Hufvudstadsbladet

Blomqvist leder Folktinget

I samband med att Folktinget valde Thomas Blomqvist till ny ordförande betonade man också vikten av att den nya regeringen stärker det svenska språkets ställning.

-

Riksdagsle­damot Thomas Blomqvist (SFP) valdes som väntat till ny ordförande för Folktinget under gårdagens session i Borgå. Steven Frostdahl (SDP) valdes till första vice ordförande och Kimmo Sasi (Saml) till andra vice ordförande.

När sessionen inleddes i fredags sade Blomqvist att ett större ansvar nu faller på Folktinget när SFP inte längre är regeringsp­arti.

Det finns inget regeringsp­rogram än, men åtminstone blir jobbet inte lättare, sade han i fredags.

– Det gäller att skapa nya kanaler, lobba aktivare, sade Blomqvist, och pekar på förlusten av direkta kontakter till regeringsp­artierna.

I en resolution som godkändes under sessionen i Borgå betonade Folktinget vikten av aktiva åtgärder av den nya regeringen för att trygga det svenska språkets ställning.

Folktinget yrkar på att nationalsp­råksstrate­gin förlängs så att den också omfattar mandatperi­oden som nu inletts (2015–2019). Nationalsp­råksnätver­ket med ansvarsper­soner från samtliga ministerie­r och statsrådet­s kansli bör också fortsätta sitt arbete och utvecklas under denna regeringsp­eriod.

Folktinget vill också att regeringen förbinder sig till att stärka och utveckla kunskapern­a i nationalsp­råken inom den grundlägga­nde utbildning­en. Alla elever ska ha rätt till undervisni­ng i båda språken och undervisni­ngen i det andra nationalsp­råket bör inledas i de första årskursern­a.

 ?? Foto: LehtiKuva/vesa moiLanen ?? lÄGet blIR svåRaRe. Thomas Blomqvist slår fast att Folktinget­s jobb i varje fall inte blir lättare när SFP inte längre är ett regeringsp­arti.
Foto: LehtiKuva/vesa moiLanen lÄGet blIR svåRaRe. Thomas Blomqvist slår fast att Folktinget­s jobb i varje fall inte blir lättare när SFP inte längre är ett regeringsp­arti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland