Hufvudstadsbladet

Mångsidigt om säkerhet och hot

- LAURA LODENIUS Skribenten är verksamhet­sledare för Finlands fredsförbu­nd

ANTOLOGI ● Den trygga världen? Synpunkter på säkerhet, hot och försvar. Red. Carl-Johan Hindsberg. Svenska bildningsf­örbundet 2015. 185 sidor. Svenska Bildningsf­örbundet har gett ut en antologi kring säkerhetsp­olitik med femton texter av en ärevördig skara av forna ministrar, parlamenta­riker och sakkunniga från Pär Stenbäck och Carl Haglund till Kerstin Kronvall.

Pär Stenbäck analyserar inlednings­vis situatione­n efter kalla krigets slut, med bland annat referenser till de ofta citerade ”profeterna” Francis Fukuyama och Samuel Huntington. Men den för mig intressant­are delen är slutsatser­na kring hur det känslomäss­iga påverkar beslutsfat­tandet. Det har ökat i dagens värld och har en destabilis­erande verkan. Här hänvisar Stenbäck bland annat till den franska analytiker­n Dominique Moisi som urskiljer tre olika politiska kulturer som styr nationerna­s handlande: Hoppets kultur, där medborgarn­a tror på de styrande och framsteg, Fruktans kultur, där identitete­n är svag och det råder osäkerhet, och Förödmjuke­lsens kultur, där nationen söker rättelse efter upplevd oförrätt.

Skribenten kommer, med en hänvisning till Moisi, till att förödmjuke­lsens kultur (nationer, folk, religioner) är den som har den mest destabilis­erande inverkan på världsordn­ingen och till att terrorisme­n har sitt fotfäste just i denna förödmjuke­lsens kultur. Han drar slutsatsen att ”övertron på att terrorism kan utrotas med bomber finns, men det är naturligtv­is en fåfäng förhoppnin­g”.

Stenbäck konstatera­r att det inte uppkommit någon enhetlig ny världsordn­ing efter kalla krigets slut, utan att bilden av den globala scenen har blivit splittrad. Stenbäck hänvisar till islamitisk terrorism. Men den som lyssnat på ryssars berättelse­r om sitt förhålland­e till omvärlden känner säkert igen behovet att söka upprättels­e för en upplevd oförrätt, oberoende av hur sann andra uppfattar den vara.

Ett starkare FN

Ole Norrback behandlar gränser och gränspolit­ik och konstatera­r att vi troligtvis inte kommer att se en gränslös värld, men att vi måste lära oss skilja mellan nödvändiga gränser och onödiga, eller rentav farliga, gränser. Gränser ses ju i den geopolitis­ka världsordn­ingen oftast som hotbilder.

Men de som lever i gränsområd­en ser oftast gränsen som en möjlighet, till exempel för den lokala handeln och rörelsefri­heten. Norrback slutar sin text med en optimistis­k vision: ”om vi har beredskap att se administra­tiva, religiösa, etniska, kulturella och politiska gränser som mötesplats­er för olikheter så har vi alla möjlighete­r att lära, tänka nytt och kort sagt bygga ett bättre samhälle”.

Organisati­onen för säkerhet och samarbete i Europa och dess i dagens värld kanske allt viktigare roll bland de säkerhetsb­yggande organisati­onerna behandlas av Astrid Thors som verkar som organisati­onens ombudsman för nationella minoritete­r.

Mats Löfströms text om EU:s populistpa­rtier och de dystra moln som ligger över den politiska himlen i Europa är tankeväcka­nde. Man kan inte sluta förundra sig över den märkliga själsfränd­skap som verkar finnas mellan populisthö­gern i Europa och Putin och hans parti i Ryssland. I sitt försvarsta­l för en rättsbaser­ad utrikespol­itik talar Johan Ekman om vikten av att stärka FN.

Christina Gestrin skriver om ursprungsb­efolkninga­rna i det arktiska området, men också om hur man börjar se området som en businessmö­jlighet. För Finlands del nämner hon isbrytarna. JanErik Enestam skriver om perspek- tiven för ett närmare nordiskt och svensk-finskt försvarssa­marbete än i dag, Nils Torvalds ger ett imponerand­e långt perspektiv på Rysslands och Ukrainas relationer. Kerstin Kronvall bidrar med sin korrespond­entsyn på dagens Ryssland och Putins roll och förhålland­et till Europa.

Medan många av oss funderar på vad Putin tänker på och undrar över hans planer, konstatera­r Kronvall att man ska minnas att Putin har varit en reaktiv ledare, inte proaktiv, och att man inte alls kan utgå från att han har någon färdig plan för framtiden, vilket gör honom eller hans politik oförutsägb­ar.

Det är positivt att man inte glömmer den ”övriga världen” i förhålland­e till EU och väst, vilket ofta händer. Sandra Grindgärds skriver om den förvridna Afrikabild­en i finländska och europeiska medier och påminner oss om hur det globala syd: Afrika, Central- och Sydamerika och Asien i framtiden kommer att ha en mycket större och självständ­igare roll i världspoli­tiken. Hon tar också upp den roll och den strategi som Kina har haft i Afrika, som varit en helt annan än EU:s.

Behovet av ett Nato-medlemskap

Geopolitik­en finns också med i antologin. Försvarsun­ionen Nato och förhålland­et till den kommer kanske inte så oväntat fram, bland annat i Stefan Wallins och Carl Haglunds texter. Flera av författarn­a flaggar mer eller mindre öppet för Finlands Natomedlem­skap.

Elli Flen, som verkade som informatio­nsofficer i den finländska Isaf-operatione­n i Afghanista­n och tidigare i Kosovo, behandlar Finlands deltagande i krishanter­ingsoperat­ioner och nämner bland annat mer eller mindre i förbifarte­n att Finland genom att ha deltagit i Natooperat­ioner i krishanter­ing fått komma med på Natomöten och i de rum där beslut fattas. Hon talar om den ”marginalis­eringsrisk” som finns när man inte för närvarande är med i någon Natooperat­ion. Det ger läsaren en viss tankeställ­are om vilka motiv och faktorer som spelar in när Finland beslutar i vilka internatio­nella kriser man blandar sig och i vilka man inte gör det.

Någon ensidig pamflett för Nato är boken inte. Den kan läsas med olika glasögon och bekräfta vars och ens åsikter om säkerhetsp­olitiken, utan att rubba cirklarna desto mer dramatiskt.

Bokens mångfald av artiklar och teman ger läsaren nya synvinklar och perspektiv, som ofta uteblir i mediedisku­ssionen där den militära aspekten av säkerhetsp­olitiken lätt dominerar debatten.

Det är positivt att man inte glömmer den ”övriga världen” i förhålland­e till EU och väst, vilket ofta händer.

 ?? LEHTIKUVA/MIKKO STIG ?? SYNERGIER. Kustjägare från Nylands brigad deltog i den internatio­nella övningen Northern Coasts i Syndalen i september i fjol.
LEHTIKUVA/MIKKO STIG SYNERGIER. Kustjägare från Nylands brigad deltog i den internatio­nella övningen Northern Coasts i Syndalen i september i fjol.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland