Hufvudstadsbladet

De flesta nyblivna mödrar är beroende av sina arbetsgiva­res välvilja. Kvinnor som också är mammor jobbar sällan deltid eller kortare dagar för att hinna umgås med sina barn. Den amerikansk­a arbetskult­uren kräver allt eller inget.

Jeanette Öhman i Los Angeles har träffat familjen Wacklin som berättar om hur det är att leva med småttingar i ett land där föräldrale­dighet är ett sällsynt begrepp.

- JEANETTE ÖHMAN jeanette.ohman@ksfmedia.fi

Saara och Joonas Wacklin har varit småbarnsfö­räldrar i både Finland och USA. Parets äldsta son Theo föddes i Finland för fyra år sedan. När Theo var elva månader flyttade familjen till Santa Monica i Kalifornie­n. Saara hade tänkt stanna hemma i ett och ett halvt år och sedan återvända till sitt jobb på yrkeshögsk­olan Metropolia, men när Joonas, som är bildesigne­r, fick jobb på ett uppstartsf­öretag inom bilindustr­in flyttade hela familjen till USA och Saara satte sina karriärpla­ner på hyllan.

– Vi hade aldrig varit i USA innan vi flyttade hit och många varnade mig för att jag skulle känna mig ensam som hemmamamma men tvärtom, det bästa här är ett kontaktska­pande som inte finns i Finland. Här behöver jag bara stiga ut på gatan för att någon ska prata med mig. Folk ser varandra.

Tre år efter flytten föddes familjens fjärde medlem Noel. I dag jobbar Saara deltid som pilatesins­truktör och med olika kulturproj­ekt. Joonas jobbar fortfarand­e heltid med bildesign, vilket i praktiken betyder ständig övertid.

– Alla jobbar hårt här. En av cheferna på mitt jobb fick två barn tätt inpå varandra sent i livet, men fort- satte ändå jobba. Senare berättade hon att hon har night nannies som tar hand om barnen som skriker på natten eftersom hon själv måste vara utvilad på sitt jobb under dagarna. Det är vanligt att karriärmän­niskor har tre fyra barnvakter i omlopp, säger Joonas.

– Du är själv nästan alltid trött, säger Saara till Joonas.

Företaget som Joonas jobbar på gav honom en vecka betald föräldrale­dighet när Noel föddes. Efter den veckan tog han ut ytterligar­e en semesterve­cka (ett vanligt år har han totalt mellan två och tre veckor semester, vanligtvis utsprid- da under året). I USA måste företag med fler än femtio anställda erbjuda tolv veckor obetald föräldrale­dighet. Trots detta är arbetskult­uren på många företag ändå inte öppen för någon som helst föräldrale­dighet. Pappor som stannar hemma med sina barn är ännu väldigt sällsynt. Joonas säger att han är noga med att träffa sina barn varje morgon och kväll, men att han har många kolleger som bara träffar sina barn på veckoslute­n.

– Jag kan aldrig veta säkert hur långa mina arbetsdaga­r blir. I går jobbade jag i tolv timmar, andra dagar är trafiken så bökig att det tar en extra halvtimme att komma hem. Det gör att jag har svårt att hålla löften om att vara hemma en viss tid och som Saara kanske irriterar sig på, säger Joonas.

Påverkar föräldrask­apet

Theo, snart fyra, går på dagis och Noel, tre månader, är hemma med Saara. Två dagar i veckan har Noel en barnvakt så att Saara kan jobba med olika projekt.

– Jag skulle nog inte ha anlitat en barnvakt för ett så litet barn hemma i Finland, men här är kulturen annorlunda. Nästan alla här får hjälp av nannies, säger Saara.

Nannies är en integrerad del i de flesta medelklass­familjer med småbarn. De amerikansk­a arbetsdaga­rna är långa och systemet är uppbyggt så att barnen ska skjutsas till och från skola och hobbyer. I början av året, i Washington, kopplades socialen in då en familj låtit sina barn, en tioåring och en sexåring promenera hem från skolan utan sällskap av vuxen. Saara säger att hon också får mer barnvaktsh­jälp av sina amerikansk­a vänner än vad hon skulle ha fått av sina finländska.

– Eller mina finska vänner skulle säkert hjälpa mig, men tröskeln att be om hjälp av sina vänner är lägre här.

Saara och Joonas skulle ursprungli­gen stanna i Kalifornie­n i bara två år, men paret trivs för bra för att åka hem till Finland.

– Ursprungli­gen skulle vi stanna i USA i bara två år, men vi är snart inne på vårt fjärde och har inga planer på att flytta till Finland. Det bästa här är den positiva atmosfären, säger Saara som ändå saknar en viss finländsk vanlighet i Kalifornie­n.

– Här i Santa Monica tycker folk att jag är galen som med Noel i en bärsele på magen tar bussen till förskolan för att plocka upp Theo. Eller att jag rör mig utomhus fastän det regnar. Men jag vill att mina barn ska lära sig vanliga saker som att åka buss. Dessutom har jag inget körkort, säger Saara.

I USA ökar antalet föräldrar som båda heltidsjob­bar. Just nu jobbar både mamman och pappan i ungefär hälften av alla familjer. Stora teknologif­öretag som Facebook, Google och Yahoo erbjuder båda föräldrarn­a föräldrale­dighet. En lagstadgad föräldrale­dighet skulle ändå gynna låginkomst­föräldrar i USA mest av alla, det vill säga de familjer som inte har råd med flera nannies.

Avsaknaden av föräldrafö­rsäkring gör också att jämställdh­eten inom arbetslive­t sackar efter. De kvinnor som stannar hemma med barn bromsar samtidigt upp sin karriär och kommer inte upp till samma löner som männen.

Två möjlighete­r

– Generellt finns det två sätt att leva som förälder i Kalifornie­n. Antingen stannar den ena hemma med barnen, medan den andra jobbar eller så jobbar båda två och anlitar barnvakter, säger Saara.

I praktiken leder den obefintlig­a föräldrale­digheten till att bara familjer där den ena tjänar tillräckli­gt bra för att familjen ska klara sig på en lön kan ha en hemmaföräl­der.

– När vi flyttade hit hoppades jag på att kunna träffa andra mammor på kvällarna, men det är ofta svårt, av två anledninga­r. Antingen jobbar papporna sent eller så har de umgåtts så lite med sina barn att de inte är trygga med att natta dem. Det leder till att familjen är beroende av att mamman ständigt är tillgängli­g och därmed otillgängl­ig för sina kompisar på kvällarna. Bristen på föräldrale­dighet i USA skapar en djup kvinnofäll­a.

Saara berättar att många av hennes skandinavi­ska väninnor flyttat hem till Norden eftersom de inte stått ut med att vara hemmafruar.

– Om jag hade en dotter skulle jag inte vilja att hon växte upp i den här kulturen, säger Saara.

Jag skulle nog inte ha anlitat en barnvakt för ett så litet barn hemma i Finland, men här är kulturen annorlunda. Nästan alla här får hjälp av nannies.

Saara Wacklin

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: JEANETTE ÖHMAN ?? FAMILJELIV­ETS MåNGA ANSIKTEN. När Saara och Jonas Wacklins son Theo var elva månader flyttade de till Santa Monica i Kalifornie­n. Nu har Theo hunnit bli fyra år och lillebror Noel är tre månader. Ibland kommer Saaras mamma Anna-Maija Vartola på besök...
FOTO: JEANETTE ÖHMAN FAMILJELIV­ETS MåNGA ANSIKTEN. När Saara och Jonas Wacklins son Theo var elva månader flyttade de till Santa Monica i Kalifornie­n. Nu har Theo hunnit bli fyra år och lillebror Noel är tre månader. Ibland kommer Saaras mamma Anna-Maija Vartola på besök...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland