Hufvudstadsbladet

Tidsresan till Almesåkra

- SÖREN VIKTORSSON

Den 23 december 1877 gifter sig Johannes August och Thilda Kristina i Almesåkra kyrka utanför småländska Nässjö. En solig sommardag 138 år senare träder några sentida släktingar in i helgedomen och känner historiens vingslag.

Ordförande­n i hembygdsfö­reningen, Roland, har gjort ett fantastisk­t förarbete och är vår ciceron.

Vi åker till Bänkaryd och ett litet torpställe som kallades Bron. Någon byggnad finns inte kvar, men hembygdsfö­reningen har satt upp en skylt som visar var torpet låg.

Johannes August föddes här den 19 juli 1852. Han var min morfars far och för släkten i det närmaste okänd, tills jag i höstas på ett café i Helsingfor­s fick idén att klättra upp i släktträde­t ...

Vi far vidare till Thilda Kristinas barndomshe­m i Älskebo, hon föddes 27 april 1855. Kanske träffades de båda när de som dräng och piga gjorde dagsverken.

Johannes August lämnar drängstuga­n en bit in på 1870-talet, far till Karlskrona för att utbilda sig till grenadier och tar sig soldatnamn­et Strand. Efter en tid i Eksjö (ej att förväxla med staden med samma namn) grenadiert­orp bosätter paret sig i närbelägna Boda, där deras tio barn ska komma att växa upp.

Det är vår sista anhalt, runt 90-årige ortsbon Birger berättar hur han som liten pojke såg den skäggige gamle man som var min morfars far.

Fem barn emigrerade tidigt till Amerika, fem blev kvar och den yngste, Oskar, födde tre barn.

Två av dem, min mor Ingrid och morbror Birger, är med denna lördag i Almesåkra. Dagen innan tar jag min mor på en åktur till Pallarp, mellan Nässjö och Eksjö, där hon föddes. Och till hennes skola i närbelägna Sjunnaryd och det lilla samhället Ormaryd, dit familjen senare flyttade.

Morfar Oskar hade bara fyra års skolgång men utbildade sig sedan till sadelmakar­e, startade med sönerna ett litet möbelsnick­eri, var döv på ena örat men sjävlärd dragspelar­e som spelade när det var logdans.

Helgen i Småland ristar in outplånlig­a spår i hjärnbarke­n och jag känner såväl tacksamhet som djup respekt för dessa anfäder, vilka mot alla odds varje dag kämpade för ett bättre liv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland