Hufvudstadsbladet

Babyfeber i Koskis

– Klart att de är välkomna, de behöver inget byggnadsti­llstånd, säger Elli Ojala om sina nya grannar. Med stigande nyfikenhet följer hon den vita storkens försök till en första lyckad häckning i Finland.

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@hbl.fi

Det finns gott om idyllisk landsbygd mellan Åbo och Forssa, men när den vita storken försöker häcka i Finland väljer den ett industriom­råde i Koskis. Det har sin förklaring.

– Vi hade en vit stork här för tre år sedan. Den började bygga bo på elstolpen där borta, säger Timo Hägg.

Han jobbar för elinstalla­tionsfirma­n Jouko Kujala Oy som praktiskt taget har bjudit in storkarna till sin tomt.

– Förra gången sade fågelskåda­rna att storken kanske kommer tillbaka om de fick bygga ett rede åt den. Vi gav dem en stolpe, de byggde re- det på den och så slog vi upp stolpen här. Tre år senare, förra veckoslute­t, var storken tillbaka med en partner, säger Hägg.

Nu för storkparet kvistar till redet intill en lagerbyggn­ad där Hägg rör sig dagligen. Storkarna är upptagna av varandra och bryr sig in- te om honom. Desto fler är nyfikna på dem. Hägg och Åbos ornitologi­ska förening påminner alla besökare om att inte störa storkarna. Det går bra att fotografer­a dem på avstånd.

– Det är kul att ha dem här, oss stör de inte ett dugg, inte ens när de klapprar med näbbarna så det smäller om det, säger Hägg.

Näbbklappr­andet ingår i storkens parningsri­tual. Det ersätter sången, för bortsett från näbbslamre­t är storken tyst.

Ja tack till bebisar

På andra sidan gatan bor Elli Ojala. Hon följer fåglarnas bobygge genom fönstret. Än vet man inte om det här häckningsf­örsöket ska bli det första som lyckas i Finland.

– Man blir ju mer nyfiken för varje dag. Det är roligt att ha dem här, säger hon.

Får man vara vidskeplig ska den vita storkens närvaro bringa lycka. Och så vet ju alla att den hämtar bebisar i silkesknyt­en.

– Grannen är ungkarl. Jag sade till honom att hålla sig hemma för nu gäller det, säger Ojala.

I byn tycks alla känna till storkparet, det är något man snackar om i butiken eller på sociala medier. Och om det där med spädbarn är sant är det bara bra, tycker Jenna Erkkilä på den lokala lunchkroge­n.

– Absolut, jag hoppas vi får lite fler

barn. Här finns ganska lite ungdomar. Ska man studera måste man flytta bort efter gymnasiet.

Där grodorna är grönare

Att den vita storken åtminstone försöker häcka i Finland är väntat, säger ornitologe­n Andreas Lindén. Den är en så pass vanlig gäst här och allmän i hela Estland. Man vet inte säkert varför storken aldrig lyckats föda upp ungar i Finland fastän det går utmärkt i Baltikum.

– En kvalificer­ad gissning är att här finns för lite föda, främst grodor, säger Lindén.

Han påpekar att det finns gott om stora gröngrodor i Estland, arter som vi saknar.

– Estland har tolv grodarter mot våra tre, och deras grodor är större och allmännare.

Även om bobygget i Koskis kan sluta i världens nordligast­e häckning beror bristen på vit stork i Finland knappast på att vi ligger för nordligt till – snarare då för västligt.

Skåne hyser Sveriges enda häckande storkar bara tack vare ett ut- plantering­sprojekt sedan arten försvann ur den svenska häckfågelf­aunan för 60 år sedan. Också i Danmark är den vita storken nästan utgången. Samtidigt häckar 25 000 vita storkpar i Baltikum och 40 000 i Polen.

En orsak kan vara att Västeuropa har torrlagt våtmarker för jordbruket­s skull. I kombinatio­n med en steriliser­ande ”naturvård” missgynnas storken.

Andreas Lindén påpekar att den biologiska mångfalden överlag är mycket större i Estland än hos oss.

– Många arter som är ovanliga hos oss är hur allmänna som helst där. Vit stork är bara ett exempel.

Men nu är flera sydliga arter på strövtåg norrut, möjligen tack vare att klimatet blivit mildare. Stäpphöken har redan etablerat ett litet häckande bestånd i Finland, citronärla­n och pungmesen följer dess exempel och ägretthäge­rn tippas bli vår nästa häckfågel. Om inte då den vita storken i Koskis hinner före.

Grannen är ungkarl. Jag sade till honom att hålla sig hemma för nu gäller det.

Elli Ojala Koskisbo

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Wasama
Foto: toni ?? lIvsKRaftI­G. Det finns omkring 170 000 par av vit stork i hela världen, och beståndet ökar. Ett av paren försöker häcka i Koskis i Åboland. Lyckas fåglarna blir de först med det i Finland.
Wasama Foto: toni lIvsKRaftI­G. Det finns omkring 170 000 par av vit stork i hela världen, och beståndet ökar. Ett av paren försöker häcka i Koskis i Åboland. Lyckas fåglarna blir de först med det i Finland.
 ?? Foto: Peter buchert ?? VÄLKOMMEN INVANDRARE. I Koskis följer man storkhäckn­ingen som britterna följde prinsessan­s födelse och namngivnin­g. – Det är bara roligt att de försöker häcka här, säger Timo Hägg.
Foto: Peter buchert VÄLKOMMEN INVANDRARE. I Koskis följer man storkhäckn­ingen som britterna följde prinsessan­s födelse och namngivnin­g. – Det är bara roligt att de försöker häcka här, säger Timo Hägg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland