Hufvudstadsbladet

Usel start måste bli en styrka

-

Kanske att allt var lite för bra i Lejonen inför VM. Ett namnstarkt lag med en av världens bästa målvakter ledda av en meriterad tränare.

●● Utgående från en match är det för tidigt att dra alltför långtgåend­e slutsatser om hur Lejonens VM kommer att se ut. Matchen mot USA gav ändå en oroväckand­e bild gällande landslaget­s slagkraft.

Lejonen förlorade mot USA på alla delområden. Målvakten Pekka Rinne var darrig, försvaret var stundtals ute på sju famnars vatten när de flyfotade jänkarna med Steve Moses i spetsen brassade på och i anfallet väcktes än en gång frågan om vem som ska göra målen?

Att Finland, som i flera veckor fått svetsa ihop laget likt en metallarbe­tare på Vitkovicef­abriken i Ostrava, inte mäktar med mera mot ett anonymt USA, som inför VM tränat ynka fyra gånger tillsamman­s, är oroväckand­e.

Kanske att allt var lite för bra i Lejonen inför VM. Ett namnstarkt lag med en av världens bästa målvakter ledda av en meriterad tränare. Förväntnin­garna högt uppskruvad­e. Därför blev brakförlus­ten mot USA som en ond dröm, en våt trasa i fejset. ●● Det är klart att det går att ha ursäkter i kubik om varför insatsen gick i stöpet, men det hjälper inget. Dags att blicka framåt mot de två kommande matcherna. Danmark utan NHL-proffs ska inte utgöra ett hinder för Finland. Det är faktiskt ett väldigt anonymt rödvitt som Finland möter. Nichlas Hardt, som spelade tre säsonger i Jokerit kanske den mest kända spelaren, men det ska inte räcka till mot Finland.

Allt annat än seger är ett fiasko av gigantiska mått, även om Danmark i går pinade Slovakien så får det bara inte bli en förlust. Norge är en tuffare nöt att knäcka. I det norska laget finns flera etablerade spelare som håller till i svenska ligan och KHL. Det kanske mest namnstarka namnet är Jokerits nyförvärv Mathis Olimb.

Det ligger nära till hands att både Danmark och Norge koncentrer­ar sig på en stenhård defensiv och lurpassar på kontringar.

Och det där med kontringar, det var ju något som de finska backarna hade stora bekymmer med. Kari Jalonen hade rätt att Finland spelade för offensivt mot USA. Försvarssp­elet blev lidande när backarna försökte sluka för mycket i anfallsväg. I anfallet tappade man pucken för lätt till USA. Det fysiska spelet uteblev i egen zon. USA pressade hårt de finländska backarna. Jyrki Jokipakka och Tuukka Mäntylä var verkligen i blåsväder. ●● Finland möter nu tre på papperet svagare lag. Det är nu som målskyttet måste komma i gång för att pressen ska släppa och berget inte ska bli för högt att bestiga när motståndet blir tuffare. Den usla insatsen mot USA måste fungera som tändvätska och vändas till något positivt. Annars är risken överhängan­de att det inte blir lika roligt som för ett år sedan i Minsk.

 ?? NICLAS LöNNQVIST ?? INLäGGET
NICLAS LöNNQVIST INLäGGET
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland