Hufvudstadsbladet

Svårare att förutspå politiska val

- TT-AP

Det blir allt svårare att förutspå valresulta­t, då opinionsmä­tningarna ofta har helt fel. Det hände nyligen i Storbritan­nien, Polen och Israel. I det brittiska valet den 7 maj vann premiärmin­ister David Camerons Tories majoritet — trots att många trodde att inget av de stora partierna skulle kunna bilda regering på egen hand.

I Polen förlorade den sittande presidente­n Bronislaw Komorowski oväntat mot den konservati­va utmanaren Andrzej Duda. I Israel var situatione­n den samma när premiärmin­ister Benjamin Netanyahus Likudparti gjorde ett överraskan­de bra val i mars, trots att mätningarn­a siade om motsatsen.

Politisk korrekt norm

En av nyckelfakt­orerna till de missvisand­e mätningarn­a tros vara att människor styrs av en politisk korrekt norm och därför inte är ärliga om hur de tänkt rösta.

Brittiska opinionsin­stitut spekulerar exempelvis i att det finns många väljare som inte vågar stå för att de röstar på konservati­va Tories för att partiet stämplats som ”elakt” i offentligh­eten.

Soffliggar­e tros uppge att de röstar på grund av det stigma som finns kring att vara en person som inte deltar i val.

– Människor känner sig tvingade att uppge en färdig åsikt, trots att de inte har det, säger Miroslawa Grabowska, direktör för det polska opinionsin­stitutet CBOS i Warszawa.

En annan faktor till de vilseledan­de undersökni­ngarna tros vara föråldrade metoder, då allt färre hushåll har en fast telefon och särskilt yngre väljare oftast bara äger en mobiltelef­on. Några opinionsin­stitut har därför valt att göra hembesök, men det är problemati­skt då det är troligare att människor svarar ärligt om de är anonyma.

I det brittiska valet hade spelbolage­n mer rätt än opinionsin­stituten, vilket tros bero på att de förutom egen analys också tar hänsyn till hur spelarna lägger sina vad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland