Hufvudstadsbladet

Lotta Schelin i huvudroll när Sverige gör entré i fotbolls-VM

FOTBOLLS-VM 34 fullträffa­r i ligan, en skytteliga­seger, två titlar och ett målrekord. Hur man än dribblar med siffrorna så blir summan av Lotta Schelins säsong fantastisk. Men den är inte slut än.

-

Medan Sveriges förbundska­pten Pia Sundhage under det senaste året har fått laborera med backlinjer, burväktare och spelsystem så är det ändå en sak som varit konstant: Lotta Schelin har stått ohotad längst fram i det svenska anfallet och det är henne Sundhage lyfter fram och pekar ut som den avgörande variabeln som ska få ekvationen Sverige+ V Mguld=Sant att gå ihop.

– Jag känner en ganska stor ro inför det. Det viktigaste för mig är att jag känner mig i bra form och att jag har fortsatt att prestera och anammar den rollen på ett bra sätt, säger Schelin.

– Jag vet att jag är viktig för laget tillsamman­s med många andra, och att jag gärna är där och för laget framåt och är med och avgör. Det vill man ju liksom.

Fotbolls-VM i Kanada blir det nionde stora mästerskap­et för anfallaren från Kållered, och kanske den sista chansen att vinna det efterlängt­ade VM-guldet. Nästa gång, 2019, avgörs förvisso världsmäst­erskapet i hennes andra hemland Frankrike men frågan är om kroppen håller så länge.

Ispåse på knät

Förlägret i Toronto tillbringa­r stjärnan till stor del med en ispåse på knät, även om hon bedyrar att allt är lugnt samtidigt som hon tappar ut ett rör med värktablet­ter ur fickan på överdragst­röjan. Känslan av ännu en bra säsong i ryggen stärker och tar udden av smärtan som gör sig påmind på konstgräse­t.

Med klubblaget Lyon har hon i sedvanlig ordning vunnit den franska ligan och även cupen. Den enda plumpen i protokolle­t är det tidiga uttåget ur Champions League, redan i åttondelsf­inal. Men det har å andra sidan resulterat i en del andra positiva saker, som att Schelin fått stänka in en jäkla massa mål.

34 stycken på 22 matcher närmare bestämt – flest av alla i den franska ligan. Totalt har hon nu gjort 201 i mål i Lyon-tröjan och är klubbens mesta målskytt genom tiderna.

– När Champions League inte blev vad vi önskade så har jag spelat mycket mer i ligan. Och då är det klart att jag har producerat mycket mål.

100 är målet

I höstas satte hon nytt målrekord i det svenska landslaget och har sedan dess fortsatt att näta även i Blågult. Fullträffe­n mot Nederlände­rna i VMgenrepet i lördags betydde landslagsm­ål nummer 80 och nu vänds blickarna mot nästa milstolpe – 100.

– Åh herregud, haha. Det är ju sjukt, säger Schelin och skakar på huvudet.

Att hon skulle spränga den magiska gränsen redan under VM är förstås inte troligt. Men skulle hon ta sig en bit på vägen innebär det förmodlige­n också att Sverige tar sig långt i turneringe­n.

– Det har varit ett väldigt fint år, det är alltid skönt när målprodukt­ionen är på topp. Och det har den verkligen varit. Jag hoppas förstås att det blir ett fantastisk­t mästerskap och att jag får vara en stor och viktig del av det. HBL-FNB-TT

 ?? FOTO: EPA/ANDREAS GEBERT ??
FOTO: EPA/ANDREAS GEBERT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland