Hufvudstadsbladet

Varför får inte borrelios uppmärksam­het?

- BORRELIA Undantagsv­is tillåts signatur. Red.

BORRELIOS Jag vistas i ett område med mycket fästingar. Antalet bett varierar mellan 10 och 30 per år. Det är därför nästan omöjligt att inte till slut drabbas av borrelios som borreliaba­kterien förorsakar. Jag har sedan länge varit utrustad med 120 tabletter antibiotik­a ifall den karakteris­tiska stora röda fläcken skulle uppenbara sig.

Tyvärr visar den röda fläcken sig inte hos alla som blivit angripna av borreliaba­kterien men i mitt fall har den gjort det, tre gånger. De två första gångerna har varit lyckosamma. Efter den 20 dagar långa antibiotik­akuren har livet fortsatt normalt.

Den tredje gången fick jag, trots kuren, borrelios. Fästingen satt fast cirka tio minuter och den stora röda fläcken visade sig redan följande morgon. Den angrep ryggen, knän och mina fingrar. Jag påbörjade en ny antibiotik­akur. Efter åtta månader av antibiotik­a hade angreppet till slut stannat av. Fingerlede­rna blev delvis defekta. Inga andra följder finns.

På mitt eget initiativ togs ett helt nytt prov i storstadso­mrådet, C6-index. Detta prov kände man inte till här, men ett laboratori­um i Finland kunde göra testet. Det är ett sofistiker­at test där man strävar efter att få ett individuel­lt index för patienten. Eftersom borreliaba­kterien aldrig försvinner ur kroppen utan är redo för angrepp ifall immunförsv­aret försvagas av någon anledning är det all orsak att med jämna mellanrum ta C6-indexet. Medan man äter antibiotik­a är egentligen alla prov missvisand­e. Provet kan tas innan man påbörjat kuren och tidigast en månad efter det att man avslutat kuren.

Finland och även Sverige är nästa helt borta med vinden när det gäller denna farliga sjukdom. På senare tider har i alla fall medierna slagit larm och på internet kan man läsa diskussion­er där välinforme­rade och kunniga patienter delar med sig av sina erfarenhet­er.

Att till exempel förbjuda långa antibiotik­akurer är något helt ofattbart. Vi har patienter som har nedsatt hörsel, nedsatt syn och patienter som sitter i rullstol. I mitt fall var den enda ”biverkning­en” en tolv timmars yrsel som uppenbarad­e sig två gånger under behandling­en. Yrseln beror på den döda bakteriema­ssan som åker omkring i blodomlopp­et. Då ligger man blickstill­a tills yrseln är borta.

Det gäller att äta mjölksyreb­akterier cirka två timmar efter att man svalt antibiotik­an. Mjölksyreb­akterierna får inte tas samtidigt med antibiotik­an. Detsamma gäller magsyreblo­ckerare.

Det finns tröst på kommande. I år testas ett borreliava­ccin på 10 000 människor. Vaccinet är unikt och genialt. När fästingen suger blod åker vaccinet in i fästingen där borreliaba­kterien dör. Enligt uppgift skall vaccinet vara tillgängli­gt 2018 ifall inget oförutsett sker.

Det är en skam för vårt välfärdsla­nd att denna farliga sjukdom inte får den uppmärksam­het den tarvar för att patientern­a inte skall få sina liv förstörda! Det hjälper inte att läkare och myndighete­r skäller på Augsburgkl­iniken i Tyskland som tagit sjukdomen på allvar.

Enligt vissa uppskattni­ngar har vi redan cirka 10 000 patienter i Finland. Jag har inte använt mig av Augsburgkl­iniken utan tagit eget initiativ efter att ha satt mig in i denna grymma sjukdom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland