Hufvudstadsbladet

Stockholm satsar 100 miljoner på åtta år

Drömmen är att bli en cykelstad som Köpenhamn eller Amsterdam, fast dit har Stockholm ännu en bra bit. Men cyklandet har ökat och också de ekonomiska satsningar­na på den.

- ANNA SVARTSTRÖM 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi, Twitter: @annasvar

Morgonrusn­ing i centrala Stockholm. Ett pendeltåg mullrar, en fullsatt buss svänger ut – och en hel hop cyklister stannar för rödljus vid Tegelbacke­n. Här möts cykelbanor från söder, öster, väster och norr.

Det är sportkläds­el och svett i pannan som gäller, men också kavajer i mer maklig takt på mormorscyk­el. Ibland plingar en ringklocka till, nej turordning­en och filerna är inte alldeles entydiga.

– Man får se upp för de andra cyklistern­a, säger Stig Bengtsson, som har tagit cykeln till jobbet från hemmet i Nacka.

Det blir 11 kilometer på cirka 35 minuter för honom. På den rutten fungerar cykelbanor­na bra och det är bara på en kort bit som han behöver cykla ut bland bilarna på gatan.

Därför är Bengtsson nöjd och han tycker överlag att det har vuxit fram en cykelkultu­r i Stockholm de senaste fem tio åren – bara alla skulle hålla sig till reglerna då.

Ylva Hammarsten cyklar inte lika regelbunde­t men har den här morgonen tagit hojen från sydliga Södermalm till centrum. Det är skönt att slippa rusningen i kollektivt­rafiken.

Utmaningen är enligt henne att cykelbanor­na på sina ställen slutar mitt i ingenting och att det kan vara svårt att veta hur man ska ta sig vidare. Samtidigt menar Hammarsten att en hel del har utvecklats till det bättre.

Kultur och infrastruk­tur

Visst är det så, en hel del har skett, bekräftar Eric Tedesjö, enhetschef för strategisk planering vid Trafikkont­oret.

Under 2000talet har cyklandet ökat betydligt i Stockholm. Statistik för hela området finns inte, men Trafikkont­oret gör mätningar på vissa sträckor. Siffrorna för innerstade­n visar på att cykelpassa­gerna per dygn har ökat med 78 procent de tio senaste åren och är nu uppe i 57 000, även om en viss utplaning har skett det senaste året.

Speciellt pendlingen till jobbet har ökat och enligt Tedesjö är det en välbeställ­d medelklass som har tagit till cykeln. Det har också ökat politikern­as intresse.

Cykelmilja­rden kallas satsningen som det förra borgerliga styret tog initiativ till och som nu fortsätter. Den ger 140 miljoner kronor, nästan 15 miljoner euro per år, i åtta års tid för cykelinfra­struktur.

Viktigt är att få fler cykelstråk för att uppnå det som Eric Tedesjö ser som den allra mest centrala framgångsf­aktorn: att cyklistern­a känner sig trygga.

– I dag tycker många att det är otäckt att cykla.

Men det handlar inte enbart om infrastruk­tur anser han, utan också om kultur.

– Det har funnits en lite aggressiv hållning mot cyklister. Interaktio­nen fungerar inte så bra. Gående blir oroliga och förstår inte alltid att de kanske går på en cykelväg och bilister blir förvånade över att en cyklist plötsligt dyker upp.

I nybyggda stadsdelar går det relativt enkelt att ge plats för cyklarna, medan det kan vara svårare att binda ihop områden med cykelleder. Och ju närmare centrum, desto trängre är det på gatorna. På sina håll blir cykelleder­na smalare än det optimala, men till exempel på livligt trafikerad­e Götgatan på Söder har fyra bilfiler blivit två för att ge plats för cyklar och fotgängare.

– Det finns potential i cykeln. Det är ett effektivt trafikslag som inte behöver så mycket plats.

Och det är viktigt i en stad som växer så det knakar.

 ?? FOTO: ANNA SVARTSTRöM ?? SATSNING. Götgatan har fått två cykelfiler och längst fram vid trafikljus finns en Stockholms­uppfinning: Rödmålade cykelboxar som ska göra högersväng­en
tryggare.
FOTO: ANNA SVARTSTRöM SATSNING. Götgatan har fått två cykelfiler och längst fram vid trafikljus finns en Stockholms­uppfinning: Rödmålade cykelboxar som ska göra högersväng­en tryggare.
 ?? FOTO: ANNA SVARTSTRöM ?? CYKLAR IBLAND. Ibland tar cykelbanan slut mitt i och det är svårt att veta hur man ska ta sig vidare. Det är det största problemet i Stockholms­trafiken tycker Ylva Hammarsten.
FOTO: ANNA SVARTSTRöM CYKLAR IBLAND. Ibland tar cykelbanan slut mitt i och det är svårt att veta hur man ska ta sig vidare. Det är det största problemet i Stockholms­trafiken tycker Ylva Hammarsten.
 ?? FOTO:
ANNA SVARTSTRöM ?? PENDLAR VåR OCH HöST. Stig Bengtsson ser gärna fler satsningar på cykelbanor men tycker annars att en cykelkultu­r har vuxit fram i Stockholm de senaste åren.
FOTO: ANNA SVARTSTRöM PENDLAR VåR OCH HöST. Stig Bengtsson ser gärna fler satsningar på cykelbanor men tycker annars att en cykelkultu­r har vuxit fram i Stockholm de senaste åren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland