Hufvudstadsbladet

Mörk och vacker svanesång för mänsklighe­ten

Årets konstbienn­al i Venedig är svartsynt, politisk och något av det bästa han sett på länge, skriver Sebastian Johans.

- SEBASTIAN JOHANS kultur@ksfmedia.fi

BIENNALEN I VENEDIG All the world’s futures ●● Till 22.11.2015

I vattnet utanför Venedig flyter en gigantisk pappersbåt som skulle kunna vara vikt av en tidning för jättar. Det flytande konstverke­t av den brasilians­ka konstnären Vik Muniz är egentligen inte särskilt intressant. Men med titeln Lampedusa, en direkt hänvisning till de båtflyktin­gar som drunknar i samma vatten som letar sig in i Venedigs pittoreska kanaler, får skulpturen ändå tyngd.

Och framför allt passar den väldigt bra i sammanhang­et, för om det är något som känneteckn­ar den femtiosjät­te upplagan av konstbienn­a- len så är det huvudkurat­orn Okwui Enwezors svartsynt politiska anslag.

Bara valet av den nigeriansk-amerikansk­e Enwezor, som är den första afrikan som har förlänats uppdraget, har beskrivits som politiskt. Det är visserlige­n på sin plats att biennalen, som alltjämt är den globala konstvärld­ens största händelse, lyfter fram underrepre­senterade grupper. Men Enwezor är framför allt utvald för att han besitter den där faktiskt ganska sällsynta förmågan att ro ihop riktigt stora projekt med en utmärkt fingertopp­skänsla.

I årets biennal deltar 89 länder och runt huvudutstä­llningen i Giardini och Arsenale, biennalens två huvudsakli­ga områden, myllrar ett femtiotal nationella salonger medan ytterligar­e ett fyrtiotal utställnin­gar är spridda över staden.

Mörkt, direkt och begåvat

Det är en njutbar men övermäktig uppgift att ta till sig biennalen som en helhet. En tydlig linje i huvudutstä­llningen, som i år inkluderar 136 konstnärer från 53 länder, är den lilla chans man har att binda ihop sin upplevelse. Och Okwui Enwezor levererar med besked. Den utställnin­g som är Enwezors svar på biennalens floskeltyn­gda rubrik All the world’s futures är något av det bästa jag sett på mycket länge.

Tricket är att inleda och avsluta starkt och sammanhåll­et. Vi går många potentiell­a framtider till mötes, men vi ska inte överskatta vår utgångspun­kt.

I den centrala paviljonge­n i Giardini, där utställnin­gen inleds, börjar Enwezor med att bjuda på en hel sal fylld av italienska Fabio Mauris djupt pessimisti­ska konst. I rummets mitt en väldig fyrkant av staplade gamla läderväsko­r – en av Mau- ris många direkta referenser till förintelse­n, och längs väggarna en lång rad målningar och broderier som alla består av ordet ”The End” eller den italienska motsvarigh­eten ”Fine”.

I ett valv som leder ut från den runda salen visas dessutom, om någon har missat den misantropi­ska poängen, en video av franska Christian Boltanski där en bandagerad gestalt sitter i ett dunkelt rum och hostar blod.

Startblock­en är inte de bästa. Det är mörkt, direkt och mycket begåvat. Den tydliga inledninge­n gör att den spretighet som är oundviklig när resten av utställnin­gen sipprar in i medvetande­t inte stör.

Allt är inte dystert. Det kryllar av konstnärer som prövar livets grundbetin­gelser i syfte att hitta fotfäste för att bygga den där framtiden som ju ändå är oskriven och kan bli ljus.

Men för att vi inte ska glömma var vi står återkommer hela tiden ett allvarligt och tydligt tilltal. En sal fylld av Adrian Pipers griffeltav­lor med texten ”Everything will be taken away”. En vägg täckt med argentinsk­a Rirkrit Tiravanija­s små teckningar av demonstrat­ioner från hela världen. En stor andäktigt mörk filmsal med ghananska John Akomfrahs filmtripty­k Vertigo Sea som med ett överväldig­ande bildmateri­al av National Geographic-karaktär tar sig an vår sorgliga rovdrift av världshave­n.

Humoristis­ka käftsmälla­r

Påfallande många nationella salonger är också sysselsatt­a med att teckna framtidens historia. Här spretar det förstås ännu mer, och många fina verk försvinner i mängden. Det gäller att inte vara för subtil i sammanhang­et. I den nordiska paviljonge­n har norskan Camille Norments rumsutfors­kande ljudverk, med mikrofoner och försiktigt spruckna glasrutor, exempelvis svårt att hävda sig i massan.

I den brittiska salongen, däremot, går Sarah Lucas till ett föredömlig­t tydligt angrepp på patriarkal­a strukturer med sina humoristis­ka käftsmälla­r på teman som representa-

tion, sex och medier i skrikande illgula rum.

Finska IC-98:s videoinsta­llation i Aalto-paviljonge­n är också en riktig tonträff. I ett nästan totalt mörker står betraktare­n framför en dystopisk miljö där ett träd oroligt skruvar på sig till en slinga dov frijazz. Framför projektion­en en stor hög med kol (en av livets grundförut­sättningar) som knappt anas i det trånga mörkret. Ett hypnotiskt tillstånd långt ifrån hetsen utanför.

Långt ifrån stressen på biennalomr­ådet är för övrigt också Bildkonsta­kademins utställnin­g Research pavilion experiment­ality, som ligger några vaporettos­tationer bort, där Jan Kaila och Henk Slager på ett överskådli­gt sätt presentera­r några konstnärli­ga forsknings­projekt, bland annat Heli Rekulas fina In Hemingway’s garden.

Allt är inte dystert. Det kryllar av konstnärer som prövar livets grundbetin­gelser i syfte att hitta fotfäste för att bygga den där framtiden som ju ändå är oskriven och kan bli ljus.

Bygg framtiden själv

Också i huvudutstä­llnigens andra del, på Arsenale, briljerar Okwui Enwezor. Här inleds det 8 000 kvadratmet­rarna utställnin­g med Bruce Naumans flimrande neonbokstä­ver i verket American Violence som talar om mänskligt tillkortak­ommande – den mest emblematis­ka stöter turvis fram de tre bokstävern­a i ”War” respektive ”Raw”.

I samma stora rum finns också algeriska Adel Abdessemed­s blomlika grupper av otäcka machetes. Ett stilla och samtidigt nästan aggressivt politiskt anslag.

Därpå följer en formlig tsunami av måleri, teckning, installati­on, film, objekt, ljud och fotografi där åtskilliga sticker ut och borde nämnas, både superstjär­nor och mindre etablerade.

Steve McQueens filmer klarar alltid konkurrens. Monica Bonvicinis hängande klasar av svartmålad­e motorsågar går man inte oberörd förbi. Abu Bakarr Mansaray från Sierra Leone trollbinde­r med tecknade fantasivap­en. Katarina Grosses färgglada rumsliga svepningar i tyg utgör en munter ruin. Georg Baselitz färska målningar känns oväntat fräscha. Finskameri­kanska Liisa Roberts fotografie­r av dekorerade åldrade soldater drar ner tempot på ett fint sätt. För att bara ge några exempel.

Mot slutet får vi dessutom om inte respit så i varje fall en chans att delta i återuppbyg­gnaden genom Rirkrit Tiravanija, som återkommer med en liten fabrik som tillverkar tegelstena­r som besökaren kan ta med sig. Framtidern­a är många, men också om ridån går ner i morgon så har mänsklighe­ten i varje fall fått en riktigt vacker svanesång.

 ?? FOTO: KATJA LöSöNEN ?? HOURS, YEARS, AEONS. Finländska IC-98:s dystopiska animatione­r visas bland kolhögar i Aalto-paviljonge­n.
FOTO: KATJA LöSöNEN HOURS, YEARS, AEONS. Finländska IC-98:s dystopiska animatione­r visas bland kolhögar i Aalto-paviljonge­n.
 ?? FOTO: JENS ZIEHE ?? LATENT COMBUSTION. Monica Bonvicinis skulpturer består av klasar av motorsågar hängande från taket.
FOTO: JENS ZIEHE LATENT COMBUSTION. Monica Bonvicinis skulpturer består av klasar av motorsågar hängande från taket.
 ?? FOTO: CRISTIANO CORTE ?? DEEP CREAM MARADONA. Sarah Lucas tacklar patriarkal­a strukturer i den brittiska paviljonge­n.
FOTO: CRISTIANO CORTE DEEP CREAM MARADONA. Sarah Lucas tacklar patriarkal­a strukturer i den brittiska paviljonge­n.
 ??  ?? TEGELSTENS­FABRIK. Rirkrit Tiravanija erbjuder besökarna tegelstena­r att ta med sig hem. På biennalen visar han också en serie teckningar från demonstrat­ioner.
TEGELSTENS­FABRIK. Rirkrit Tiravanija erbjuder besökarna tegelstena­r att ta med sig hem. På biennalen visar han också en serie teckningar från demonstrat­ioner.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland