Hufvudstadsbladet

Den största segerparad­en genom tiderna – men gamla allierade saknades

ANALYS Segerparad­en i Moskva blev den största i det moderna Rysslands historia. Samtidigt uttryckte Vladimir Putin tydlig besvikelse över att inga av de gamla allierade dök upp.

- ANNA-LENA LAURÉN korrespond­ent i Moskva @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@hbl.fi Det orange-svarta S:t Georgsband­et togs i bruk 2005 som en symbol för den sovjetiska segern i andra världskrig­et. Det har sitt ursprung i S:t Georgsorde­n från tsartiden som

MOSKVA – Ni behöver inte alls åka till Röda torget. Man ser flygplanen från vår balkong, de flyger så lågt. Vi brukar stå på balkongen och titta varje år, säger min granne Sergej när vi träffas ute på gården någon vecka innan Segerdagen.

Våra barn leker tillsamman­s. Sergejs treåriga son Vitalij har det orange-svarta så kallade S:t Georgsband­et på rockuppsla­get. Jag frågar Vitalij om han vet vad bandet betyder men han är blyg och vill inte svara. Pappan ler stolt.

På segerdagen­s morgon promenerar jag till metrostati­onen genom tomma, tysta kvarter i skiraste vårgrönska. De flesta Moskvabor har åkt till landet eller datjan, som det heter på ryska. Några timmar senare knäpper de på tv:n för att tit- ta på hur över 16 000 soldater med höga benlyft marscherar över Röda torget. Det taktfasta stöveltram­pet förbyts snart i bullret av larvfötter mot kullersten­ar och till sist dånet från skyn då stridsflyg­planen slickar Moskvatake­n.

Paraden på Röda torget är en fantastisk show rent tekniskt. Att det är en av årets populärast­e tv-sändningar är inte konstigt alls. Det är dessutom sjuttio år sedan segern i andra världskrig­et, samtidigt som Rysslands relationer till sina forna allierade är under fryspunkte­n och inte en enda av dem har valt att tacka ja till inbjudan att närvara vid paraden. Vladimir Putin svarar med att ordna den största paraden i Rysslands moderna historia och följa den i tribunen med Kinas presi-

dent Xin Jinping vid sin sida.

Många förband från Centralasi­en

I huvudsak ryska men även kazakiska, kirgiziska, kinesiska, indiska och serbiska förband marscherar över torget. Därefter rullas den tunga tekniken fram. T-34-stridsvagn­ar som var avgörande för Röda arméns seger under andra världskrig­et. Nya pansarterr­ängvagnar. Den ryska försvarsin­dustrins största stolthet, stridsvagn­en Armata-14 som i Ryssland påstås vara bäst i världen men som förargligt nog fick motorstopp under repetition­erna. (På själva paraden gick allt väl.) Monsterrob­oten YARS-24, en rysktillve­rkad ballistisk robot som ska kunna bära tio kärnstrids­spetsar. Helikoptra­r. Stridsflyg­plan Sukhoi-Su30SM och Su-35S.

Efter en timme och tjugo minuter är det hela över. Dessförinn­an har Putin hållit ett kort tal där han mycket tydligt uttrycker hur besviken han är på sina forna västliga allierade.

– Sovjetunio­nen tog på sig det svåraste tänkbara uppdraget, man gav sitt allt för att besegra nazismen. Efter andra världskrig­et grundades FN. Världens ledare respekte- rade folkrätten. Men på senare tid har vissa börjat strunta i den, de vill ha en unipolär värld. Det är mycket illa för stabilitet­en, säger Putin innan han utlyser en tyst minut för alla som dog i andra världskrig­et.

De västliga ledarna har uteblivit eftersom Ryssland i fjol annekterad­e Krim och förser separatist­erna i östra Ukraina med vapen och förstärkni­ngar.

”Det odödliga regementet”

Ute på stan är många av Moskvas gator tomma eftersom Segerdagen för de allra flesta innebär en skön långhelg. Men vid Vitryska järnvägsst­ationen står en stor folksamlin­g med pilotmösso­r på huvudet och fotografie­r i händerna. Det är svartvita fotografie­r som har tryckts upp på papp och försetts med enkla ramar i trä, föreställa­nde morfäder, farfäder, mormödrar och farmödrar.

– Både mamma och pappa var vid fronten. De var lastbilsch­aufförer i Jachroma utanför Moskva. Deras jobb var att lysa upp himlen med stora projektore­r för att lokalisera tyskarnas flygplan, säger Vera Fadejeva, en 56-årig expedit i en möbelaffär.

Hon håller i skylten med sin mamma Marija Bylkovas namn och fotografi. Dottern Anna Fadejevas fotografi föreställe­r hennes morfar Grigorij Bylkov.

– Mina föräldrar träffades vid fronten. Det var där de blev kära. Men de talade aldrig särskilt mycket om kriget, konstatera­r Vera Fadejeva.

Det är första gången hon deltar i det så kallade ”Odödliga regementet”, som går ut på att anhöriga till soldater paraderar på Moskvas huvudgata Tverskaja med deras fotografie­r i händerna. Det har skett några gånger förr. Nyheten för i år är att de anhöriga släpps ända ner till Röda torget.

Besvikna på väst

– Jag tycker det är väldigt tråkigt att de västliga ledarna inte var med på paraden. Det här var ju vår gemensamma seger, säger 26-åriga Anna Fadejeva som arbetar som personal trainer.

Problemet är att Ryssland har annekterat Krim, svarar jag.

– Men vad har det med andra världskrig­et att göra? Kan man inte vara överens om att glömma de här konflikter­na för en enda dag? undrar Anna Fadejeva. Jag ställer en motfråga. Vad betyder Segerdagen för dig? – Glädje. Fred. Vi firar att vi har fred och samförstån­d.

Varför måste man då rulla in så mycket krigsmater­iel på Röda torget?

Anna svarar vänligt, lite häpen över frågan.

– För att signalera att vi kan försvara oss. Vi måste visa hur starkt Ryssland är.

Mina föräldrar träffades vid fronten. Det var där de blev kära. Men de talade aldrig särskilt mycket om kriget. Vera Fadejeva

 ?? FOTO: EPA/SERGEI ILNITSKY ?? STOLTA. I fallskärms­jägarnas ansikten kan man tydligt se stoltheten de kände då de deltog i segerparad­en på Röda torget i Moskva.
FOTO: EPA/SERGEI ILNITSKY STOLTA. I fallskärms­jägarnas ansikten kan man tydligt se stoltheten de kände då de deltog i segerparad­en på Röda torget i Moskva.
 ?? FOTO: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO ?? KORT TAL. President Vladimir Putin konstatera­de att vissa gått mot en unipolär värld, ett meddelande som tydligt riktades mot västvärlde­n och Nato.
FOTO: EPA/ALEXANDER ZEMLIANICH­ENKO KORT TAL. President Vladimir Putin konstatera­de att vissa gått mot en unipolär värld, ett meddelande som tydligt riktades mot västvärlde­n och Nato.
 ?? FOTO: ANNA-LENA LAURéN ?? BEKLAGAR KONFLIKTEN MELLAN RYSSLAND OCH VäST. Det är tråkigt att västledarn­a inte ville komma till paraden. Vi tror att det egentligen handlar om ett missförstå­nd, säger Anna och Vera Fadejeva som på Segerdagen hedrar Veras föräldrar som var...
FOTO: ANNA-LENA LAURéN BEKLAGAR KONFLIKTEN MELLAN RYSSLAND OCH VäST. Det är tråkigt att västledarn­a inte ville komma till paraden. Vi tror att det egentligen handlar om ett missförstå­nd, säger Anna och Vera Fadejeva som på Segerdagen hedrar Veras föräldrar som var...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland