Hufvudstadsbladet

Rinne får vänta på rekord

Ishockey Pekka Rinne slog inte rekordet för längsta nollsvit i VM. Rinne tvingades stå över matchen mot Slovakien och kan tidigast på måndag få sitt namn i rekordböck­erna.

- FILIP SAXÉN 029 080 1372, filip.saxen@hbl.fi Twitter: @FilipSaxen

OSTRAVA För ett år sedan valdes Pekka Rinne till turneringe­ns viktigaste spelare (MVP). Efter en lite trevande inledning mot USA har han hittat tillbaka till samma form som gav honom utmärkelse­n i Minsk i fjol.

Rinne är nu bara 14 minuter och 31 sekunder från att slå rekordet för nollspel i VM i modern tid.

Mot USA släppte Rinne in fyra mål i 2–5-förlusten. Efter 2–4-målet har Rinne spelat 191 minuter 56 sekunder utan att släppa in mål.

Det nuvarande rekordet innehas av den slovakiska målvakten Jan Lasak som höll nollan i 206 minuter 26 sekunder i VM 2004.

Det finns ett par intressant­a detaljer kring Lasaks rekord. Det sattes i samma hall som lejonen spelar i i Ostrava – CEZ Arena. Och det var Ville Peltonen som sköt det sista målet innan hans nollsvit började. Peltonen finns på plats också i detta VM – nu i form av assisteran­de tränare för lejonen.

Det var tänkt att Rinne skulle göra ett första försök att slå rekordet i gårdagens match mot Slovakien. Men bara en dryg timme före matchstart kom beskedet att Rinne står över matchen.

Nashville Predators-målvakten deltog inte i lagets träningari förrgår och tränaren Kari Jalonen sade då att det handlade om en säkerhetså­tgärd då Rinne led av en ”lättare flunsa”. Jalonen trodde då att Rinne skulle stå i matchen mot Slovakien.

Vill spela mycket

Det finns de som lyft en del på ögonbrynen över hur lejonledni­ngen väljer att matcha målvaktern­a – eller målvakten – här i Ostrava. Rinne hade spelat alla lejonens matcher i turneringe­n inför gårdagen och han trivdes med det stora ansvaret.

Då●han●tackade●ja●till●spel●i●VM●hade●ingen●tanke●på●om●han●skulle●spela●alla●matcher●eller●ens●hur●många● matcher●han●ville●spela.

–●Det●är●klart●att●jag●räknar●med● att●få●spela●en●hel●del●då●jag●kom●hi●t. Eller●att●säga●att●jag●räknade●med● det●är●fel●uttryck,●ni●vet●vad●jag●menar,●säger●han.

Vad●han●menar●är●det●som●sades● redan●tidigare●under●turneringe­n.● EN●NHL-målvakt●kommer●inte●till● VM●för●att●sitta●på●läktaren●och●käka●grillkorv.●Han●kommer●till●VM● för●att●spela.●Och●då●man●har●en●så● klar●målvaktset­ta●som●lejonen●har●●i Rinne●är●det●klart●att●han●spelar●så● mycket●som●möjligt.

–●Matchprogr­ammet●har●varit●bra● för●oss●●den●här●gången.●Det●har●inte●blivit●fysiskt●tungt●vid●något●skede,●säger●han.

–●Jag●tänker●inte●spekulera●om● jag●spelar●resten●av●matcherna●eller●inte.●Det●är●tränarens●sak●att●bestämma.●Men●jag●är●alltid●redo●att● stå●mellan●stolparna.

Och●varför●skulle●han●inte●göra● det.●Efter●den●inledande●matchen ● mot●USA●har●försvaret●framför●honom●skött●sig●exemplaris­kt●då●man● sett●till●att●motståndar­na●inte●fått●allt● för●många●målchanser.

Speciellt●i●matcherna●mot●Danmark,●Norge●och●Slovenien●kunde● Rinne●stå●sysslolös●vid●sitt●mål●långa● stunder.●Då●är●det●inte●alltid●helt●enkelt●att●hållas●fokuserad●på●den●pågående●matchen●och●följande●räddning.

–●Man●måste●vara●mentalt●närvarande●hela●tiden.●Det●gäller●att●bara●koncentrer­a●sig●på●den●stunden● och●inte●låta●tankarna●börja●vandra.●Det●är●klart●att●det●alltid●är●lättare● att●hållas●inne●i●matchen●om●man●får● skott●i●en●jämn●takt,●belyser●Rinne● problemati­ken.

Och●han●har●en●lösning●på●hur ● han●kan●hålla●sig●bättre●inne●i●spelet●också●då●det●egna●laget●dominerar●och●pressar●spelet●i●motståndar­zonen.

–●Jag●försöker●delta●i●spelet●på●andra●sätt.●Jag●talar●mycket●med●spelarna●och●försöker●styra●och●hjälpa● dem●lite●då●motståndar­na●har●pucken.●Och●så●kanske●jag●åker●in●bakom●målet●och●spelar●pucken●med ● klubban●för●att●hålla●touchen,●berättar●han.

Lejonen●möter●Vitrysslan­d●i●morgon●och●Ryssland●i●övermorgon. ● Kanske●Rinne●har●återhämtat●sig ● för●att●kunna●fortsätta●jaga●rekordet.

Det är klart att jag räknar med att få spela en hel del då jag kom hit. Eller att säga att jag räknade med det är fel uttryck, ni vet vad jag menar.

Pekka Rinne

 ??  ??
 ??  ??
 ?? LEHTIKUVA
FOTO: JUSSI NUKARI/ ?? INGET NYTT REKORD. Pekka Rinne tvingades stå över matchen mot Slovakien. Det betyder att han får vänta till i morgon för att kunna slå Jan Lasaks VM-rekord.
LEHTIKUVA FOTO: JUSSI NUKARI/ INGET NYTT REKORD. Pekka Rinne tvingades stå över matchen mot Slovakien. Det betyder att han får vänta till i morgon för att kunna slå Jan Lasaks VM-rekord.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland