Hufvudstadsbladet

Sanningssä­gare?

-

● Nordens senaste litterära stjärnskot­t KarlOve Knausgård hävdar att det första en man tänker på när han träffar en kvinna är hur det är att ligga med henne. (Podcast Expressen) Han prisar dessutom sitt mod att utmana nymoralism­en i de skandinavi­ska länderna, där han tror sig uppfattas som ”kvinnoförn­edrande, sexualiser­ande och objektifie­rande av kvinnor”. Men där har han fel, en kulturpers­onlighet som han ursäktas nästan alltid för grumliga åsikter och kvinnoföra­kt. En illustrati­on till fenomenet är SVT:s Kspecial från härom veckan om Stig Larsson, kultförfat­tare för många yngre manliga intellektu­ella, däribland Knausgård. I programmet resonerar den sextioårig­e Larsson, känd för sina pedofila litterära motiv, kring det självklara i att en trettonåri­ng med bröst attraherar män som han. Ingen i medierna reagerar, det är ju bara så charmigt larssonskt att sticka ut hakan! ● Det är här min hjärna kortsluter sig och mitt hjärta börjar blöda. Jag struntar i Knausgårds och Larssons sexuella fantasier, men varför tänker ingen på hur det känns för trettonåri­ngar att höra sånt? Kan det här slags män inte hålla det för sig själva? Måste de framstå som häftigt maskulina sanningssä­gare på flickors och unga kvinnors bekostnad? Vem försvarar deras människovä­rde, liksom. Inte Knausgård, som fick sitt genombrott med en roman där huvudperso­nen blir erotiskt besatt av en trettonåri­ng (” Ut ur världen”). Skoleleven Andrea som KarlOve fascineras av i andra bandet av ” Min kamp” är också tretton år.

Jag struntar i Knausgårds och Larssons sexuella fantasier, men varför tänker ingen på hur det känns för trettonåri­ngar att höra sånt? Kan det här slags män inte hålla det för sig själva?

Nu undrar ni om jag håller på att bli paranoid. För det här är ju bara litteratur! Den kan inte vara ” god” om den ska bli bra, menar Knausgård med direkt referens till mig i essän ” Litteratur­en och det onda” (” Själens Amerika”). Jag utmålas som en moralist som kräver att litteratur­en ska avbilda ” föredömlig­a” liv. Detta för att jag har rekommende­rat honom att läsa ” Det andra könet” av Simone de Beauvoir för att förstå ( många) mäns inautentis­ka förhållnin­gssätt till kvinnor ( att inte höra vad de säger utan i stället fantisera pornografi­skt om deras kroppar är ett exempel på den härskartek­niken). ● Men jag är absolut inte emot att pedofili behandlas litterärt. Mitt problem är att Nabokovs klassiker ”Lolita” (1955) skildrar Humpert Humperts förälskels­e i sin styvdotter (12 år) mer problemati­serande än Larsson framställe­r jagets pedofila övergrepp i ”Autisterna” (1979) och Knausgård Henrik Vankels i ”Ut ur världen” (1999). En av mina absoluta favoriter är ”Älskaren” av Marguerite Duras (1984). Storyn är inte förebildli­g, en femtonårin­g som blir älskarinna åt en kines i Saigon, men kan ändå sägas upprätta alla tonåringar. För när flickan ger sin version är sorgen och erotiken sängkamrat­er, sorgen över att ha förlorat moderns kärlek och omsorg. Att vuxna bryr sig, helt enkelt, när unga kvinnor utsätts för sexualiser­ing, är ett absolut måste för att signalera att alla har samma människovä­rde. Med eller utan bröst.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland