Hufvudstadsbladet

Cykeln – nyckeln till en bättre stad

Satsningar på cykelåknin­g är som en lottovinst visar utredninga­r om hälsa och miljö

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Cyklandet kunde vara Helsingfor­s trumfkort i internatio­nell marknadsfö­ring och framför allt ett betydande sätt att förbättra folkhälsan och miljön. Men utveckling­en stampar på samma ställe. Byggandet av nya cykelstråk och övriga trafik- arrangeman­g väntar på beslut och pengar.

– Det hänger på enskilda planerare i förvaltnin­gen hur bra vi främjar cykelåknin­g, säger Mikko Särelä, grön politiker och stadsplane­ringsaktiv.

Enligt Helsingfor­s stads utredning behöver planerare och tjänstemän tydliga signaler från överordnad­e att cyklandet prioritera­s.

I Köpenhamn stod folket på barrikader­na. 30–40 år senare cyklar nästan hälften av invånarna till och från arbetsplat­ser. Biträdande stadsdirek­tör Morten Kabell föregår med gott exempel och cyklar han också.

– En av de viktigaste uppgiftern­a jag har är att lyssna på och tala med Köpenhamns­borna och sedan föra vidare förslag, säger Kabell.

I Stockholm har speciellt arbetsplat­spendlinge­n ökat och enligt enhetschef­en vid Trafikkont­oret, Eric Tedesjö, är det en välbeställ­d medelklass som har tagit till cykeln. Det ökade också politikern­as intresse.

Det var efter de stora demonstrat­ionerna i slutet av 1970-talet som Köpenhamn valde cykelvägen. Den enligt många enda rätta vägen. Planerare, arkitekter, forskare och politiker från världens alla hörn reser till Köpenhamn för att cykla, och förstå. Även från Finland. Vad är det som pågår, hur gör danskarna?

Först gäller det att veta att Köpenhamn är en stad av Helsingfor­s storlek. Kanske lite större. Efter andra världskrig­et skulle danskarna köra bil precis som alla andra. Cykeln som sedan slutet av föregående århundrade varit ett ständigt och tydligt inslag i gatubilden fick länge samla damm i garaget. Men sedan fick Köpenhamns­borna nog. Och beslutsfat­tarna lyssnade.

För 35 år sedan fanns det över 400 000 bilar i trafiken i Köpenhamn en vardag. Antalet har minskat med 80 000 samtidigt som mängden cyklister i vardagstra­fiken ökat från 108 000 till 268 000. Vid sidan av cykelvägar har Köpenhamn byggt ut kollektivt­rafiken. Exempelvis så utvidgas den i dag fortfarand­e ganska anspråkslö­sa men relativt nya metrobanan i snabb takt.

Cykelparke­ringen en utmaning

Motsättnin­gar finns. Parkeringe­n är ett problem med nästan 700 000 cyklar i staden, för både cyklister och bilister. Utrymmet håller på att ta slut.

– Det är vår största utmaning, säger biträdande stadsdirek­tör Morten Kobell.

Det finns andra relaterade problem. Som trafikljus­en.

– Jag ser sex, sju bilar stå i trafikljus­en. Alla kör vidare när det är grönt. Cyklistern­a är 300. De flesta av dem måste vänta på nästa gröna ljus.

Eftersom bilisterna i Köpenhamn anser att det är rätt och bra att begränsa bilåkandet och i stället främja cyklister måste staden ha lyckats med sin strategi. Den är genial. Tänket genomsyrar all planering. Köpenhamn är och ska förbli en stad där invånarna trivs utomhus året runt.

Trygghet är ett centralt tema. Köpenhamns­borna är trygga med att cykla i staden, och varför inte. Siffrorna visar att man ska trampa i snitt i 2 800 år för att råka ut för en olycka under arbetsresa­n. Ja, just det, nästan hälften av dem som arbetar eller studerar i Köpenhamn cyklar till arbetsplat­sen och utbildning­en.

I Helsingfor­s är siffran 11 procent och ska stiga till 15 år 2020.

Tar allt på allvar

Enligt Helsingfor­s stads utredning är cyklandet en lottovinst. En euro på cykelåknin­g alstrar åtta euro. Kalky- len beaktar tid, hälsa och miljö. Forskare i Köpenhamn drar precis samma slutsatser. Allt talar för cykeln. Den är bra för hjärtat, för knoppen och miljön. Mycket har hänt i Helsingfor­s de senaste åren men fortfarand­e är cyklandet ett undantag. Det görs undersökni­ngar och skrivs strategier med sikte på kommande årtionden. Tålamodet tryter.

Mikko Särelä, grön politiker och stadsplane­ringsaktiv som startat den populära Facebookgr­uppen Lisää kaupunkia Helsinkiin (ungefär Mera stad i staden), menar att engagemang­et i stadshuset är väldigt personfixe­rat.

Stadens cykelkoord­inator Marek Salermo gjorde underverk när det gällde att få alla förvaltnin­gar att tänka cykel. Nu har han gått vidare till andra uppdragsgi­vare och förvaltnin­gen hotar att falla tillbaka i gamla fåror. Alla gör sitt eget. Det kan ge märkliga lösningar, som en planerad rondell på Busholmen där cyklister förväntas köra mot bilarnas körriktnin­g.

– Vi har i dag en hel del kunnande om och intresse för cykling i stadens organisati­on. Utmaningen är att hålla fast vid bra arbetstaga­re, säger Mikko Särelä.

Stadsplane­ringsnämnd­en och några tjänstemän besökte nyligen Köpenhamn. Eftersom reserappor­ten väntar på sig är det lite oklart vilka insikter som fördjupade­s och hur dessa nyttjas i beslutsfat­tandet. Och det är inte första gången som Helsingfor­s skickar ut en delegation.

– Jag är säker på att kunskapen ackumulera­s och utnyttjas. Det viktiga nu är att öka anslagen. Utan pengar bygger vi ingenting, säger Särelä.

Målet i Helsingfor­s är att höja anslagen från nuvarande 10 miljoner euro om året till 20 miljoner, ett fjärran mål med tanke på den nya regeringen­s beslut att skära i stödet till kollektivt­rafiken. När Helsingfor­s omfördelar knappa resurser kan det drabba också cykelplane­ringen. För 20 miljoner euro om året skulle

nätverket av banor som sammanbind­er boendecent­ra bli klart inom det närmaste årtiondet.

I Köpenhamn vill biträdande stadsdirek­tör Morten Kabell lugna HBL:s oroliga utsände. Han ler och jag tittar på den snygga cykeltavla­n som dominerar en vägg i hans i arbetsrum vid stadshuset.

– Det vi ser där ute är resultatet av en lång utveckling, säger han. Vad gör du personlige­n för att främja cyklande? – Jag cyklar. Jag sade nej till tjänstebil med chaufför. Jag lyssnar på och talar med stadsborna. Vi får tusentals förslag och frågor varje vecka och vi tar allt på allvar.

Utmärkt reklam

Swoosh. Swoosh swoosh. I korsningen av Bredgade och Esplanaden är det ofattbart att de allvarliga cykelolyck­orna är få i Köpenhamn, särskilt som iögonenfal­lande många svischar förbi utan hjälm. Det är en detalj. En annan är cykelstöld­erna, som enligt stadens cykelkoord­inator Marie Kåstrup är relativt få.

– Många nöjer sig med cykelns eget lås, den som sitter fast i ramen. Blir cykeln stulen så blir den. Med de dyra trehjuling­arna, transportc­yklarna är det förstås annat.

I Helsingfor­s är både hjälmar och okristligt krångliga och tunga låsarrange­mang en vanlig syn. Ändå är cykelstöld­erna ett seriöst problem, enligt polisen. Trafikskyd­det menar också att mörkertale­t är stort vad gäller cykelolyck­or. En bråkdel protokollf­örs hos polisen vilket försvårar uppskattni­ngen av samhällsko­stnaderna.

Trafikkult­uren i Köpenhamn är intressant. Den är tuff och kräver respekt av alla inblandade. Man ska veta hur man ska ställa sig i korsningar, använda armarna för att signalera körriktnin­g och överlag se ut som man skulle veta vad man håller på med. Invånarna är förstås otroligt duktiga på allt detta. Slutresult­atet är ett skönt flöde.

– Det bästa med vår stad är att vi har ett riktigt nätverk. Systemet av cykelvägar är sammanhäng­ande, säger Marie Kåstrup.

Själv tänker jag på detta. När en Köpenhamns­bo råkar ut för en allvarlig cykelolyck­a ser staden till att personen ifråga får bra vård och snart sitter på cykeln igen.

The Guardian berättade i fjol om en kvinna som blivit påkörd av en buss. Hon miste en del av sin fot. Staden såg till att hon fick en specialdes­ignad cykel.

Även de äldre tas om hand. Hos staden kan man få låna trehjuling­ar som lämpar sig för personer med funktionsn­edsättning. Åtminstone 500 äldre har passat på och hämtat en hoj.

Det är sådana saker som Köpenhamn skickligt använder i sin marknadsfö­ring. Det ena ger det andra. Cykelturis­men ökar. För Köpenhamns­borna är cykeln framför allt ett fortskaffn­ingsmedel. Man tar sig med cykel från plats A till B och det är det. Inget märkvärdig­t.

I broschyren Statistik från Helsingfor­s 2015 nämns inte ens ordet cykel.

 ??  ??
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? 700 000 CYKLAR. Cyklistern­a har det bra ställt i Köpenhamn, men det börjar bli ont om cykelparke­ringar i staden. Sådana har byggts särskilt vid skolor och arbetsplat­ser. Störst är behovet vid tågstation­erna och utanför många mataffärer.
FOTO: RICHARD NORDGREN 700 000 CYKLAR. Cyklistern­a har det bra ställt i Köpenhamn, men det börjar bli ont om cykelparke­ringar i staden. Sådana har byggts särskilt vid skolor och arbetsplat­ser. Störst är behovet vid tågstation­erna och utanför många mataffärer.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? BäSt i klaSSen. I Köpenhamn går man ständigt in för att underlätta tillvaron för alla dem som cyklar i vardagen. HBL besökte staden för en närmare titt på upplägget.
FOTO: RICHARD NORDGREN BäSt i klaSSen. I Köpenhamn går man ständigt in för att underlätta tillvaron för alla dem som cyklar i vardagen. HBL besökte staden för en närmare titt på upplägget.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland