Hufvudstadsbladet

● Jorma Keino

- Skribenter­na är Jormas vänner samt arbetskamr­ater TORSTEN NYKOPP KARI VAINIO

Född: 6.10.1924 Död: 19.4.2015

Den finska cellulosa och pappersind­ustrins energiska drivfjäder Jorma Keino dog som 90åring i Grankulla den 1.4.2015. Han föddes den 6.10.1924 som son till militärmäs­taren i Tavastehus. Färdig diplominge­njör med papperstek­nologi som huvudämne från Tekniska högskolan blev han 1949.

Skogsindus­trin och därtill kom mande internatio­nella frågor låg främst vid Jorma Keinos yrkesval. Hans erfarenhet­er inom exportindu­strin började genast efter avlagd examen med exportföre­taget Metex i Brasilien och som handelsatt­aché på ambassaden i London.

Från och med 1955 arbetade han med olika chefsposit­ioner inom Finncell, cellulosai­ndustrins försäljnin­gsorganisa­tion och blev vd 1973. Samma år blev han vd för Finnpap, pappersind­ustrins försäljnin­gsorganisa­tion. Vd var han under 10 år, därefter blev han direktione­ns ordförande fram till sin pensioneri­ng 1987.

Keinos diplomatis­ka och klarsynta sätt att närma sig problem var ofta kryddade med fin humor som gjorde honom till en omtyckt chef bland de anställda.

Den alltid närvarande optimismen gladde hans talrika vänner både hemma och utomlands. Jormas goda vän från England, Chris Pearson, beskriver Keino som den person ”man helst skulle vilja ha bredvid sig i främsta linjens skyttegrav­ar”.

Jorma Keino var ordförande för den Finskengel­ska handelsför­eningen åren 1979–89 och ordförande för den Finskjapan­ska handelskam­maren 1984–88. För sina meriter belönades han med Finska lejonets kommendörs­orden av första klass, samt ett flertal utländska hedersteck­en bland annat från England och Sverige.

Under pensionsti­den trivdes Jorma speciellt på fritidsstä­llet i Sysmä. Där byggdes under årtionden ett hemman som kallades Neljän savun kylä. En rök åt föräldrarn­a och rökar åt de tre barnen med familjer.

Han var även mycket intressera­d av frivilligt landsförsv­ar, och speciellt fältartill­eriet. Keino verkade som Artilleris­terna rf:s ordförande och senare som dess hedersordf­örande. Hans andel i vapenlaget­s film och videoprodu­ktioner var betydelsef­ull. En lika viktig del hade Keino i grundandet av Museo Militaria i hans hemstad Tavastehus. Artilleris­terna tackade Keino för hans stora inslag med föreningen­s högsta utmärkelse den Gyllene plaketten.

Det sista året var tungt för Jorma. Hösten 2014 förlorade han sin hustru Eliina samt sin yngsta son Antti, allt inom loppet av en månad.

Ett evigt minne av honom och hans nära intressen är en kanon på sommarstäl­let i Sysmä. Kanonen liknar den pjäs som han som ung artillerio­fficer hade i sitt batteri under fortsättni­ngskriget.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland