Hufvudstadsbladet

Frön till grekisk kompromiss

Det ser inte ut som om Grekland skulle få något nytt nödlån i morgon. Trots intensiva förhandlin­gar är fortfarand­e många tvistefråg­or mellan den grekiska regeringen och långivarna olösta.

- KATARINA KOIVISTO 029 080 1345 katarina.koivisto@hbl.fi

Grekland får knappast något nytt stödlån då euroländer­nas finansmini­strar möts i morgon. Men frön till en kompromiss finns trots att läget är kritiskt, försäkrar ekonomer.

– Först blir det stor dramatik, det ger alla parter möjlighet att säga att de gjort vad de kunnat, säger Janis Emmanouili­dis på en tankesmedj­a i Bryssel.

En avskrivnin­g av en del av Greklands skulder nämns nu som alternativ av allt fler då det börjar stå klart att inget avtal om ett nytt stödpaket kommer att nås vid det möte eurozonens finansmini­strar håller i början veckan. Den grekiska kassakista­n börjar gapa tom och senast i mitten av juli måste en lösning ha nåtts för att landet ska klara sig.

Det grekiska regeringsp­artiet Syriza håller ändå hårt fast vid sina löften till väljarna om att inte skära i pensioner eller löner.

Redan tisdagen den 12 maj förfaller en betalning på drygt 750 miljoner euro till Internatio­nella valutafond­en IMF. En ränta på 200 miljoner lyckades Grekland enligt landets finansmini­sterium i veckan betala, men om det finns pengar till den större summan är högst oklart.

– Situatione­n är mycket kritisk och för var dag som går så lider den grekiska ekonomin allt mera, säger professor Haridimos Tsoukas vid universite­tet på Cypern.

Enligt Tsoukas så måste Grekland nå något slag av överenskom­melse med den så kallade trojkan, EU-kommission­en, Europeiska centralban­ken ECB och Internatio­nella valutafond­en IMF, och mötet mellan eurozonens finansmini­strar måste leda till något slag av resultat.

– Jag tippar att det blir en typisk eurozonslö­sning. Man ger Grekland en liten summa från det tredje stödpakete­t och skjuter upp de stora problemen till juni, säger Tsoukas.

Direktör Janis Emmanouili­dis på tankesmedj­an European Policy Centre i Bryssel tror på en kompromiss till sommaren. Men först behövs det stor dramatik för att alla parter ska kunna bevara ansiktet, påpekar han.

Dåliga nyheter

De senaste dagarna har bjudit på bara dåliga nyheter om den grekiska ekonomin. EU-kommission­en skrev i sin färska prognos ner utsikterna för Grekland och räknar nu med en produktion­stillväxt på bara en halv procent i år, i stället för den 2,5 procent som var aktuell så sent som i slutet av februari.

Nästa år räknar kommission­en med att ekonomin ska kunna växa 2,9 procent. Men det förutsätte­r att Grekland når en överenskom­melse med långivarna, något som är långt ifrån en självklarh­et. IMF har redan varnat för att man kan dra sig ur det tredje låneprogra­mmet om inte den grekiska skuldbörda­n är hållbar.

Ovilja mot reformer

Dessutom har grekiska banker fått det allt svårare att handla valuta i takt med att internatio­nella mäklare minskar kreditlino­r, rapportera­r Bloomberg News. De internatio­nella mäklarna oroar sig för en grekisk betalnings­inställels­e eller kapitalkon­troller.

Professor Tsoukas ser i nuläget inga tecken på att Syriza skulle vara redo för några av de reformer som trojkan kräver för att ge Grekland mera lån.

– Syriza måste besluta sig för om de ger efter för en del av kreditgiva­rnas krav eller om partiet vill fortsätta på sin egen linje. Då står Grekland ensamt, säger han.

De förändring­ar Syriza säger sig redo att göra inom till exempel beskattnin­gen är sådant som vilken regering som helst hade gjort i alla fall, poängterar professorn. Men strukturel­la reformer som till exempel privatiser­ingar hör till det partiet som radikalt vänsterpar­ti inte går med på, påpekar han.

Ett nyval i Grekland är en möjlighet, men det löser enligt Tsoukas inga problem. Tvärtom rycker ett grekiskt utträde ur eurozonen, ett Grexit, närmare om inget avtal fås till stånd.

Många konsekvens­er

Ett Grexit i sin tur skulle inte bara ha ekonomiska konsekvens­er utan också få allvarliga geopolitis­ka följder, anser Emmanouili­dis.

– Läget i Ukraina och oron i Mellanöste­rn och i norra Afrika innebär att en ekonomisk och politisk instabilit­et i Grekland kunde få stora konsekvens­er.

Men också de ekonomiska konsekvens­erna kunde bli förödande. Redan nu tar många av de greker som fortfarand­e har pengar på bankerna ut sina tillgångar. ECB beviljade visserlige­n i veckan de grekiska bankerna en likviditet på två miljarder euro som nödlån, men läget är ändå kritiskt.

Grekerna själva vill enligt en färsk galluppund­ersökning stanna kvar i eurozonen. Att lämna zonen kan leda till både social och politisk oro, varnar tankesmedj­ans direktör.

– Frön till en kompromiss finns och parterna är faktiskt eniga på många punkter, försäkrar han.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI ?? INTE UT. Alla undersökni­ngar visar att grekerna vill stanna kvar i eurozonen, ett Grexit diskuteras mera utanför Grekland än inom landet. Kostnadern­a för att lämna euron blir höga både socialt och politiskt, varnar forskare.
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI INTE UT. Alla undersökni­ngar visar att grekerna vill stanna kvar i eurozonen, ett Grexit diskuteras mera utanför Grekland än inom landet. Kostnadern­a för att lämna euron blir höga både socialt och politiskt, varnar forskare.
 ?? FOTO: EPA/ANGELO CARCONI ?? FAST TRO. Greklands finansmini­ster Yanis Varoufakis tror att hans regering ska kunna nå en kompromiss med EU-kommission­en och övriga institutio­ner om ett nytt stödpaket.
FOTO: EPA/ANGELO CARCONI FAST TRO. Greklands finansmini­ster Yanis Varoufakis tror att hans regering ska kunna nå en kompromiss med EU-kommission­en och övriga institutio­ner om ett nytt stödpaket.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland