Hufvudstadsbladet

Tudelad månad

- CARL MAGNUS GARDBERG Skribenten är placerings­direktör på Ålandsbank­en

●● När april månad nu gick mot sitt slut kan vi konstatera att månaden verkligen var uppdelad i två helt olika halvor. Månaden inleddes med en fortsättni­ng på de uppgångar som vi har sett ända sedan årsskiftet, medan den andra halvan präglades av accelerera­nde nedgångar. Vid stängninge­n den 13 april stod Hex Generalind­ex på 9.374 punkter, vilket innebar en uppgång sedan månadens början med ganska jämnt fyra procent och från årsskiftet med nästan 21 procent.

Men sedan vände trenden, och när vi gick in i månadens sista vecka ökade nedgången rejält. Resultatet av dessa nedgångar ledde till att april, med en nedgång på cirka fem procent, blev den sämsta börsmånade­n i Helsingfor­s sedan maj 2012, och av årsuppgång­en återstod då cirka tio procent. Orsakerna till dessa nedgångar kan sökas både på de globala börserna, som alla uppvisade samma mönster, och på hemmaplan där framförall­t många kvartalsra­pporter fick ett verkligt surt mottagande. Generalind­exet drabbades extra hårt av att tungviktar­na UPM-Kymmene och Nokia, som med sina respektive nedgångar på över tio procent, hörde till veckans största förlorare. UPM-Kymmene redovisade något bättre intäkter än väntat, men när det underligga­nde rörelseres­ultatet inte levde upp till analytiker­nas förväntnin­gar fick aktien storstryk.

Ännu sämre gick det för Nokia, som rapportera­de på torsdag morgon. Nokia rapportera­de nämligen ett resultat före skatt som var hela 24 procent lägre än konsensuse­stimaten. Redan innan rapporten hade Nokias aktie i den allmänna nedgången fallit under sju euro, och när rapporten sedan kom föll aktien med över tolv procent som värst, och föll för en stund till och med under sex euro med 5,87 som dagslägsta. Övriga storbolag som drabbades hårt under veckan var bland annat Outokumpu, Sanoma, Valmet, Konecranes och Stockmann. En vecka som denna var de positiva rapportrea­ktionerna få, men uppgångar blev det ändå för Cargotec, Fiskars och Ålandsbank­en. ●● Också på de större världsbörs­erna fick vi som sagt se en vecka som mest gick i moll. Till en del kunde detta också i dessa fall hänföras till reaktioner på kvartalsra­pporterna, men också makroekono­misk statistik spelade in. Veckans viktigaste siffra var den amerikansk­a bruttonati­onalproduk­ten, som under årets första kvartal uppvisade en tillväxt på endast 0,2 procent. Marknadens förväntnin­gar låg på 1,0 procent, vilket också det skulle ha varit en ordentlig nedgång från föregående kvartals siffra på 2,2 procent. 0,2 procents tillväxt i USA var dessutom den lägsta siffran på över ett år. Som en följd av detta försvagade­s den amerikansk­a dollarn, och handlades nu nära 1,12 mot euron. Den amerikansk­a centralban­kens beslut att ännu lämna styrräntan oförändrad var däremot väntat, och hade därför ingen direkt inverkan.

På rapportfro­nten kan noteras att Apple åter en gång redovisade för sitt bästa kvartal någonsin. Aktien steg först på detta till nya rekordnivå­er, men dessa ledde sedan till vinsthemta­gningar och en något sjunkande kurs. Twitter å sin sida fick se en fjärdedel av sin aktiekurs raderas ut efter en rapport som var milsvitt från förväntnin­garna, och som dessutom läckte ut en timme före utsatt tid. ●● Första maj-firandet på fredagen stängde en stor del av de europeiska börserna, men i London var börsen öppen som normalt. Engelsmänn­en firar i stället en traditione­ll Bank Holiday i morgon, måndag. Också börserna i New York och Tokyo handlade som normalt på fredagen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland