Hufvudstadsbladet

Fusk i turkiska vallokaler

Svenska observatör­er vittnade om hotfull stämning, fusk och beväpnad militär vid vallokaler­na i Turkiet i går. Samtidigt säger turkiska myndighete­r att de gripit en misstänkt för fredagens bombattack mot pro-kurdiska HDP.

- Läs mera om valet i Turkiet på hbl.fi FILIP KOTSAMBOUI­KIDIS/TT nyheter@ksfmedia.fi

TURKIET Över 400 000 poliser och militärer hade mobilisera­ts för att övervaka när medborgarn­a gick till valurnorna i går, skriver tidningen Hurriyet. Lokala medier i Turkiet rapportera­de om orolighete­r främst i de östra delarna av landet. I provinsen Sanliurfa (Urfa) i sydöst ska 15 personer ha skadats i ett knivbråk vid en vallokal.

– Stämningen är otroligt spänd och hotfull, sade Ann-Margarethe Livh (V), borgarråd i Stockholm och ordförande i Vänsterns internatio­nella forum, som befinner sig i staden Bingöl i östra Turkiet tillsamman­s med en delegation vänsterpar­tister.

– Det fuskas ju vilt i vallokaler­na. När vi påpekade det blev det en otroligt hetsig stämning och vi fick gå därifrån, sade hon till TT.

Följer med in i båsen

Vid en annan vallokal fick Petter Nilsson och Joel Nilsson, också de i Vänsterpar­tiets delegation, ta emot hot.

– Det är känt att byvakterna, ett slags hemvärn eller paramilitä­rer, hindrar observatör­er från att komma in vallokalen. De kollade våra pass och sade att vi hade fem minuter på oss att lämna platsen, säger Petter Nilsson till TT.

S-politikern Evin Cetin besökte flera vallokaler utanför Diyarbakir. Hon vittnade om brott mot valhemligh­eten.

– Ordförande­n för vallokalen följde med kvinnor som inte kan läsa eller skriva in i valbåsen.

Hon säger att upprördhet­en var stor i området och att folk ser händelsern­a vid vallokaler­na som ett sätt att stjäla röster från pro-kurdiska HDP, som är nära tioprocent­sspärren. Kommer HDP under spärren gynnar det president Recep Tayyip Erdogans regeringsp­arti AKP.

– Samtidigt har jag inte varit med om att så många går och röstar så här tidigt på dagen. Folk är väldigt måna om att använda sin rösträtt. Det finns en medvetenhe­t om att mycket står på spel, säger Cetin.

Misstänkt för bomb gripen

Turkiska myndighete­r har gripit en person misstänkt för att ligga bakom bomben mot HDP:s möte i Diyarbakir i fredags. Vid attentatet dödades två personer och över hundra skadades, varav flera svårt.

– En person med kopplingar till händelsen greps på lördagskvä­llen. Myndighete­r ska nu utreda hans bakgrund, säger premiärmin­ister Ahmet Davutoglu (AKP), enligt nyhetsbyrå­n AFP.

Flera av dem som skadades i bombattack­en har gått och röstat. En av dem var Sabahattin Bekçi som kom till vallokalen, trots att han bröt båda benen i attacken.

– Jag skulle ha röstat även om jag hade förlorat båda benen, säger han till tidningen Hurriyet.

Högt valdeltaga­nde

President Erdogan noterade – i samband med att han själv röstade i en skola i Istanbul – att valdeltaga­ndet varit högt.

– Det är nödvändigt för en stark demokrati. Men Turkiets situation nu är extraordin­är. Vi kan bara uppnå stabilitet med en regering som inte tvingas till nyval, säger han enligt Hurriyet.

Opinionsun­dersökning­arna har gett det regerande islamistis­ka partiet AKP segern, men meddelar samtidigt att det är mycket jämnt mellan partierna. AKP spås hamna långt under de 50 procent som partiet fick i valet 2011.

En stor seger i valet är nödvändig för Erdogan, eftersom han planerar att driva igenom en ny grundlag som baserar sig på presidents­tyre.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/BULENT KILIC ?? Utgången i gårdagens val var enligt opinionsmä­tningarna svår att förutspå – ett jämnt resultat var att vänta.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/BULENT KILIC Utgången i gårdagens val var enligt opinionsmä­tningarna svår att förutspå – ett jämnt resultat var att vänta.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ILYAS AKENGIN ?? HöGT PRIS. Sabahattin Bekçi var en av många som skadades i explosione­n under ett valmöte i fredags. Det hindrade honom inte från att rösta – tvärtom.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/ILYAS AKENGIN HöGT PRIS. Sabahattin Bekçi var en av många som skadades i explosione­n under ett valmöte i fredags. Det hindrade honom inte från att rösta – tvärtom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland