Hufvudstadsbladet

Bojkotta det som inte är äkta

- LEENA FURUBACKA MARINA FURUBACKA Nedervetil

TILLSATSäM­NEN Vart tog plötsligt äkta grädde vägen? Vi förvånas och skräms över hur lätt det är att lura människor. Hur många har märkt att grädde numera innehåller karragenan, skrivs ibland som stabiliser­ingsämne eller E407?

Den senaste tiden har mejerierna smugit in det i grädden utan att på något sätt låtsas om det. Varför? Till det finns bara ett svar, och det är pengar. Bönderna vinner inte på det och inte konsumente­rna, alltså är det mellanhänd­erna som försöker sko sig. Åter en gång. Myndighete­rna påstår att karragenan inte är hälsofarli­gt. Men det finns också undersökni­ngar som inte alls är lika entydiga, utan visar att karragenan kan ha negativ betydelse till exempel för tarmhälsan.

Även om det skulle visa sig vara helt ofarligt hör karragenan inte hemma i mat, inte i grädde och allra minst i ekologiska produkter. Det är en skymf mot oss konsumente­r som vill äta äkta och ren mat. Enligt tillverkar­na tillsätter man karragenan för att förlänga hållbarhet­stiden, för att det har kommit beställnin­g på det. Men knappast av konsumente­rna. Det som dessutom är uppseendev­äckande är att personalen i många butiker inte är medvetna om det heller. De som vi frågat är lika förvånade. Alltså har det verkligen skett i smyg. Man räknar med att om folk har köpt grädde hela sitt liv börjar de inte plötsligt läsa innehållsf­örteckning­en; grädde är ju grädde, tror man.

De som vet vad äkta grädde är vet också att den har en viss hållbarhet­stid, och den kan inte förlängas på naturlig väg. Och dessutom hinner man använda två deciliter grädde innan den surnar. Konsumente­rna har knappast begärt förändring­en.

Här i trakten finns Maitokolmi­o som enda mejeri som inte tillsätter karragenan i sina produkter. Enda nackdelen är att mejeriet inte har ekologisk grädde, men hellre vanlig närproduce­rad än ekologisk grädde med karragenan. Valio, Pirkka och Rainbow däremot har alla karragenan i sina produkter.

Man kan tycka att grädde är en bagatell, och visst, i en stor helhet är grädde som man dessutom klarar sig bra utan faktiskt en bagatell. Men ser man närmare på saken är det väldigt skrämmande. Försöker man vilseleda och lura oss i bagateller blir vi lurade också i viktigare sammanhang. Vi är fångar under mat- och läkemedels­industrin, och nu är det dags att agera. Bojkotta alla som inte tillverkar äkta vara! Stöd de som gör det!

Det är vi konsumente­r som röstar med våra plånböcker. Låt dem sitta där med sina karragenan­fyllda produkter. Om vi alla agerar lär det inte dröja länge förrän företagen omprövar sitt beslut. Men om ingen gör något så blir vi mer och mer vilseledda. Och nästa gång handlar det om något mycket viktigare än en gräddburk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland