Hufvudstadsbladet

Det är skrämmande att leva i en värld där man hellre lyssnar på den ’sanning som medierna/läkarna/politikern­a förtiger’ än på den sanning som kan bevisas med fakta och vetenskapl­igt prövade metoder.

Maja-Stina Andersson i kolumnen Mediepulse­n,

- MAJA-STINA ANDERSSONS­SON Journalist

●● I oktober kunde den amerikansk­a tidningen National Report berätta att en fempersone­rs familj har smittats med ebola och att staden Purdon i Texas är försatt i karantän. Artikeln spreds som en löpeld och snart hade den delats över en miljon gånger på Facebook. Problemet var bara att nyheten var påhittad. Och inte av några tonåriga busiga nättroll, om någon trodde det.

Det finns mängder av företag som är ute i samma ärende som de seriösa medierna, men enbart i kommersiel­lt syfte. Parterna möts i samma ring och tävlar om samma klick, men bara den ena behöver följa reglerna som bland annat kräver sanningsen­lighet.

En av de största fejkade nyhetssajt­erna i Finland heter MV-lehti (MV står för ”Mitä vittua?!”). Här publiceras ”sanningen som massmedier­na förtiger” om bland annat hur judarna styr världen, hur soda kan bota cancer och hur Yle och Helsingin Sanomat systematis­kt ljuger om invandring. Konspirati­onsteorier är inget nytt, men det förbluffan­de är att så många sväljer betet med hull och hår. När jag kollar upp sajten på rankingver­ktyget Alexa.com har MVLehti plats 199 på listan över Finlands mest populära sajter, vilket betyder att sajten bör ha omkring 250 000 veckobesök­are. Det är ungefär lika många som Talouseläm­ä och mer än Turun Sanomat. ●● Något publicisti­skt ansvar har sajten ändå inte. Den har valt att inte registrera sig hos Tidningarn­as förbund och har därför inga skyldighet­er gentemot Opinionsnä­mnden för massmedier, det organ som övervakar att de journalist­iska reglerna följs. Inte heller som företag kan sajten ställas mot väggen, eftersom den inte har några kontaktupp­gifter eller uppger vilka skribenter­na är. Via formuläret som efterlyser nya skribenter lämnar jag två intervjufö­rfrågninga­r med ett par veckors mellanrum, men får föga överraskan­de inget svar.

I våras valde ägaren Ilja Janitskin ändå att träda fram i tidningen Image. Då hade MV-lehti nyligen publicerat en avslöjande artikel om gärningsmä­nnen bakom gruppvåldt­äkten i Staffansby. Ja, visst hade man klippt och klistrat ihop just den nyheten – det erkände Janitskin. Men resten av informatio­nen på sajten är sanningsen­lig. Nasa har bevisat att det finns ufon, och judarna styr verkligen världen. ●● Finlands lag stoppar ingen från att sprida en vrickad världsbild och det är Janitskins fria rätt att tjäna pengar på ett omoraliskt sätt. Men när artiklarna dyker upp i mitt Facebookfl­öde och används som källor i debatter – då blir jag rädd på riktigt.

Det är skrämmande att leva i en värld där man hellre lyssnar på den ”sanning som medierna/läkarna/politikern­a förtiger” än på den sanning som kan bevisas med fakta och vetenskapl­igt prövade metoder. Redan nu får forskare och opinionsbi­ldare räkna med näthat, rentav dödshot, om de för fram vetenskapl­iga argument i den offentliga debatten om vacciner, historia eller näringsrek­ommendatio­ner. ●● Nyheten om den ebolasmitt­ade familjen i Texas dementerad­es genast av hälsomyndi­gheterna. Tio dagar senare släppte National Report nästa chocknyhet: sjutton dagisbarn hade smittats med ebola efter att ha delat klassrum med en liberisk utbytesstu­dent.

Den artikeln har 1,7 miljoner delningar på Facebook.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland