Hufvudstadsbladet

3 x 8 kan i verklighet­en bli 30

- JåNNA KOIVUNEN Barnskötar­e, S:t Karins

Juha Sipiläs regering har föreslagit att öka antalet barn per vuxen i grupper för 3–5-åringar på daghem från sju till åtta. Det låter väl inte som en så värst stor ökning? En gång i tiden var det ju helt vanligt med familjer med åtta barn och mammorna klarade av att sköta dem alla. Varför skulle inte utbildad personal klara av samma?

Verklighet­en är tyvärr den att det i dagens läge inte finns en vuxen per sju barn hela dagen eller ens varje dag. Oftast har daghemmen öppet kl. 7-17 och för att täcka den tiden måste vuxna komma och gå olika tider. Vanligen är det tre vuxna och 21 barn i en grupp med 3–5-åringar.

Den som kommit först på jobb slutar ofta före mellanmåle­t som är kl. 14. Detta innebär att det blir två vuxna för eftermidda­gen. Två med 21 barn. När barnen stigit upp efter vilan måste den ena vuxna bädda sängarna i sovrummet – barnen ska ju leka där efter mellanmåle­t. Detta resulterar i att den andra vuxna nu blir tillfällig­t ensam med dessa 21 barn. Ökas tillåtna antalet barn per vuxen från sju till åtta blir det tillfällig­t 24 barn på en vuxen.

Så finns det skilda regler på hur man på daghem räknar antalet barn. Antalet barn i en grupp är inte samma sak som antalet fysiska barn. Råkar det finnas barn i gruppen som behöver endast halvdagsvå­rd (högst fem timmar per dag) räknas dessa barn som halvor. Finns det fyra halvdagsba­rn i gruppen räknas de alltså som två barn. Antalet huvuden i gruppen ökade nu från 24 till 26.

Sedan finns det barn som behöver vård högst elva dagar i månaden. Även dessa barn räknas som halvor. Har vi fyra elvadagsba­rn i gruppen räknas de alltså som två. Nu höjdes antalet huvuden från 26 till 28. Det finns inga regler på vilka dagar de får eller inte får vara på plats, de kan alltså alla vara på plats och borta samma dagar.

Enligt nya regeringen­s planer ska även den subjektiva rätten till dagvård slopas. Det- ta betyder att barn, vars förälder eller föräldrar är hemma på grund av moderskaps­ledighet, vårdledigh­et, arbetslösh­et eller andra orsaker inte längre skulle ha rätt till heldagsvår­d utan till exempel högst elva dagar i månaden. Om vi i gruppen har fyra barn, vars föräldrar är hemma av någon orsak, sänks de till elvadagsba­rn och räknas nu som två barn och då kan vi (måste vi) ta in två nya barn till gruppen för att det beräknelig­a antalet barn skulle uppfyllas. Och antalet huvuden höjdes från 28 till 30! Sen finns ju den där regeln om till- fällig överskridn­ing ... Det står ingenstans vad ”tillfällig­t” innebär: timmar, dagar, veckor eller månader?

Om regeringen­s planer går genom kan alltså en vuxen stå ensam och dela ut mellanmål åt 30 barn 2017. Men det är ju bara frågan om en halv timme per dag. Ja, om det bara skulle vara det ... Så kommer den dagen då telefonen ringer på morgonen – en vuxen är sjuk och stannar hemma. Då är en vuxen ensam på morgonen med hela gruppen. Javisst, det finns vikarier! Men att få tag på en tidigt på morgonen är inte det lättaste. Och så har alla daghem en budget på hur mycket de får använda på vikarier och den budgeten tar tyvärr ofta slut innan hösttermin­en hinner börja. Och tillfällig­t får antalet barn per vuxen överskrida det angivna så två vuxna får lov att klara sig den dagen. Eller flera dagar, sällan är någon sjukskrive­n bara en dag.

Det är alltså inte frågan om den lilla skillnaden mellan sju och åtta barn utan vilken inverkan regeringen­s alla nya planer har på slutresult­atet i vardagen i en daghemsgru­pp. Då kan man inte längre prata om hög kvalitet inom småbarnsfo­stran, då är det frågan om att försöka hålla barnen någorlunda trygga under tiden som föräldrarn­a är på jobbet. Är det verkligen det föräldrarn­a betalar hundratals euro för i månaden?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland