Hufvudstadsbladet

Rätt attityd?

-

INVANDRING Ett stort tack till Jeanette Björkqvist för det fina reportaget från Rumänien i Hbl (31.5). Det var hjärtskära­nde att läsa om det fientliga bemötandet de romska barnen fick till och med i matbutiken. Det talades om att utbildning är den enda vägen uppåt. Och det är säkert sant. Men det behövs också medmänskli­ghet och uppmuntran, att någon tror på en och ens möjlighete­r.

Jag har bevittnat diametralt olika förhållnin­gssätt till unga som söker sin plats. När jag som socialarbe­tarpraktik­ant 2000 var med då en tjänsteman från arbetskraf­tsbyrån intervjuad­e en ung invandrark­ille för hans integratio­nsplan skrattade hon bort hans svar på frågan om vad han ville bli. Polis, svarade han. Jaja, men vad kan du tänkas göra för jobb? Ska vi skriva dela ut post?

Då jag sommaren 2008 var volontär på ett center för asylsökand­e i Schweiz råkade jag höra en manlig anställd förtroligt tala med den unga romska killen som skulle åka tillbaka till Rumänien med sin familj för att låta den sjuka fastern dö i sitt hemland. ”Din lärare ringde mig. Hon sade att du är exceptione­llt bra på matematik. Lova att du fortsätter studera. Du kan så mycket bättre än samla skrot. En dag ska jag komma in på ett bankkontor och du ska sitta där i kostym och vara chef. Och vi ska skaka hand. Och det är jag som ska be dig om ett lån.”

Det är symptomati­skt att unga somaliflic­kor i Finland av studiehand­ledaren uppmuntras att bli närvårdare. Det är ett bra yrke, men kanske någon vill bli läkare och en annan polis. Integratio­n av unga måste handla om att lyssna till dem och hjälpa dem att uppnå sina mål. Inte att sätta dem i fack och be dem hållas där. I Rumänien finns det stora ekonomiska hinder för i synnerhet romernas möjlighete­r till utbildning. Men i Finland finns möjlighete­rna. Finns rätt attityd? MARIKA WESTERLING TIMONEN Helsingfor­s

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland