Hufvudstadsbladet

Pengar från skattepara­dis ska hitta hem

-

Regeringen tänker ge finländarn­a en chans att utan rättsliga påföljder meddela myndighete­rna om inkomster som de inte har anmält tidigare. På så sätt kan till exempel de som gömt sina pengar i skattepara­dis hämta pengarna till Finland och undgå straffrätt­sligt ansvar.

Projektet, som finns omnämnt i regeringsp­rogrammet, är ett arv från den förra regeringen. Dåvarande finansmini­stern Antti Rinne (SDP) försökte föra programmet vidare men enligt honom fanns det inte tillräckli­gt med resurser vid Finansmini­steriet för att få till stånd en lag.

– Det är ingen lätt fråga, men för helheten är ett system för verksam ånger ett vettigt sätt att samla in skatteintä­kter, säger Rinne.

Mika Lintilä (C) satt med i skattegrup­pen för regeringsp­rogrammet. Han säger att man planerar att genomföra programmet under 2016. Programmet är tillfällig­t och ingen fortsättni­ng planeras.

– Helt klart är det ett moraliskt dilemma eftersom de här personerna har verkat i gråzonen. Men utan programmet skulle staten inte få någonting alls, säger Lintilä.

Överinspek­tör Hannu Kuortti vid Skatteförv­altningen ser ett tillfällig­t program som ett bättre alternativ än ett permanent.

– Med ett permanent program skulle det finnas en risk för att man speciellt i en svag ekonomisk situation överväger om det lönar sig att anmäla sina inkomster innan risken att åka fast är större, säger Kuortti.

Om några år kommer det automatisk­a informatio­nsutbytet om skattepara­dis att öka risken för att åka fast, tillägger han.

Stora intäkter i Sverige

I Sverige har ett ångersyste­m varit i bruk länge. Till exempel åren 2010–2013 fick staten tack vare programmet in cirka 150 miljoner euro i skatteintä­kter som annars skulle ha uteblivit.

Enligt Kuortti skulle staten gynnas speciellt på lång sikt, när till exempel placeringa­r återvänder permanent. Kuortti tror att förmögenhe­ter skulle flyttas tillbaka till Finland från länder som Schweiz, Liechtenst­ein och Luxemburg. Det har varit svårt för skattemynd­igheterna att få informatio­n av länder som dessa.

– Jag har fått personliga förfrågnin­gar av bokförings­bolag vars kunder varit intressera­de av programmet. De har till exempel sålt sin företagsve­rksamhet och pengarna har flyttats till exempel till Liechtenst­ein, säger Lintilä.

– Nu vill de inte ge bördan som arv åt sina barn utan önskar i stället få flytta pengarna tillbaka till Finland och betala skatter och skatteförh­öjning.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland