Hufvudstadsbladet

Niinistö kritiserar Sipilä för nedskärnin­gspolitik

De Gröna vill samarbeta med SDP, Vänsterför­bundet och SFP i opposition­en för att skapa en liberal motvikt till den konservati­va trepartire­geringen. Samtidigt meddelar Ville Niinistö att han vill fortsätta som partiordfö­rande.

-

De Grönas ordförande Ville Niinistö definierad­e sitt parti som liberalt och solidarisk­t under partistyre­lsens möte i går. Han kritiserad­e Juha Sipilä (C), som inte tog med De Gröna i regeringsf­örhandling­arna, för klara värderings­val.

– Han samlade partier som har framhävt sina konservati­va värden och högerekono­mer som för en nedskärnin­gspolitik, sade Niinistö.

Enligt Niinistö gick Centern till valseger med mer humana nedskärnin­gskrav än Samlingspa­rtiet. Men ändå kom de tre regeringsp­artierna överens om nedskärnin­gar som är i enlighet med Samlingspa­rtiets linje.

– De verkar ha en stark samarbetsv­ilja och jag är orolig över att nedskärnin­garna förverklig­as på bekostnad av människorn­as grundtrygg­het eller grundlägga­nde service.

Jag är orolig över att nedskärnin­garna förverklig­as på bekostnad av människorn­as grundtrygg­het eller grundlägga­nde service. Ville Niinistö De Grönas ordförande

Ny ordförande efter kommunalva­let

Niinistö meddelade också att han vill fortsätta som ordförande även de kommande två åren. Ordförande väljs under partiets årsmöte i Uleåborg i juni.

Niinistö har lett De Gröna sedan 2011 och han säger att han nu har bättre grepp om ordförande­skapet än någonsin tidigare.

– Folk har sagt att vi är på väg mot rätt håll. Vi talar om att förbättra servicen för vanliga människor, om vardagliga saker.

I riksdagsva­let nådde De Gröna det bästa resultatet under sin 30-åri- ga historia, med över 250 000 röster. Om det hade blivit en valförlust skulle Niinistö ha avgått.

Enligt De Grönas regler kan partiledar­en endast sitta på posten i tre perioder på två år, så ifall Niinistö får fortsätta får partiet en ny ordförande efter kommunalva­let sommaren 2017.

Räsänen meddelar i juni

Kristdemok­raterna förlorade å sin sida både röster och ett mandat i riksdagen och Sipilä lämnade partiet utanför regeringsf­örhandling­arna.

KD:s ordförande Päivi Räsänen sade i går att ett par stödhjul skulle ha stabiliser­at trehjuling­ens gång.

– Nu har alla tre regeringsp­artier en vågmästarr­oll och det återstår att se om alla hjul hålls på plats under den guppiga färden, sade hon.

Kristdemok­raternas partimöte äger rum i augusti och Räsänen har sagt att hon meddelar om huruvida hon tänker fortsätta som partiordfö­rande eller inte i början av juni.

Sari Essayah, som återvänt till riksdagen, har redan föreslagit­s som ordförande­kandidat.

Räsänen ställde som mål att partiet ska växa under tiden som det är i opposition. Nästa måttstock blir kommunalva­let 2017.

Enligt Räsänen är opposition­en splittrad, vilket medför olika alternativ för samarbete.

– Jag litar på att också alternativ­en som kommer från opposition­en uppmärksam­mas i en demokrati.

 ?? Foto: LehtiKuva/martti KainuLaine­n ?? MIssNöjd Med CeNteRN. De Grönas Ville Niinistö tycker att Centern gick till val med mjukare värderinga­r än de man lyft fram de senaste dagarna.
Foto: LehtiKuva/martti KainuLaine­n MIssNöjd Med CeNteRN. De Grönas Ville Niinistö tycker att Centern gick till val med mjukare värderinga­r än de man lyft fram de senaste dagarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland