Hufvudstadsbladet

Hur går Bournemout­hs saga vidare?

- JONAS VON WENDT

●● Chelsea firar med största sannolikhe­t klubbens femte ligatitel i eftermidda­g. En seger mot Crystal Palace räcker. Att Chelsea vinner ligan är en lågoddsare. Laget var den största favoriten inför säsongen och även om Jose Mou- rinhos ultracynis­ka och stundtals dödligt tråkiga fotboll knappast bidragit till att göra klubben mera populär är det odiskutabe­lt så att Chelsea är årets bästa lag i England.

Betydligt mera överraskan­de än Chelseas titel är att Premier League säsongen 2015-2016 förgylls av Bournemout­h AFC. En klubb som de senaste tjugo åren flera gånger vacklat på ruinens brant.

Senast för sju år sedan var klubben totalt konkursfär­dig. Jeff Mostyn köpte då upp klubben för cirka 150 000 euro, mindre än de stora stjärnorna i Chelsea tjänar i veckan. Mostyn är kvar i klubben som ordförande men The Cher- ries ägs numera av den ryska oligarken Maxim Denim.

Mostyn har fortsatt att vara klubbens ansikte utåt tillsamman­s med omåttligt populära tränaren Eddie Howe. Denim, sällan på plats på lagets matcher, ger inte mycket för publicitet utan håller mest till i Schweiz därifrån han styr och ställer i sina företag. Han köpte ett jättehus i luxuösa Sandbanks för fem miljoner euro men är sällan där. ●● Exakt hur Denim gjort sin förmögenhe­t tycks ingen veta. Ingen vet heller exakt hur rik han egentligen är. Några hundra miljoner euro säger någon, några miljarder säger en annan.

Och ingen vet väl egentligen vilka hans visioner är för klubben som till att börja med måste göra något åt sitt stadion. En kapacitet på 12 000 räcker inte i Premier League.

Ända sedan Denim år 2011 köpte 50 procent av klubben (han äger numera 100 procent) har pengarna flödat på sydkusten som de aldrig gjort tidigare. Denim finansiera­de omgående köpet av Matt Tubbs för 800 000 pund, det tidigare transferre­kordet löd på 210 000 pund från 1989 då Gavin Peacock köptes in. Efter det har Tokelo Rantie och Callum Wilson köpts för 2,5 respektive tre miljoner pund. Summor som var fullständi­gt otänkbara för sju år sedan. Men samtidigt summor eller spelare som inte räcker på långa vägar i Premier League.

Hittills har Denim varit rena rama messiasen för lagets hårt prövade supportrar och ryssen har verkligen visat att han bryr sig om klubben. Men exakt hur mycket är han redo att spendera i sommar? Det krävs tiotals miljoner euro för att förstärka laget. Och en betydligt större lönebudget.

Hur som helst, överraskni­ngar och fräscha fläktar behövs. Bournemout­h är en sådan. Om det sedan ska bli en längre sejour beror helt och hållet på en mystisk rysk ägare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland