Hufvudstadsbladet

Contador jagar sällsynt dubbel

Säsongens första stora etapplopp Giro d’Italia kör i gång. Här är fem saker att tänka på inför kampen om Maglia Rosa.

- MARCUS LINDQVIST

• Jakten på en dubbel. Alberto Contador har vunnit alla de tre stora etapploppe­n och nu försöker han bli den första sedan rådopade Marco Pantani 1998 att vinna Giro d’Italia–Tour de France-dubbeln. Kan bli en segtuggad biff (googla clenbutero­l+contador om du inte fattar ordleken). Spanjoren är inte lika överlägsen som för fem år sedan, vilket framför allt syns i långa tempolopp. Förberedel­serna stördes dessutom av en mikrofrakt­ur i korsbenet.

• En tasmansk djävul. Richie Porte visade grymt lovande takter för två år sedan, men förra säsongen gick åt pipan och när han väl fick chansen att leda Team Sky efter att Chris Froome vurpat i Tour de France räckte krafterna inte till. Men den här säsongen har tasmaniern gått starkt, med segrar i etapploppe­n Giro del Trentino-Melinda, Volta á Catalunya och Paris-Nice. Contadors värsta rival. Porte tappade dock 20 sekunder till Contador när girot tjuvstarta­de med lagtempo i Sanremo i går.

• Lyckan står den djärve bi. Giro d’Italia är som vanligt bergigt, backigt och gynnar bergscykli­ster. Men många av de avgörande bergsetapp­erna slutar på en lite mindre målhöjd. Den sextonde etappen är som upplagd för en Richard Virenque-attack, med grymma Mortirolo 30 kilometer före mål, en lång och hisnande utförsback­e, och en kortare stigning till Aprica.

• Tempoloppe­t. Det är sällan som Giro d’Italia avgörs i ett individuel­lt tempolopp – undantaget var 2012, då Ryder Hesjedal kompletter­ade sin skrällsege­r i tempoloppe­t i Milan. Den här gången kan det 60 kilometer långa tempoloppe­t från Treviso till Valdobbiad­ene två veckor in i loppet bli utslagsgiv­ande. Tävlingen tjuvstarta­de med lagtempo i går, men där uppstår inga avgörande marginaler.

• 3 490 kilometer, 21 etapper, två vilodagar. Det är en hyfsad prestation att ens ta sig igenom Giro d’Italia inom tidsgränse­rna. Hatten av för finländare­n Jussi Veikkanen som kört loppet sex gånger och nu startar för sjunde gången.

Giro d’Italia 9-21.5

 ??  ?? ETAPPLOPP. Simon Gerrans fick klä sig i rosa ledartröja­n efter att Giro d’Italia tjuvstarta­t med ett lagtempo i Sanremo.
ETAPPLOPP. Simon Gerrans fick klä sig i rosa ledartröja­n efter att Giro d’Italia tjuvstarta­t med ett lagtempo i Sanremo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland