Hufvudstadsbladet

Ryssland utgör en krigsfara

- Ronny RÖnnqviST Esbo

Det verkar som om ingenting kan rubba våra russofila kretsars kompakta Natomotstå­nd. Det vanliga argumentet är att vi inte genom ett Natomedlem­skap skall reta den ryska björnen som alls inte har några onda avsikter gentemot Finland. Framskjutn­a Natopositi­oner skulle däremot uppfattas som ett hot mot Ryssland. Det är alltså USA och inte Ryssland som är en fara för världsfred­en. Så långt alltså Natomotstå­ndarnas resonemang. Men håller det?

Beträffand­e Ryssland. Vi har sett att Vladimir Putins Ryssland suktar efter de områden som på ett eller annat sätt gått förlorade. Det gäller Ukraina som ”onödigt ” gavs bort, men siktet är inställt även på de baltiska staterna och de forna så kallade öststatern­a i Centraleur­opa. En del hetsporrar pekar redan på de områden som fordom tillhörde det ryska imperiet. Ett sådant område är bland annat Finland. Man känner till och med bitterhet över att Alaska en gång såldes till USA.

Beträffand­e USA och Nato. Ser man på historien inser väl även den mest korkade att det inte är mödan värt att försöka erövra Ryssland. Napoleon misslyckad­es och så även Hitler. Och varför skulle USA vilja påbörja ett krig mot Ryssland som skulle medföra oerhörda uppoffring­ar och lidande? Vad skulle USA göra med en bit av Ryssland? Det finns ingenting i dagens Ryssland som är lockande. Vilken skulle sålunda moroten vara för att inleda ett krig? Att Nato i och för sig skulle vilja påbörja ett krig mot Ryssland är ju närmast en absurd tanke! Nato är en decentrali­serad försvarsal­lians utan aggressiva avsikter.

Utan att beakta det oerhörda lidande för vardera parten som ett krig skulle medföra är den logiska slutsatsen att det är Ryssland som kunde tänkas vinna på ett krig. Att kunna roffa åt sig av Västeuropa­s välstånd och teknologi är en mycket lockande utsikt. Sålunda är det nog Ryssland som utgör en krigsfara, inte USA eller Nato. Historien har utvisat att ryssen inte är att lita på. Mot denna bakgrund är ett starkt Nato en livsviktig garant för fred såväl för Europa som för Finland.

I själva verket baserar sig Natomotstå­ndarnas tankegång på en rädsla för ett aggressivt och oberäkneli­gt Ryssland. Man vill bara inte öppet erkänna detta faktum. Att vår blivande statsminis­ter och hans kohort av finlandise­rade veteranpol­itiker synes tillhöra denna kategori bådar sannerlige­n inte gott för framtiden.

För övrigt anser jag att Åland åter bör befästas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland