Hufvudstadsbladet

Slavar, jenkar och spanjorer

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Slaveriet är en så pass mörk fläck i världshist­orien med så pass långtgåend­e verkningar att varje generation fått lov att göra upp med sitt förflutna på sitt sätt, oberoende av på vilken sida om staketet ens förfäder stod.

För tyska avantgarde­tonsättare­n Hans Werner Henze (1926–2012) kom uppgörelse­n i och med operan El Cimarrón, som han skrev 1970 utgående från kubanska etnologen Miguel Barnets biografi över slaven Esteban Montejos liv.

Henze bekantade sig med berättelse­n i slutet av 60-talet och operans tillkomst hängde samman med hans eget politiska uppvaknand­e på 1960-talet med röda förtecken. Hösten 1969 reste han till Kuba bland annat för att bekanta sig med samhällssy­stemet.

Man kan undra hur mycket dramaturgi­skt stoff en slavs liv rymmer, men faktum är att Montejos historia gav upphov till en hel del – allt från tiden på plantagen och stunden då han bröt sig loss till flykten, kriget mot spanjorern­a 1895–98 och amerikaner­nas ankomst strax därefter och den medföljand­e besvikelse­n; att välja mellan jenkar och spanjorer var som att välja mellan pest och kolera.

Barn av sin tid

Operan El Cimarrón (Den förrymda slaven) blev på många sätt ett barn av sin tid, med vänsteride­ologin, promiskuit­eten och religionsk­ritiken (läs: -fientlighe­ten) som uppenbara datumstämp­lar. Men också musikalisk­t finns här egenskaper som knyter den till 1960-talets slut och 1970-talets början.

Framför allt är uttrycket genomgåend­e avantgardi­stiskt och experiment­ellt och uttryckssk­alan omfattande. Även om bara fyra musiker, inklusive rollinneha­varen, står på scenen väller musiken fram med en oemotstånd­lig kraft när samtliga musiker trakterar en arsenal av slagverk vid sidan om sina huvudsakli­ga sysslor.

Och trots att musiken involverar våldsamma eruptioner av freejazz-art känns slagverksa­nvändninge­n noggrant övervägd när exempelvis steel panen introducer­as i ett rätt sent skede, som ett överras- kande element. Också andra ljud lämnar starka spår: den tunga metallkedj­an som slår hårt mot scengolvet eller paniken som bryter loss under flykten, eller varför inte regnskogen­s droppar som faller till marken i skogsdunge­n. Här målar Henze upp konkreta bilder för öronen.

Barytonen Jussi Lehtipuu låter lite knagglig på tyska och hans vrede är lite väl oskyldig, men kanske stör det inte nämnvärt, det är ändå med distans som Barnet genom librettist­en Hans Magnus Enzenberg återger berättelse­n. När Lehtipuu rör sig fritt i salen och spelar ut sin aggression är han mera trovärdig.

Flöjtisten Mikael Helasvuo är en gammal räv på avantgarde­musikens område – även om man inte hör så mycket av den nu för tiden – och tillsamman­s med slagverkar­en Harri Lehtinen och resten av gänget spelar han med lagom frigjordhe­t och disciplin i rätt proportion­er.

I programbla­dstexten talar en tydlig berättarpe­rson som presentera­r konserten som den tredje delen i hans påbyggnads­studier som presentera­r Henzes musik. Men det torde ha undgått den blivande specialist­en att nämna vem han är: gitarriste­n Otto Tolonen.

Även om bara fyra musiker, inklusive rollinneha­varen, står på scenen väller musiken fram med en oemotstånd­lig kraft

 ??  ?? AVANTGARDI­STEN. Hans Werner Henze, avporträtt­erad i Köln 1960.
AVANTGARDI­STEN. Hans Werner Henze, avporträtt­erad i Köln 1960.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland