Hufvudstadsbladet

Att föda jorden

- PETER LOEWE Peter Loewe bor i Rom sedan 1985 och gillar fortfarand­e klimatet, maten, människorn­a och kulturen. Politiken och maffian intressera­r också. Våra krönikörer utomlands: Anna Svartström i Stockholm, Anna-Lena Laurén i Moskva, Juri von Bonsdorff i

● Om italienarn­a fick ens ett uns av fransmänne­ns nationalis­m och stolthet så skulle Italien troligen fungera bättre – och tvärtom – Frankrike vara ett trevligare land att besöka.

Italienarn­a i sig är de värsta antiperson­er som finns, som ofta hånar de stora nationella projekt som Italien borde vara stolt över. Ta till exempel arkitekten Santiago Calatravas fina bro över Canal Grande i Venedig. Den borde rasa sade venetianar­na hånfullt. I dag är den en dundersucc­é.

Miljövänne­rna har i åratal attackerat höghastigh­etsbanan genom Alperna som ska förbinda städerna Turin och Lyon. Medan Frankrike nästan är klar med sin bit så har Italien bara kommit halvvägs. Demonstrat­ioner, attacker och till och med attentat har försenat byggandet. ● Jag har svårt att förstå miljöaktiv­isterna. Det handlar visserlige­n om ett tunnelbygg­e. Är det bättre att flyga eller att åka bil? Antagligen vill man att var och en ska sitta hemma, leva och odla ekologiskt i sin lilla alpdal.

700 svarta blocket-aktivister lyckades in- filtrera förstamajt­åget i Milano. De gick bärsärkagå­ng genom stadens gator och sprejade ner husväggar och krossade skyltfönst­er. Anledninge­n var invigninge­n av världsutst­ällningen Expo 2015 som ägde rum samtidigt.

Under de sex månader som Expo pågår väntas 20 miljoner besökare komma till Milano.

Expo har två nobla teman: Föda jorden och Energi för livet, som merparten av de 54 ländernas paviljonge­r har lyckats hålla sig till. Det handlar mycket om nya grödor och odlingsfor­mer.

Den fascineran­de österrikis­ka paviljonge­n består av en hel skog som genererar och skapar frisk luft. USA:s paviljong talar om landets jordbruksp­roduktion och visar på möjlighete­n att med rörliga paneler på yttervägga­rna till vanliga bostadshus odla sin kål, sallad, sina morötter eller varför inte jordgubbar.

Här finns också spännande kluster ägnade teman som kakao, kryddor, kaffe och Medelhavsm­at. På 1,1 miljon kvadratmet­er finns förstås enorma kontraster. FN:s utställ- ning handlar om nolltolera­ns för svält, men även för undernärin­g.

Sida vid sida med den italienska Slow food-rörelsens mattempel och utställnin­gar finns McDonald’s, Coca-Cola och multinatio­nella jättar som bemannings­företaget Manpower eller det kinesiska fastighets­företaget Vanke som har en skrytpavil­jong med en fasad som liknar röda ormfjäll.

Det är förstås därför som Expo möjligen attackeras. Vansinnigt, för det handlar om enstaka undantag på en viktig och otroligt rolig utställnin­g att besöka. Den handlar framför allt om framtidens enorma utmaning att inom en kort tid behöva föda 10 miljarder människor och samtidigt förbättra klimatet. Är det något protester kan lösa?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland