Hufvudstadsbladet

Grönsaksod­ling ger bättre skolnärvar­o och matkultur i USA

Den prunkande zucchinipl­antan nära skoltrappa­n i södra Bronx är en del av en grön revolution. På många platser i USA – i synnerhet i fattiga stadsdelar – gör eldsjälar uppror mot snabbmatsk­edjor och bristande matkultur.

- FNB–TT-TINA MAGNERGåRD BJERS

Trälådorna och oljefaten ser ut att ha målats av både stora och små. Vissa är knallblå, andra pryds av färgstarka fjärilar och hjärtan. De jordfyllda behållarna trängs på några få meter mellan trottoaren och skolbyggna­den. Så ringer det ut, den lilla trädgården fylls av entusiasti­ska sexåringar som plockar med blommorna och stöttar upp tomatplant­orna.

– Kolla här! Vilken cool växt! Vilken är din favoritgrö­nsak?

Läraren och entreprenö­ren Stephen Ritz är överallt samtidigt. Som ett pollineran­de bi hjälper han barnen att smaka basilika, gräslök och cocktailto­mater.

En förbipasse­rande bjuds in och erbjuds en zucchini.

– Här är alla vinnare. Barnen lär sig om biologi när de odlar, fysik när de bygger lådorna och matematik när de räknar ut hur mycket vi ska vattna. Och de minsta barnen brukar läsa högt för plantorna, säger han entusiasti­skt.

En kanske ännu viktigare seger är att barnen lär sig var mat kommer ifrån – på riktigt. Vi är i en av USA:s fattigaste valkretsar, ett område som vanliga matkedjor för länge sedan övergett. Bland de slitna höghusen finns ett och annat snabbmatst­älle, som mest serverar friterade halvfabrik­at. Ritz har räknat ut att barnen på de fyra skolor där han är verksam de senaste åren har skördat, och till stor del burit hem, när- mare 15 000 kilo grönsaker. Folkhälsan har förbättrat­s dramatiskt och den genomsnitt­liga närvaron i de aktuella skolorna har ökat från 40 till 93 procent.

– Tidigare var det vardagsmat att elever här hamnade i kriminella gäng. Men det händer något magiskt med barn när de lär sig att vårda det som växer, säger han.

53 kilo lättare

Stephen Ritz gröna resa började 2006, då han var speciallär­are i Bronx. Någon hade skickat en låda med påskliljel­ökar till skolan, en låda som glömts bort i ett hörn. När eleverna hittade den och öppnade hade flera börjat växa. På klassrumme­ts element blommade så resten av liljorna, och ett passionera­t intresse för odling föddes – både hos Ritz och eleverna.

Ritz klassrum blev det första i staden New York där det fanns en grön, odlad vägg. Elevernas familjer och flera Bronxskolo­rs matsalar försågs med råvaror. Överskotte­t fick barnen sälja på en lokal marknad, och på så sätt lära sig om ekonomi.

– Jag odlar på terrassen hemma, vi odlar under tunnelbana­n i Bronx, vi har tagit över en gata som tidigare var känd för prostituti­on och skapat en allmän trädgård. Själv har jag gått ner 53 kilo i vikt sedan jag började äta egenodlade grönsaker, berättar han.

Morotsböte­r

Ritz berättar sin historia samtidigt som vi åker i hans gamla nedsuttna bil, för att titta på ännu en trädgård. Nästa projekt är att göra om skolans bibliotek till en inomhusträ­dgård. Ritz, vars tal på Columbiaun­iversitete­t med titeln ”Från crack till gurkor” har blivit vida spritt, har startat organisati­onen Green Bronx Machine. Han har intervjuat­s av flera tv-kanaler och i fjol bjöds hans fjärde- och femteklass­are in till Vita huset av kocken William Yosses.

– Visst är det tungt ibland, men jag ser att vi minskar både kriminalit­et och vandalism. Att jobba lokalt kan göra skillnad.

Ritz är ingalunda ensam grön evangelist i USA. I Los Angeles i Kalifornie­n jobbar exempelvis designern Ron Finley för att göra odlande ”gangsta”-coolt bland unga, en rö- relse som spridit sig till flera städer. Uppvuxen i stadsdelen South Central, känd för sin gängkrimin­alitet, fick Finley böter när han 2010 började odla morötter på den lilla jordplätte­n framför sitt hus. Nu är han i färd med att bygga en stor frukt- och grönsaksod­ling i området, ett projekt som skapar många jobb och engagerar unga.

Stephen Ritz skiner upp när Ron Finley kommer på tal.

– Vi jobbar tillsamman­s. Jag vill att vi ska bygga en grön korridor mellan New York och Los Angeles, säger han.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS.COM ?? Genom grönsaksod­lingen lär sig barnen om biologi, fysik och matematik, och viktigast av allt: var mat kommer ifrån, på riktigt.
FOTO: MOSTPHOTOS.COM Genom grönsaksod­lingen lär sig barnen om biologi, fysik och matematik, och viktigast av allt: var mat kommer ifrån, på riktigt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland