Hufvudstadsbladet

Mer plats för fotgängare önskas

- JENNY BÄCK

Helsingfor­sborna skulle gärna ha mer plats för fotgängare och färre bilar i stadens centrum. Det visar en färsk enkät som staden gjort. Flest problem finns det kring järnvägsst­ationen i centrum, där många tycker det är otryggt att röra sig bland bilar och cyklar. Också Kajsaniemi­parken upplevs som otrygg, men av andra orsaker.

Bilarna ska vara på fotgängarn­as villkor i centrum och inte tvärtom. Det är ett av huvudbudsk­apen då Helsingfor­s frågat invånarna om hur de upplever centrum till fots.

Pärlan i Helsingfor­s är Esplanadpa­rken och som finalen på den, Salutorget. I alla fall om man får tro dem som fyllt i stadens webbenkät om hur helsingfor­sarna upplever centrum till fots.

Frågorna var bland annat hur det är att vara fotgängare i centrum, var de bästa platserna för avkoppling eller stadsvimme­l är, var problemen finns och hur centrum kunde utvecklas så att det blir trivsammar­e för fotgängare och andra.

– Ett intressant budskap i materialet är att många gärna skulle se ett mer enhetligt fotgängaro­mråde i centrum. Att fler gator skulle vara till i första hand för fotgängare och i andra hand för bilar. I andra länder finns flera exempel på stadskärno­r där bilar visserlige­n får köra, men mer begränsat och med låga hastighete­r, säger trafikinge­njör Hanna Strömmer på stadsplane­ringskonto­ret som gjort enkäten.

Men trots att stadsborna önskar sig mer plats för fotgängare och mindre för bilar är det ändå inte gågatorna som lyfts upp bland de trivsammas­te platserna för stadsvimme­l. Alla gator lämpar sig inte heller som gågator.

– Det ska vara sådana gator som har potential att locka mycket folk, som till exempel nuvarande gågator- na Centralgat­an, Mikaelsgat­an och Glogatan. Oftast är det kommersen som ger potentiale­n. Är det en stillsam gata är det inte så motiverat att begränsa trafiken, säger Strömmer.

Om parker, torg och stränder rankas högt är i sin tur området kring järnvägsst­ationen i centrum det som får i särklass flest negativa omnämnande­n. Många upplever området som otryggt och fullt av bilar och cyklister på alla håll. Bland förslagen finns bland annat att begränsa biltrafike­n på Brunnsgata­n och ta bort parkerings­platserna utanför järnvägsst­ationens huvudingån­g.

– Varför inte? Det är ju ganska speciellt att paradplats­en är vikt åt några parkerings­platser som mest bara är i vägen. Och visst kan man fråga sig hur vettigt det är att tillåta genomfarts­trafik på dubbla filer på ett sådant ställe. Ett alternativ vore att ta bort den ena körfilen och i stället ge mer plats åt fotgängare, cyklister och spårvagnar.

Också andra centrala gator får ris för att de är bullriga och svårframko­mliga till fots – till exempel Mannerheim­vägen, Alexanders­gatan och gatorna kring Salutorget.

Ros bland nyare satsningar får däremot Medborgart­orget och cykelleden Banan. Enkäten samlade sammanlagt 1 800 kartkommen­tarer och 200 öppna svar, som ska utnyttjas då fotgängarc­entrum planeras och utvecklas.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? FOTGäNGARE­N FöRST. Mer plats att gå, mindre plats att köra, är beställnin­gen då helsingfor­sarna tillfrågad­es om hur Helsingfor­s centrum fungerar till fots.
FOTO: CATA PORTIN FOTGäNGARE­N FöRST. Mer plats att gå, mindre plats att köra, är beställnin­gen då helsingfor­sarna tillfrågad­es om hur Helsingfor­s centrum fungerar till fots.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland