Hufvudstadsbladet

Tre nya vice ordförande­n i SFP

Svenska folkpartie­t valde Mikaela Björklund, Christina Dahlblom och Nicke Wulff till partiets tre nya viceordför­ande.

- MARKUS WEST markus.west@hbl.fi

PEDERSÖRE Valet av de tre blev en rysare. De utmanades av Elli Flen och Niklas Mannfolk. Mannfolk, som var den enda av partiets tre sittande viceordför­ande som ställde upp för omval, blev sist.

Valet skedde i en sluten omröstning och slutresult­atet bjöd inte på någon överraskni­ng.

Kandidater­nas hemort vägde tyngre än de ideologisk­a skillnader som fanns mellan kandidater­na.

I och med valet får SFP en viceordför­ande, Mikaela Björklund från Närpes, som motsätter sig könsneutra­la äktenskap och en viceordför­ande, Christina Dahlblom från Helsingfor­s, som i lördags avslöjade att hon är pälsmotstå­ndare. Hon tillade dock att frågan inte är någonting som hon jobbar aktivt med.

Efter valet gjorde Dahlblom en försonande gest mot de österbottn­iska pälsdjursu­ppfödarna.

– Jag vet inte om en viceordför­ande brukar göra en landskapsr­esa, men åtminstone jag hoppas få göra en upp hit till Österbotte­n för att få bekanta mig med era näringar, sade Dahlblom.

Svårt val

Mest våndor gav valet den österbottn­iska delegation­en. När Kvinnoförb­undet nominerade Elli Flen från Nykarleby fanns det en liten risk att de österbottn­iska rösterna skulle delas så olyckligt att ingen av österbottn­ingarna skulle bli invald i presidiet.

Elli Flen gjorde ingen hemlighet av att det var Mikaela Björklund som hon utmanade på grund av Björklunds konservati­va värderinga­r i familjefrå­gor.

Viceordför­andena väljs i en komplicera­d sluten omröstning där varje delegat rangordnar tre kandidater.

Den österbottn­iska delegation­en gav sina delegater order om att sätta Mikaela Björklund från Närpes i första förslagsru­m, Nicke Wulff från Åbo i andra förslagsru­m och Christina Dahlblom från Helsingfor­s i tredje förslagsru­m.

Manövern lyckades och Björklund blev ohotad etta med över 500 röster.

Haglund återvald

SFP:s partidag återvalde också enhälligt Carl Haglund till partiets ordförande. Haglund tackade för förtroende­t och tillade att han aldrig upplevt ett så starkt och enat SFP som nu.

– Partidagen blev inte det begravning­skalas som någon journalist väntat sig. Vi är vid gott humör och god vigör, sade han.

 ?? FOTO: JOHANNES TERVO ?? NY TRIO. Mikaela Björklund, Nicke Wulff och Christina Dahlblom valdes till SFP:s viceordför­anden på partidagen i Pedersöre.
FOTO: JOHANNES TERVO NY TRIO. Mikaela Björklund, Nicke Wulff och Christina Dahlblom valdes till SFP:s viceordför­anden på partidagen i Pedersöre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland