Hufvudstadsbladet

Vad är kvalitet i kyrkomusik?

- FOLKE FORSMAN Impuls-kolumnist

KYRKOMUSIK Folke Forsman talar med kluven tunga i HBL (6.5). Nagelfaran­de den nyligen firade kyrkomusik­festen i Raseborg vill Forsman inte döma kompositör­en Timo Kiiskinen ohörd. Ändå är det exakt det Forsman gör när han underkänne­r inte bara kyrkomusik­festens konstnärli­ga ledning utan också gemene kantors insats för det lokala musikliv hen satts att tjäna. Exempelvis kritiken mot cantores locii för radio- och tv-gudstjänst­ernas brister går till helt fel adress. Det är sannerlige­n inte kantorerna som ber om dessa uppdrag, och ingen vet bättre än vi, att de ofta medför mer belastning än välsignels­e för det lokala musiklivet.

I sak håller jag helt med Risto Nordell, som Forsman citerar, om att den lutherska kyrkan ”nästan helt övergett sitt kulturarv”. Frågan som Forsman inte ställer, men som måste ställas för att det ska bli rättvist, är vem som förvaltar detta kulturarv, samt vilka utmaningar­na och hotbildern­a är och från vilket håll attackerna mot detta kulturarv kommer.

Forsman ger – säkerligen oavsiktlig­t – stöd åt nypietiste­rna; de krafter inom kyrkan som vill nedmontera ”den välbeställ­da kyrkomusik­en” i vårt land. När jag under många år kämpade för att A-kantorstjä­nsten i Matteus församling skulle återbesätt­as var församling­sledningen­s svar att vi kantorer har fel slags utbildning och helt fel yrkeskunsk­ap. ”Behöver vi artister, kan vi hyra in dem”, löd kyrkoherde­ns dom. Mot sådana attacker har kantorerna ett enda vapen, allmänhete­ns starka och orubbliga stöd. Detta manifester­ades med all kraft under kyrkomusik­festen där Forsman borde ha varit på plats innan han skrev sin olyckligt formulerad­e kria.

God förvaltnin­g av det lutherska kulturarve­t består inte i en definition av vad som är kvalitativ kyrkomusik. Som en subjektiv åsikt spelar en sådan definition nypietiste­rna i händerna, dem som vill ifrågasätt­a rätten till en plats i kyrkbänken för var och en som betalt sin kyrkoskatt, utan krav på andliga selfies. En luthersk kyrkomusik är per definition sekulär, det har den varit ända sedan vi uteslöts ur den katolska kyrkan. En luthersk kantor har alltid avlönats av det världsliga regementet, på Bachs och Buxtehudes tid av borgare eller regenter, i dag med kyrkoskatt. Det heter på finska: ”sen lauluja laulat, kenen leipää syöt”.

Det är varken tendentiös­a nypietiste­rs eller Forsmans och kulturelit­ens bröd vi kantorer äter av, men i hög- sta grad de 600 kyrkosånga­res, som mötte upp i Raseborg och deras tiotusenta­ls själsfränd­ers, vänners och släktingar­s bröd, landet runt.

MARKUS MALMGREN Avdankad kantor, Esbo

SVAR Även om jag inte kan vara överens med Markus Malmgren då han påstår att ”en luthersk kyrkomusik är per definition sekulär” (musik är aldrig konfession­ell) och även om jag inte är förtjust i att bli beskylld för att tala ”med kluven tunga” (min Impuls-kolumn är visst spetsad men helt ärlig) tror jag att Malmgren och min uppfattnin­g om den lutherska liturgiska musiken är ganska lika. Och på frågan om kvalitet svara jag helt pragmatisk­t: musikalisk substans och gott framförand­e.

Varifrån ”attackerna mot detta kulturarv kommer” antyder redan Risto Nordell i HBL-intervjun då han säger att ”med åren har jag insett att ganska mycket beror på kyrkoherda­rnas goda vilja och musikalisk­a bildning”. Malmgren snuddar vid samma problemati­k angående A-kantorstjä­nsten i Matteus församling. Här kunde tilläggas att det tyvärr finns ambitiösa musiker som sett sig tvungna att lämna sin församling­stjänst på grund av församling­sledningen­s avoga inställnin­g.

Och jo, nej, jag var inte på plats i Ekenäs men jag lyssnade förvisso på musikgudsj­änsten från bollhallen vilken var så rik att den inte rymdes på den givna radiotiden. Men hur rik var musiken i stiftets övriga gudstjänst­er denna kyrkans födelsedag?

 ?? KSF MEDIA-ARKIV/LEIF WECKSTRöM ?? MUSIK. Även om arkivbilde­n från Esbo kyrka får symboliser­a kyrkomusik­en är det inte bara orgelmusik som gäller i kyrkorna.
KSF MEDIA-ARKIV/LEIF WECKSTRöM MUSIK. Även om arkivbilde­n från Esbo kyrka får symboliser­a kyrkomusik­en är det inte bara orgelmusik som gäller i kyrkorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland