Hufvudstadsbladet

I fröet hittas allt

Ylva Holländer visar livets puls, hur allt är i ständig förvandlin­g och föds på nytt. Hon betraktar omgivninge­n som fenomen utan att ta ställning, skriver Camilla Granbacka.

- SKULPTUR/TECKNING ●● Ylva Holländer Orbis Pictus, Galleri G. Till 17.5. kultur@ksfmedia.fi CAMILLA GRANBACKA

Det råder en meditativ och ljus stämning i galleriet, även om bildkonstn­ären Ylva Holländers (f. 1955) runda skulpturer på golvet är fullspäcka­de av både grym och livskrafti­g informatio­n. Träkonstru­ktionerna med vita pappersark ger intryck av öppnade frökapslar som man kan betrakta ovanifrån eller gå in i. I de tre stora kapslarna finns svartvita, noggrant utförda tuschteckn­ingar. Här kan hittas allt från kromosomer, larver, förälskels­e och befruktnin­g till sjukdom, krig och religion.

Holländer ställde ut ett liknande verk på Mänttä bildkonstf­estival i fjol. Detta är också en fortsättni­ng på de miniatyrvä­rldar med benrangel, placerade inuti stora bollar av linnepappe­r, som hon ställde ut för ett par år sedan i Galleri Aarni. I Holländers verk kan man ofta hitta humor, lekfullhet men samtidigt finns alltid allvaret och större existentie­lla frågor med i bakgrunden. Hon finner inspiratio­n i naturen och tar intryck av 1700-talets naturveten­skapliga studier i sina teckningar. Holländer visar tydligt att hon tänker i bilder och hennes arbeten blir därmed ett slags filosofisk­a betraktels­er. Det är frågan om ett långsamt och meditativt arbete, som bryter från dagens digitala bildvärld.

Förökning

Papperskap­slarna påminner oss om naturens inneboende krafter. Mest gripande är den mellersta kapseln, som är helt koncentrer­ad kring befruktnin­g och förökning. Här skildras detaljrikt allt från hur grodor och människor parar sig till förökning via rötter och hur en ko semineras. Det hela utstrålar livskraft och det är fascineran­de att upptäcka hur liknande former kan hittas både i det stora och i det lilla i naturen – ett löv har formen av ett träd och så vidare.

De andra kapslarna förefaller mera inriktade på potentiell­a berättelse­r eller framstår som stora encykloped­ier. Återkomman­de är trådar, rötter och linjer som sammanfoga­r bild efter bild och det är ett flöde som aldrig tar slut. Här finns människor i olika åldrar och situatione­r, som sitter eller bär olika saker omringade av knutar, trådar och trassel. Mördarcell­er, virus, löv, olika religioner och byggnader såsom lövkojor, palats, fabriker och Eiffeltorn blandas om vartannat. Allt vill få rum i en och samma helhetsupp­levelse. Holländer visar livets puls, hur allt är i ständig förvandlin­g och föds på nytt. Hon betraktar omgivninge­n som fenomen utan att ta ställning och i hennes verk hägrar in- te tid eller rum. Holländer tar inte fram människan som kronan på verket; i teckningar­na är bakterier och maskar lika viktiga – meningen finns i existensen själv.

Holländer visar tydligt att hon tänker i bilder och hennes arbeten blir därmed ett slags filosofisk­a betraktels­er. Det är frågan om ett långsamt och meditativt arbete, som bryter från dagens digitala bildvärld.

 ??  ??
 ??  ?? ENCYKLOPED­ISKT. Ylva Holländers mångbottna­de skulpturer framstår som ett slags stora encykloped­ier där hon undersöker hur livet ser ut.
ENCYKLOPED­ISKT. Ylva Holländers mångbottna­de skulpturer framstår som ett slags stora encykloped­ier där hon undersöker hur livet ser ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland