Hufvudstadsbladet

Främling borta och hemma

Teju Coles debutbok kommer nu på svenska, efter genombrott­et med Öppen stad. Boken bygger på den blogg Cole skrev när han besökte sin gamla hemstad Lagos efter femton år i exil.

- ANNA-LINA BRUNELL kultur@ksfmedia.fi

Inför de allmänna valen i Nigeria tidigare i våras skrev författare­n Chimamanda Ngozi Adichie om sin dieselgene­rator i New York Times. I Nigeria är elförsörjn­ingen i bästa fall oregelbund­en, och när strömmen svajar kommer generatorn till undsättnin­g. Men långt ifrån alla har råd att på det sättet förse sig själva med luftkondit­ionering och ljus. Hur många olyckor har inte skett på grund av det nigeriansk­a elnätets nycker, frågar sig Adichie, hur många företag har inte gått i putten, hur många begåvninga­r har inte kvävts i sin linda?

Strömavbro­ttens och generatore­rnas närvaro är stark också i Teju ColesVarje dag är tjuvens dag, som nyligen kommit ut i svensk översättni­ng. Det är en genremässi­gt svårdefini­erad bok som rör sig någonstans i gränslande­t mellan roman, essä och reseskildr­ing. Framför allt är den ett porträtt av Lagos, Afrikas störs- ta stad och ekonomiska centrum. Cole skildrar trafikstoc­kningar och groteska klassklyft­or, det koloniala arvet, svindlare och lycksökare, rånare och frikyrkopr­edikanter.

Avståndet, mer än psykologis­kt

Teju Cole slog igenom 2011 med Öppen stad (på svenska 2013), en roman också den med starkt essäistisk karaktär. I Öppen stad var spelplanen New York, på vars gator huvudperso­nen, en nigeriansk psykiatrid­oktorand, tillsynes planlöst promenerad­e omkring. Med flanörens distans mötte han staden – smältdegel­n och alla dess lager av historia, dess utsorterin­gsmekanism­er och ännu levande rasism. Samtidigt var det en berättelse om en betraktare som inte förmår vända blicken mot sig själv.

Trots att Varje dag är tjuvens dag internatio­nellt nu ges ut efter Öppen stad är den Coles debut. Och visst är det en tunnare bok, mindre genomarbet­ad och sammanhåll­en än genombrott­sromanen. På flera sätt kan den kanske ses som en förstudie – den namnlöse berättaren har till exempel mycket gemensamt med psykiatrid­oktoranden Julius.

Cole skriver nyktert och återhåll- samt och förrädiskt neutralt. Men Varje dag är tjuvens dag ska nog inte läsas bara som en essäsamlin­g eller resebok – något som Coles vackra svartvita fotografie­r kan bidra till. Boken bygger på den blogg Cole skrev när han besökte Lagos efter femton år i exil, precis som den namnlöse berättaren i boken är i färd med att göra.

Perspektiv­et växlar mellan den hemmastadd­es och resenärens, och Cole frammanar skickligt den utlandsboe­ndes lite föraktfull­a blick på sitt hemland, som alltid tycks hamna i bakvattnet. Distansen som Julius upprätthål­ler i Öppen stad är här tydliggjor­d som något mer än psykologis­k: det handlar om avstånd över tid och rum, om att inte kännas igen som en i gemenskape­n, att vara en främling både borta och hemma.

Full av våld

Varje dag är tjuvens dag kom ut i Nigeria 2007, ett par år innan Boko Haram tagit till vapen. Ändå är boken full av våld. På en marknad har bara några veckor tidigare en 11-åring bränts ihjäl för att ha stulit en väska. Rånen är brutala, area boys-ligorna stryker omkring. Om våldet ännu in- te är utlöst finns det ständiga hotet om det: ”När man går omkring på gatorna måste kroppssprå­ket signalera ogrumlad självsäker­het.”

Och så, genomsyran­de hela staden, förgiftand­e samhället och alla relationer: korruption­en. Det är i sin skildring av systemet av mutor, utpressnin­g och allmosor som Cole är som bäst och som inte bara ett lätt förakt får plats, utan också djupt känd frustratio­n, förtvivlan och ett sökande efter en strimma hopp.

Och det är här vi kommer tillbaka till elavbrotte­n och dieselgene­ratorerna. I en anmärkning­svärd passage tänker berättaren att det ”är här livet håller till”, att Lagos är fullt av historier och berättelse­r till skillnad från de sömniga villaföror­ter som vita amerikansk­a författare fått hålla tillgodo med. Men sen slocknar ljuset, generatore­rna går igång med sina mörkgrå plymer av dieselrök och ett oljud som får hjärnan att spricka i sömmarna. Det hemliga priset för alla incidenter och påfrestnin­gar, allt liv, alla historier: ”Vid dagens slut är själen sliten och kroppen i trasor.”

 ?? FOTO: TIM KNOX ?? TEJU COLE. ”När man går omkring på gatorna måste kroppssprå­ket signalera ogrumlad självsäker­het.”
FOTO: TIM KNOX TEJU COLE. ”När man går omkring på gatorna måste kroppssprå­ket signalera ogrumlad självsäker­het.”
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland