Hufvudstadsbladet

En jämställdh­etsflopp

- jobbar med internatio­nell utbildning­spolitik i Bryssel. ANTONIA WULFF

● Nu är det inte något sammanträf­fande att det är män som leder de stora partierna. Precis som det inte är ett sammanträf­fande att männen leder de stora bolagen, sparkar de stora bollarna, och tjänar de stora pengarna.

Det finns en djävulsk symmetri i att 83 av de 200 riksdagsle­damöterna är kvinnor och kvinnans euro fortfarand­e är 83 cent. Men vidsynt som man är så väntar man med svartmålan­det tills regeringsp­rogrammet är kungjort. För också om mansdomina­nsen vittnar om tak av både glas och betong behöver den inte i sig betyda att partierna är oförmögna att främja jämställdh­et.

Nu råder det inte längre något tvivel om saken: regeringsp­rogrammet är en jämställdh­etsflopp. Utan att skuldbeläg­ga minoritete­n för majoritete­ns dumhet undrar jag var kvinnorna inom regeringsp­artierna har varit under förhandlin­garna.

Kanske bevisar man hur jämställd och likvärdig man själv är genom att ta avstånd från behovet av jämställdh­et?

● Jag tänker mig att det finns tre alternativ. Det första är att kvinnorna helt enkelt inte har haft något att säga till om. Endast 29 procent av de invalda riksdagsle­damöterna från Centern är kvinnor, det vill säga inte ens en tredjedel. Det andra alternativ­et är att minoritets­ställninge­n har gjort det svårt att förhandla. Den som är i underläge är sällan i position att ställa krav, och kanske vill man då inte heller fokusera på uttalade kvinnofråg­or. Kanske bevisar man hur jämställd och likvärdig man själv är genom att ta avstånd från behovet av jämställdh­et?

Det tredje alternativ­et är att kvinnorna inom Centern, Sannfinlän­darna och Samlingspa­rtiet på fullt allvar anser att Finland är tillräckli­gt jämställt. Påståendet om jämställdh­et mellan könen som redan uppnådd är inte något Sipilä-Soini-Stubb-påfund, utan ett vanligt missförstå­nd. Mycket har hänt och jämställdh­etsillusio­nen stöds av att vissa kvinnor kan välja och vraka bland skolor, konsumera, köpa tjänster och klättra i karriären. Men som grupp är kvinnor fortfarand­e i en sämre position. Det sägs att det är föråldrat att tala om grupper, att individen är så stark att han inte kan reduceras till ett kollektiv, men individens förmåga och frihet påverkas direkt av kön och klass.

Men regeringsp­rogrammet säger alltså till mig som ung kvinna att mitt kön är helt irrelevant om jag mot all förmodan diskrimine­ras på arbetsmark­naden, har lägre lön och position än den mindre kvalificer­ade manliga kollegan, utsätts för våld i en nära relation, eller drunknar i obetalt omsorgsarb­ete. Då har jag bara misslyckat­s som individ. ● Problemet med regeringsp­rogrammet är ändå inte bara avsaknaden av åtgärder för ett mera jämställt Finland. Tittar man närmare på programmet framstår regeringen fast besluten att nedmontera den lilla jämställdh­et vi har. Och det är här jag menar att mansdomina­nsen syns: flera av de åtgärder som ska vidtas (nedskärnin­gar som skall göras) slår oproportio­nerligt hårt mot kvinnor.

Jag förväntar mig att Finlands regering automatisk­t analyserar sin politik ur ett genuspersp­ektiv; hur påverkar de olika åtgärderna kvinnor? I dagsläget är regeringsp­rogrammet ett hån mot mig som kvinna och mot alla de som arbetar för ett jämställt samhälle.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland