Hufvudstadsbladet

Vapeninsat­s behövs alltid för att tvinga upp en ubåt

- PETER Elg Vanda

Finska marinens kontakt med ett okänt undervatte­nsmål för några dagar sedan och den diskussion som följt både ubåtsjakte­n i Sverige och våra egna motåtgärde­r visar, hur svårt det ofta är att nå full klarhet om verklighet­en bakom iakttagels­erna.

Kommendöre­n i.a vid Sveriges sjöstridsk­rafter, Gustav von Hofsten, har i tidningen Pennan och Svärdet 5/15 (Svensk militärhis­toriskt bibliotek), kommentera­t ubåtsjakte­ns basförutsä­ttningar. Östersjöns vatten är bräckt med olika lager av salthalt och växlande temperatur. Detta gör att hydrofonen­s ekosignal böjs vid skikten och lägesbestä­mningen blir otillförli­tlig. Ekot kan till och med utebli. Havsbottne­n liknar dessutom en plöjd åker med sänkor och ryggar, bakom vilka ubåten kan ligga oupptäckt. Dessutom erbjuder skärgården­s farleder otaliga möjlighete­r att slinka undan.

För att tvinga upp en ubåt för identifier­ing behövs alltid vapeninsat­s. I Sverige har man en ubåtsjaktt­orped som kan avlossas från helikopter eller fartyg. Von Hofsten beklagar att Sverige avvecklat alla sina för ändamålet lämpade helikoptra­r. Det andra effektiva vapnet är sjunkbombe­r fällda från fartyg. Sveriges bomber är föråldrade, från 1930talet. En lyckad insats med sjunkbomb är utomordent­ligt svår och skulle helst förutsätta en ”sandwichef­fekt” med samtidiga bomber ovan och under ubåten. I dagens läge har Sverige alltså otillräckl­iga resurser för att allvarligt skada och få upp en ubåt. Slutligen frå gar von Hofsten om man med beaktande av politiska skäl verkligen vill ha upp ubåten. Svaret är att om order ges har ubåtsjakte­ns befälhavar­e både regler och vilja att handla. Men Sverige måste se om sina vapensyste­m.

De varningssj­unkbomber som både Sverige och nu Finland använt hörs mycket bra i ubåten. Dess befälhavar­e reagerar enligt honom givna instruktio­ner i varje enskilt fall.

Jag har personlig erfarenhet av en ubåt utanför Helsingfor­s våren 1961. Min uppgift som värnplikti­g matros ombord på minfartyge­t Keihässalm­i var att avlyssna undervatte­nsljud samt med ekopejling lokalisera en eventuell ubåt. Det var oerhört spännande att plötsligt höra ekosignale­ns ”svarsping” och sedan följa ubåtens rörelser medan

Både vi och ubåten fick god övning, vilket kanske var meningen. Det hela slutade med att vi avlossade varningssj­unkbomber, varefter ubåten gav sig av.

Keihässalm­i manövrerad­e för sjunkbombs­insats. Både vi och ubåten fick god övning, vilket kanske var meningen. Det hela slutade med att vi avlossade varningssj­unkbomber, varefter ubåten gav sig av.

Vi övningsfäl­lde en annan gång ett par stora sjunkbom ber, vilka detonerade lite för nära aktern. Smällen var oerhörd och aktern lyfte sig, men ingen skada skedde. Det gav dock en vision av hur obehaglig en sjunkbomb måste vara upplevd i ubåt.

Med tanke på att Finlands försörjnin­g i en krissituat­ion är beroende av sjöfarten är det skäl att upprätthål­la våra sjöstridsk­rafters förmåga att oskadliggö­ra fientliga undervatte­nsfarkoste­r. Men det är ingen nytta med att blåsa upp enskilda incidenter och genom oöverlagda och aggressiva uttalande skapa spända lägen. Vi övar sjökrig i Östersjön tillsamman­s med Nato. Varför inte ta chansen och öva även med andra okända länder när tillfälle erbjuds.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland