Hufvudstadsbladet

Nightnanni­es och frysta ägg

- JEANETTE ÖHMAN rapportera­r om livet i Los Angeles, USA

En kompis berättar om kollegan som för ett par veckor sedan stolt berättade att han precis blivit pappa. Hans fru skulle försöka stanna hemma i tre månader med babyn, sa han. Min kompis, som är svensk, var den enda på kontoret som tyckte att en tre månader lång föräldrale­dighet var en väldigt kort tid att stanna hemma med sin baby. Några dagar senare meddelade kollegan att problemet var löst. Familjen hade hittat ett dagis som tog emot spädbarn som bara var ett par veckor gamla. Den nyblivna mamman skulle inte förlora sitt arbete på grund av att hon fått barn.

USA är det enda västerländ­ska landet som inte har någon enhetligt lagstadgad föräldrale­dighet. Olika stater har olika lagstiftni­ng, men företag med fler än femtio anställda är tvungna att ge nyblivna mammor upp till tolv veckor ledigt. Obetalt, givetvis.

De flesta nyblivna mödrar är beroende av sina arbetsgiva­res välvilja. Kvinnor som också är mammor jobbar sällan deltid eller kortare dagar för att hinna umgås med sina barn. Den amerikansk­a arbetskult­uren kräver allt eller inget. Papporna är nästan aldrig föräldrale­diga. Många av mina manliga vänner kalllar sig gärna feminister, men skulle inte drömma om att stanna hemma med barnen. Jag hör om hur ” night nannies”, barnskötar­e som jobbar nattetid så att hårt arbetande föräldrar får sova ut, blir allt vanligare i en kultur som kretsar kring jobbet. Det får mig att tänka på ammor från förr i tiden. Historiskt har det funnits lösningar i USA, under andra världskrig­et erbjöd den amerikansk­a staten gratis dagisplats för 400 000 barn så att kvinnorna kunde ersätta männen, som dragit ut i krig, i fabrikerna. När kriget var över försvann också den kostnadsfr­ia dagvården. I dag kostar dagis på många håll lika mycket som att gå i college.

Efter att ha blivit föräldrar tvingas amerikansk­a kvinnor antingen jobba hårt eller inte jobba alls. De som har råd alltså, för låginkomst­tagare blir det allt svårare att klara sig.

Många uppstartsf­öretag i Silicon Valley ligger i bräschen och erbjuder både pappor och mammor föräldrale­dighet. För inte så länge sedan gick Facebook och Apple ut med att de betalar om deras kvinnliga anställda fryser ner sina ägg och blir gravida vid en senare tidpunkt i livet. Fokusera på karriären nu, på familjen senare i livet. President Obama sade tidigare i år att han vill jobba för en nationell policy för betald föräldrale­dighet. Han föreslog sex veckors betald föräldrale­dighet. Det är inte mycket, men en början. Det är på tiden att hela USA slutar se föräldrask­apet som en kvinnosak.

Några dagar senare meddelade kollegan att problemet var löst. Familjen hade hittat ett dagis som tog emot spädbarn som bara var ett par veckor gamla.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland