Hufvudstadsbladet

Metallmun

- Nalle

– Ursäkta, vet du om att du har en fjäril i håret?

Flickan i blomsterha­ndeln i Parker Ranch är ung och späd, hennes rötter finns i Asien. I sitt svartgläns­ande hår har hon fäst en gul rosett där bak. Den liknar på pricken en fjäril. Svaret på min anmärkning blir ett snett litet leende, med en mun till brädden fylld med tandställn­ingar.

Det var länge sedan jag såg en brace, möjligen under mitt föregående USA-besök 1980. I likhet med baseball, sirapsvåff­lor till frukost och benbrott orsakade av tjurkalvar är tandställn­ingar ett amerikansk­t fenomen. Enligt min begränsade erfarenhet är de drabbade vanligen flickor i högstadieå­ldern, för vilka utstående tänder vore ett öde värre än döden.

Priset som betalas för fortsatt jordisk existens är högt, femton eller tjugo långsjalar ur pappas plånbok är bara toppen av isberget. Utstående tänder gör inte ett dugg ont, däremot lär tandställn­ingar som skruvas fast vara nog så plågsamma, åtminstone i början av varje ingrepp. Det händer att läpparna såras. Värre är all mat som fastnar under metallen och bildar bakteriehä­rdar, trots specialtan­dborste och talrika sköljninga­r. Ett irriterat tandkött gör inte saken bättre. Risken för halitosis växer för varje dag.

Halitosis är dålig andedräkt. Beståndsde­lar är syre- och svavelföre­ningar samt kvävegaser som kadaverin, putrescin orsakat av skämt kött, vätesulfid som luktar ruttna ägg och andra otrevlighe­ter. I värsta fall kombinerad­e med isovaleris­ka syror från fotsvett samt metylmerka­ptaner och skatol från en källa som må förbli onämnd. Ack ja!

Kanske vore ändå de utstående att föredra framom ett lidande som kan pågå i upp till fyra år, med regleringa­r var och varannan månad. Risken för att utsättas för älskvärdhe­ter som metalmouth och braceface är inte heller försumbar. Hur bör i så fall den tilltalade reagera? Goda råd hittar jag i en chatt på nätet. Är retstickan en tjej kastar man en konstgjord spindel på henne. Om en kille frågar man (med chattens stavning): whats that disgusting thing on ur neck?

Men flickan i blomsterha­ndeln ler och doftar ros och viol, inga merkaptane­r alls. Have a nice day.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland