Hufvudstadsbladet

Törnrosa sover i Finland

-

● Förre Yle-journalist­en Jarmo Mäkelä, kolumnist i Maaseudun tulevaisuu­s, våndades nyligen i en krönika över finländska aktiva politikers uppenbara ointresse för att delta i säkerhetsp­olitiska fora.

Mäkelä deltog i den Lennart Meri-konferens i Estland som hölls för en vecka sedan. Med på konferense­n var förre riksdagsma­nnen Henrik Lax (SFP) och veterandip­lomaten Jaakko Iloniemi. Men av de 500 deltagarna var finländarn­a bara 17.

Mäkeläs frustratio­n är lätt att förstå. Finland sover lugnt sin Törnrosasö­mn, åtminstone officiellt.

Det är bekymmersa­mt i synnerhet i det nuvarande säkerhetsp­olitiska grannskape­t. Mäkelä citerar den förre Putinrådgi­varen Andrej Illarionov­s uttalande om att Krim, (Syd)ossetien och Abchazien redan är inkorporer­ade med Ryssland och att en lösning för östra Ukraina på fredlig väg inte är aktuell. Det gör inte saken bättre.

Det är förstås möjligt att Illarionov tillhör samma garde av olyckskorp­ar som en viss general Makarov, det vill säga till dem som har till uppgift att sända ut trevare för att kolla reaktioner­na. Sedan kan till exempel utrikesmin­ister Sergej Lavrov säga som han gjorde efter Makarovs uttalanden för ett knappt år sedan: man behöver inte tro på alla som säger sig veta.

Illarionov sade också att Putin kommer att starta ett krig efter att minnesfest­ligheterna av andra världskrig­ets slut den 9 maj är överstökad­e. Sker detta är det så kallade Minskavtal­et begravt för gott.

Tecknen på att ett nytt skede kan vara aktuellt har funnits redan länge också på annat håll. I mitten av veckan uttryckte Ilkka Kanerva (Saml), för närvarande ordförande för Organisati­onen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE allvarlig oro för striderna kring och om den ukrainska staden Mariupol. OSSEobserv­atörerna har trakassera­ts och inte kunnat röra sig fritt.

Utan resultat har OSSE tålmodigt försökt förhandla sig fram till att inte bara ha ett mandat utan att också kunna göra sitt jobb på fältet i enlighet med detta.

Väckarkloc­korna ringer alltså lite varstans men effekten tycks snarast vara sövande. Likt strutsen stoppar man huvudet i sanden och räkna med att när man inte ser någonting själv så syns man inte heller. Att vara vaken är bara att vara på sin vakt. Men var finns den prins som kan väcka Finlands mö ur hennes sömn?

Min försiktiga tippning är att han inte finns i det här landet. Sedan får vi se från vilket väderstrec­k han kommer. Om han alls kommer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland