Hufvudstadsbladet

Ränteoro

- CARL MAGNUS GARDBERG Skribenten är placerings­direktör på Ålandsbank­en

●● Efter de kraftiga börsuppgån­gar som inledde detta år har vi nu gått in i en rejäl korrigerin­g. Redan under april månads sista vecka fick vi se kraftiga nedgångar, och dessa fortsatte även när maj månads börshandel inleddes. Speciellt under den sena eftermidda­gen på tisdag föll kurserna kraftigt.

Förutom normal vinsthemta­gning bidrog också flera andra faktorer till det kraftigt försämrade börshumöre­t. En viktig sådan faktor var de ganska dramatiska uppgångarn­a vi fick se i långräntor­na både i Europa och i USA. Dessa räntor har ju länge legat nära noll, men uppvisade nu klara hopp uppåt. Den tyska tioåriga statsoblig­ationen handlades ännu i mitten av april med en avkastning på 0,05 procent, men avkastning­en steg nu snabbt ända till 0,80 procent innan den stabiliser­ade sig snäppet under 0,60.

Också på den amerikansk­a marknaden steg avkastning­en markant på både tio- och trettioåri­ga statspappe­r.

Vi bör dock komma ihåg att även efter dessa uppgångar ligger räntenivån på en historiskt mycket låg nivå och insikten om detta bidrog till en återhämtni­ng på världsbörs­erna under slutet av veckan. De senaste veckornas börsnedgån­gar har också till en del motiverats av en förnyad oro för vad Greklandsk­risen kan föra med sig, eftersom förhandlin­gsläget fortsatt är svårt och det verkar som om man under nuvarande förhålland­en kan få svårt att uppnå en vettig kompromiss.

Sammantage­t innebär detta att Helsingfor­s-börsens Generalind­ex nu ligger cirka tio procent under årets toppnoteri­ng från mitten av april. Utveckling­en har varit likartad också på övriga börser, och t.ex. börserna i Frankfurt och Stockholm har backat närmare åtta procent under denna tid. Rekyler på fem till tio procent brukar inträffa ett par gånger per år, och nu var vi ju i ett läge där börserna hade klättrat relativt rekylfritt i flera månader.

Som sista storbolag på Helsingfor­s-börsen höll Nokia sin bolagsstäm­ma på tisdagen, och aktien handlades sålunda på onsdagen utan sin utdelning på 0,14 euro. Eftersom också onsdagen uppvisade stor volatilite­t borde Nokias aktie rimligtvis ha backat med minst denna summa genast i öppningen, men så skedde inte, tvärtom passerade den avskilda utdelninge­n praktiskt taget obemärkt.

Till detta bidrog förmodlige­n det faktum att Nokias aktiekurs tagit rejält stryk efter Alcatel-Lucent-affären. När affären gjordes i mitten på april handlades Nokias aktie ännu kring 7,40 euro, men låg vid bolagsstäm­man klart under sex euro. På fredagen lyfte Nokia sedan över sex euro igen, sedan ett rykte i New York Times gjort gällande att taxitjänst­en Uber skulle lägga ett bud på tre miljarder dollar på Nokias kartverksa­mhet Here.

Redan tidigare hade det spekulerat­s i att ett konsortium mellan BMW, Audi och Mercedes-Benz tillsamman­s med kinesiska Baidu skulle vara intressera­t av Here. På rapportfro­nten kan vi notera att både Sampo och Nokian Renkaat kom med starka kvartalssi­ffror. Sampo uppvisade en hyfsad uppgång på detta medan Nokian Renkaat belönades med ett kursrally på över tio procent som bäst.

De konservati­vas överraskan­de stora valseger i Storbritan­nien togs mycket väl emot på London-börsen, som på fredagsmor­gonen öppnade med uppgångar på närmare två procent. Speciellt finansakti­erna steg kraftigt denna morgon. Valresulta­tet kan dock leda till ytterligar­e ovisshet gällande Storbritan­niens inställnin­g till Europeiska Unionen, eftersom premiärmin­ister David Cameron ju gått till val med ett löfte om en folkomröst­ning om Storbritan­niens medlemskap i EU.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland