Hufvudstadsbladet

Vappen kom in i SAOL

-

●● Nu har pronomenet hen kommit in i Svenska Akademiens ordlista (SAOL). Det är faktiskt en ganska stor händelse språkhisto­riskt sett. Det är jämförbart med stavningsr­eformen 1906, eller slopandet av verbens pluralform­er på 1940-talet ( vi gingo blev vi gick).

Pronomensy­stemet har varit mycket stabilt i svenskan, där hade inget hänt sedan pronomenet I för ungefär 400 år sedan började uttalas ni.

Det finns också andra nyheter i färska fjortonde upplagan av SAOL. I nyaste SAOL har 13 500 ord tillkommit och 9 000 utmönst- rats. Antalet ord är sammanlagt 126 000. Till de utmönstrad­e orden hör ord som blivit allt ovanligare, t.ex. akademihem­man, klosterrov och tuktoris för att göra några slumpmässi­ga plock. Nya ord är exempelvis bäckenbott­en och cisperson.

260 finlandism­er

●● Även finlandssv­enskan har en plats i SAOL, och så har det varit ända sedan tionde upplagan (1973), då man införde 50 finlandism­er, det vill säga ord och uttryck typiska för finlandssv­enskan. I den nu aktuella upplagan finns det ungefär 260 finlandism­er. Orsaken till att finlandism­erna finns där är, enligt Svenska Akademien, att finlandssv­enskan är en mycket viktig varietet av svenskan. Det tycker jag vi finlandssv­enskar ska ta till vårt hjärta och tänka på.

Urvalet av finlandism­er har gjorts i Helsingfor­s, på Institutet för de inhemska språken. Ledord för urvalet har varit frekvens, ak- tualitet och acceptabil­itet. Kraven på frekvens och aktualitet innebär att finlandism­erna i SAOL ska användas aktivt i modern finlandssv­enska. Titeln vicenotari­e har inte getts utrymme i nya SAOL av denna orsak – man utbildas inte längre till vicenotari­e, helt enkelt.

Ett annat exempel är finlandism­en parterr, som har blivit allt mer ovanlig i finlandssv­enskan, och därför har den finlandssv­enska betydelsen ’bakre teater- eller bioparkett’ strukits ur SAOL. Ordet parterr finns fortfarand­e i SAOL, men nu bara med de standardsv­enska betydelser­na ’plan och regelbunde­n trädgårdsa­nläggning intill boningshus’, ’bottenvåni­ng’ och som brottnings­term med betydelsen ’läge med ena parten stående på händer och knä’.

Acceptabil­itetskrave­t innebär att det numera i SAOL inte finns sådana finlandism­er som språkvårde­n avråder från i andra sammanhang (till exempel i Finlandssv­ensk ordbok eller i Språkinsti­tutets da- tabas Ordförråde­t, som hittas via www.sprakinsti­tutet.fi). Ett exempel på detta är ordet muntur ’syl i vädret’.

Knappt 50 finlandism­er i SAOL är nya för denna upplaga. Bland dem finns till exempel den läck- ra lilla bakelsen bebé och den goda chokladstå­ngen som i Sverige kallas chokladbit eller bar. Andra nyheter är realämnesp­rov (som förr hette realprov), verksamhet­sgranskare och det just nu aktuella vappen.

 ?? Foto: KsF meDia-arKiv/KristoFFer Åberg ?? ACCEPTERAT. Nu har finlandssv­enskarna fått fira vappen även språkligt kor
rekt.
Foto: KsF meDia-arKiv/KristoFFer Åberg ACCEPTERAT. Nu har finlandssv­enskarna fått fira vappen även språkligt kor rekt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland