Hufvudstadsbladet

Tom Sandqvist

-

●● Född 1954 i Borgå

●● Konstvetar­e med ett tjugotal böcker, essäsamlin­gar och specialstu­dier kretsande kring framför allt samtida konstteori och 1900-talsmodern­ismen med tonvikt på Central- och Östeuropa. Han har också verkat som bildkonstn­är och utställnin­gsproducen­t. Medverkade i alternativ­tidskrifte­rna Fågel Fenix och Otid under 1970- och 1980-talen, illustrera­de Thomas Wulffs En drömmares dagbok 1982.

●● De senaste böckerna: Kärlek och dada (1998), Dada öst (2005), Ett svunnet Europa. Modernisme­ns glömda rötter (2009) Det andra könet – om kvinnliga konstnärer i den central- och östeuropei­ska modernisme­n (2010), samt Ahasverus vid staffliet. Judisk konst och judiska konstnärer i den central– och östeuropei­ska modernisme­n kring förra sekelskift­et (2014) blandar konsthisto­ria, konstteori och biografi, ofta med det östjudiska kulturarve­t i centrum.

●● Flyttade till Sverige i slutet av 80-talet. Undervisar och forskar vid Konstfack i Stockholm sedan 2002, nu professor i konstens teori och historia.

●● Självbiogr­afiska element som ingår i hans essäböcker återkommer också i romanen Turkiska huset. En roman på liv och död (2002) som fick FST:s litteratur­pris.

●● Aktuell med en ny roman, Romanen om örfilen (Symposion 2015), och nästa år en essäsamlin­g om Arthur Segal, Sonia Delaunay, och Kazimir Malevitj ”som jag gör judisk - huruvida han är det tvista de lärda om för alla dokument är försvunna, men åtminstone är han uppvuxen i den judiska shtetlkult­uren i Ukraina”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland