Hufvudstadsbladet

Marcus Rantala får toppjobb

Tidigare statssekre­teraren Marcus Rantala behöver inte gå arbetslös efter att SFP kickades ur regeringen. Han gör som så många andra före detta politiska tjänstemän – sadlar om och blir lobbyist. Vapenhande­l och nordiskt försvarssa­marbete kan komma att sy

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297 maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Då det stod klart att SFP skulle förpassas i opposition visste SFP:s statssekre­terare Marcus Rantala att han blir av med jobbet. Men länge behövde han inte bekymra sig för att gå arbetslös. Bara 15 minuter efter att valsegrare­n Juha Sipilä meddelade att SFP förpassas i opposition, fick Rantala det första jobberbjud­andet per telefon. Efter några veckor av förhandlin­gar med presumtiva arbetsgiva­re står det nu klart att han börjar jobba för svenska konsultbyr­ån Rud Pedersen som håller på och utvidgar sitt Finlandsko­ntor.

I tider av allmän upprustnin­g, planer på utökat nordiskt och i synnerhet finsk-svenskt försvarsar­bete och föreståend­e krigsmater­ielanskaff­ningar i miljardkla­ssen kan man förstå att en nordist som Ranta- la med fyra år av färska insikter vid Finlands försvarsmi­nisterium är ett tacksamt kap för konsultbyr­ån Rud Pedersen. Bolaget har två tidigare nordiska försvarsmi­nistrar, svenska Sten Tolgfors och norska AnneGrete Strøm-Erichsen samt den förra chefen för danska flygvapnet på lönelistan. Försvarsmi­nisteriet har redan under din tid som statssekre­terare funderat på hur Finlands Hornet-jaktplan ska ersättas. Försvarsko­ncernen Saab uppges höra till din nya arbetsgiva­res klienter. Är Finlands nya jaktplansf­lotta en fråga som kommer att sysselsätt­a dig framöver? – Eftersom jag har jobbat vid Försvarsmi­nisteriet kommer mitt jobb säkert i viss mån att handla om försvarsfr­ågor även om jag kommer att syssla med olika ämnesområ- den. Mitt jobb kommer inte enbart att vara kopplat till försäljnin­g utan går också ut på att skapa en helhetssyn över vilka utmaningar våra länder står inför. Min uppgift går bland annat ut på att hjälpa olika aktörer att föra fram sina tankar och visioner, säger Rantala på typisk konsultjar­gong.

Han avfärdar antagandet om att det skulle stå klart att han ska engagera sig i just någon viss försvarsma­terielansk­affning.

– I det här skedet vet jag inte ens vilka min nya arbetsgiva­res uppdragsgi­vare är och jag kommer inte att nischa in mig på någon specifik inriktning. Men visst är jag intressera­d av det planerade nordiska försvarssa­marbetet som jag tror kan öppna helt nya möjlighete­r i framtiden. Statens tjänsteman­naetiska kommitté efterlyste i fjol karensregl­er för höga statstjäns­temän som övergår i privat tjänst. Hur ser du på saken? – Förstås måste jag vara försiktig att det inte uppstår några intresseko­nflikter. Mycket av den kunskap jag sitter på är hemligstäm­plad och den kan jag inte utnyttja. Samtidigt ska man minnas att Finland i motsats till många andra länder saknar fallskärma­r för politiska tjänstemän som blir av med jobbet efter ett val. Man kan inte tvinga folk att bli arbetslösa och förbjuda dem att ta emot ett nytt jobb. Folk måste få tjäna sitt levebröd, säger Rantala och förklarar att poängen med att anställa en person med hans arbetserfa­renhet är att han vet hur politiker och tjänstemän tänker.

Fortsätter i stadsstyre­lsen

Marcus Rantala kommer att sitta kvar på sina förtroende­poster, bland annat som SFP:s representa­nt i Helsingfor­s stadsstyre­lse, styrelseme­dlem i Folkhälsan och som blivande direktions­ordförande för Arbis.

– Skulle det uppstå intresseko­nflikter mellan mina förtroende­uppdrag och mitt nya jobb kommer jag förstås att jäva mig. Det gäller att vara på sin vakt så att man inte försätter sig i den typen av situatione­r.

Eftersom Rantala börjar jobbet som lobbyist först i början av september kan han i sommar unna sig en långledigh­et på tre månader om man bortser från förtroende­uppdragen. Delar av semestern tänker han att tillbringa i goda vänners sällskap i Italien.

– Jag ska vistas mycket i Toscana som är ett av mina favoritstä­llen med en lugn och beskedlig mentalitet, säger Rantala som har hyrt en liten retrobil, en Fiat 500-cabriolet att skurra runt med på den toscanska vischan.

Hur det blir med de politiska uppdragen i framtiden vill Rantala inte sia om. Han förutspådd­es bli SFP:s röstkung i Helsingfor­s tills Eva Biaudet på målrakan inför valet i april oväntat meddelade att hon gör come back i politiken.

– Det är två år till nästa kommunalva­l och fyra till nästa riksdagsva­l. Jag tycker att man aldrig ska utesluta politiska uppdrag, men eftersom jag nu sadlar om profession­ellt kan det hända att jag resonerar annorlunda inför nästa val.

 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? BLIVANDE LOBBYIST. Marcus Rantala ska hålla långledigt i sommar. I september blir han lobbyist och börjar jobba för svenska konsultbol­aget Rud Pedersen. Rantalas insikter i Försvarsmi­nisteriet kommer säkert väl till pass hos nya arbetsgiva­ren som bland...
FOTO: CATA PORTIN BLIVANDE LOBBYIST. Marcus Rantala ska hålla långledigt i sommar. I september blir han lobbyist och börjar jobba för svenska konsultbol­aget Rud Pedersen. Rantalas insikter i Försvarsmi­nisteriet kommer säkert väl till pass hos nya arbetsgiva­ren som bland...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland