några detaljer om varför han inte spelade.

Det vill inte heller Kari Jalonen. Efter förlustmat­chen mot USA sade Jalonen att Komarov inte hade någon skada, men att han fått behandling. Han berättade också att Toronto-spelaren tränat normalt med laget och han sade att han inte kan berätta allt om omständigh­eterna kring varför Komarov inte spelade.

Inte heller efter gårdagens träningar kom det några klarare besked av landslagst­ränaren.

– Jag kan säga så mycket om Komarovs situation att han spelar mot Danmark. Men jag har inte rätt att berätta om vad det handlar. Enligt finländsk lagstiftni­ng får jag inte berätta mera och därför står jag fast vid det. Det är läkarnas sak och också de måste hålla det hemligt. Men Komarov spelar i morgon, säger Jalonen.

Ur svaret kan man utläsa att det handlat om någon slags skada men inte heller Komarov vill kommentera det hela desto mera. På frågan varför han stod över matchen mot USA svarade han så här:

– Det är ett långt VM och det finns spelare som kanske var redo att spela och jag fick lite vilodagar. Vi kol- lade lite bara att allt fungerar, säger Komarov något kryptiskt.

Han försäkrar också att han är i skick då han åker i på isen i kväll.

– Jag är i helt bra skick. Jag har tränat ett par veckor och allt fungerar. Jag har ingen skada, säger han.

Komarov spelade sin senaste match den 8 mars då hans Maple Leafs avslutade en tung säsong mot Columbus Blue Jackets. Men han säger att det inte är något problem att hitta rytmen efter en lite längre paus.

– Det är ju inte en så lång tid. Det är alltid tuffare efter sommaren att komma i gång då man inte spelat på fyra-fem månader och det brukar gå bra

Han säger också tat han trots den långa pausen från matcher har tränat bra och att han har bra koll på laget och hur spelet ska se ut.

– Det är lätt att hoppa in i matchen. Jag vet vad läget är och vi har haft bra diskussion­er med lagledning­en hela tiden, säger han.

Komarov har alltid hört till de spelare som tackat ja till spel i VM. Därför är det inte någon större överraskni­ng att se honom i Ostrava då hans Toronto i vanlig ordning missade slutspelet i NHL.

– Det är alltid kul och fint att spela i VM. För mig är det en höjdpunkt att få vara med i landslaget, säger han.

Att ha följt med laget insats i den svaga inlednings­matchen mot USA från läktarplat­s var inget Komarov precis njöt av.

– Det var kanske inte så mycket bra vi kan ta med oss från den matchen, säger han och skakar på huvudet.

– Vi visade definitivt inte upp vår bästa sida i den matchen, men det är en lång turnering.

Själv säger han att det känns lite pirrigt inför matchen mot Danmark. Han är inte nervös för att spela i landslaget eller de välfyllda läk-

tarna med högljudda lejonfans – det är han van vid både från tidigare VM och inte minst från klubblaget.

– Det känns alltid lite speciellt då det är en ny hall och en ny omgivning, säger han.

Komarov kommer alltså att spela tillsamman­s med Jarkko Immonen och Antti Pihlström. I matchen mot USA spelade Teemu Hartikaine­n i kedjan men en svag insats av Ufa-spelaren gör att han får kliva åt sidan då Komarov kommer in i laget.

– Det är rätt mycket fart i kedjan. Pihlström är väl snabbast i VM-laget och jag försöker hämta in lite fysiskt spel i kedjan medan Immonen är teknisk och fördelar puckarna, beskriver Komarov trions rollfördel­ning.

I och med att Komarov kommer in i laget och också Juha-Pekka Hytönen registrera­s inför matchen mot Danmark är laget spikat. Lagledning­en väntar inte längre på några förstärkni­ngar från Nordamerik­a och Harri Pesonen får lämna Ostrava och åka hem.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI ?? SPELAR I KVäLL. Leo Komarov och Kari Jalonen ville inte avslöja allt för mycket detaljer kring varför Komarov stod över matchen mot USA.
FOTO: JUSSI NUKARI SPELAR I KVäLL. Leo Komarov och Kari Jalonen ville inte avslöja allt för mycket detaljer kring varför Komarov stod över matchen mot USA.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland